28 Οκτωβρίου 2017

Δημοσκόπηση Marc: Με 11,9 μονάδες μπροστά η ΝΔ

Στην έρευνα της εταιρείας Marc, που δημοσιεύεται σήμερα Σάββατο στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 30,3% έναντι μόλις 18,4% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η
 αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται με 10,4 εκατοστιαίες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο με την αναγωγή επί των έγκυρων ψηφοδελτίων η διαφορά φτάνει το 11,9%. Και τα δυο κόμματα εμφανίζουν οριακές απώλειες σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου.

Στην τρίτη θέση - με αναγωγή - βρίσκεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία με 7,1%, αυξάνει τα ποσοστά της και αφήνει στην τέταρτη θέση την Χρυσή Αυγή με 6,7% και το ΚΚΕ επίσης με 6,7%. Στη Βουλή φαίνεται πως μπαίνει και η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη που είναι ακριβώς στο όριο του 3%. Εκτός Βουλής μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,1%, όπως και το Ποτάμι, το οποίο ωστόσο θα συνεργαστεί με τη ΔΗΣΥ στον νέο φορέα της κεντροαριστεράς. Τέλος, η Λαϊκή Ενότητα συγκεντρώνει 1,5%. Αναποφάσιστοι δηλώνουν το 17,7% των ερωτηθέντων. 


Επίσης, οι πολίτες σε συντριπτική πλειοψηφία της τάξης του 65%, εκτιμούν ότι το πλεόνασμα των 800 εκατ. ευρώ πρέπει να κατευθυνθεί σε μείωση φόρων –όπως προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης- αντί μικρών παροχών σε στοχευμένες ομάδες.

Ενα συντριπτικό επίσης ποσοστό, 75,6%, κρίνει ως «αρνητική» την πορεία κυβέρνησης, ενώ πάνω από ένας στους δύο (52,8%) ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση Τσίπρα.

Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες, και συγκεκριμένα το 55,7%, δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές, έναντι 32,7% που θέλει να στηθούν άμεσα οι κάλπες.

Αντίθετοι με την αναβάθμιση των F-16 δηλώνουν σε ποσοστό 55% οι ερωτηθέντες, ενώ στον αντίποδα περίπου τρεις στους δέκα υποστηρίζουν την εν λόγω αμυντική δαπάνη.

Κεντροαριστερά: Η δημοσκόπηση της Marc περιλαμβάνει επίσης μέτρηση και για την επικείμενη εκλογή του νέου αρχηγού της Κεντροαριστεράς. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στον α’ γύρο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, έχει μακράν το προβάδισμα και πλέον το ενδιαφέρον συγκεντρώνει το ποιος θα «μονομαχήσει» μαζί της στον β’ γύρο. Ειδικότερα, τα ποσοστά που λαμβάνουν, έχουν ως εξής: Γεννηματά: 33,5%, Καμίνης: 18%, Θεοδωράκης: 16,1%, Ανδρουλάκης: 12,4%. 

Πηγές: Πρώτο Θέμα, iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου