24 Οκτωβρίου 2017

Το πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο της Ευρώπης

Μισο-βυθμισμένο στο νοτιότερο σημείο της νορβηγικής ακτογραμμής, το κτίριο μονολιθικής μορφής είναι το πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο της Ευρώπης με πανοραμική θέα στο βυθό.

Το έργο – πρόκληση που υλοποιήθηκε από την αρχιτεκτονική ομάδα Snohetta ονομάζεται «Under» και αποτελεί αφιέρωμα στη νορβηγική ακτή και στην Lindesnes - στην άγρια πανίδα της θάλασσας και στις βραχώδεις ακτές της νότιας ακτής της Νορβηγίας. 


«Το “Under” πρόκειται να προσφέρει μια εμπειρία που εμπνέει μια αίσθηση δέους και απόλαυσης, ενεργοποιώντας όλες τις αισθήσεις - τόσο σωματικές όσο και πνευματικές», αναφέρει εκπρόσωπος του αρχιτεκτονικού γραφείου. Το όνομα του πρότζεκτ δεν είναι τυχαίο καθώς η λέξη «Under» εκτός από το ότι μας παραπέμπει στο ότι το οικοδόμημα βρίσκεται πέντε μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού, στα νορβηγικά σημαίνει «θαύμα». 


Τοποθετημένο κοντά στο χωριό Baly της Νορβηγίας, το εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό έργο εκτός από εστιατόριο θα λειτουργεί και ως ερευνητικό κέντρο θαλάσσιας ζωής.

«Σαν βυθισμένο περισκόπιο από τεράστια ακρυλικά τζάμια του οποίου μπορεί να δει κανείς από τον βυθό όπως μεταμορφώνεται ανάλογα με τις εποχές και τις καιρικές συνθήκες», σημειώνει το νορβηγικό γραφείο. 

Πηγές: kathimerini.gr , snohetta.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου