27 Οκτωβρίου 2017

Το καταλανικό κοινοβούλιο κήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλονίας

(upd) Το καταλανικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία, σε μια αμφιλεγόμενη ψηφοφορία. Λίγο αργότερα, η ισπανική Γερουσία αποφάσισε την ανάκληση της αυτονομίας της Καταλονίας. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, χαρακτήρισε «παράνομη» την κήρυξη της ανεξαρτησίας, υπογράμμισε ότι «διαλύει» το κοινοβούλιο της Καταλωνίας και ότι προκηρύσει εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου.
Πιο αναλυτικά: 

Το κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε ψήφισμα που ανακηρύσσει την περιφέρεια «ανεξάρτητο Κράτος με τη μορφή Δημοκρατίας», απούσας της αντιπολίτευσης. Το ψήφισμα ζητά από την καταλανική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί την αναγνώρισή της στο εξωτερικό.

Η πρόταση για ανεξαρτησία εγκρίθηκε με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά ψηφοδέλτια σε σύνολο 135 βουλευτών, δήλωσε ο πρόεδρος του Σώματος. 

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν μόνο οι βουλευτές των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (Junts pel Si και CUP), καθώς λίγο πριν την έναρξη της, δεκάδες βουλευτές των κομμάτων της καταλανικής αντιπολίτευσης (Σοσιαλιστικό Κόμμα, Λαϊκό Κόμμα, Ciudadanos) αποχώρησαν από την καταλανική Βουλή, εκφράζοντας έτσι την αντίθεση τους στην επίμαχη ψηφοφορία. 

O πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόντ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της Καταλονίας να παραμείνουν ειρηνικοί και πιστοί στην πολιτική τους συνείδηση μετά την έγκριση από το κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη του ψηφίσματος που κηρύσσει την ανεξαρτησία της περιφέρειας. «Έρχονται ώρες κατά τις οποίες πρέπει να διατηρήσουμε την ορμή αυτής της χώρας (σ.σ της Καταλονίας) και να παραμείνουμε ειρηνικοί, (να επιδείξουμε) πολιτική συνείδηση και αξιοπρέπεια» επισήμανε ο Καταλανός πρόεδρος μιλώντας στο κοινοβούλιο σε βουλευτές και αυτονομιστές δημάρχους.


Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απηύθυνε έκκληση για ηρεμία σε ένα τουίτ που ανήρτησε μερικά λεπτά μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο. «Ζητώ ηρεμία για όλους τους Ισπανούς. Η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Λίγο αργότερα, η ισπανική Γερουσία (Άνω Βουλή του ισπανικού κοινοβουλίου) αποφάσισε την ανάκληση της αυτονομίας της Καταλονίας, δίνοντας το πράσινο φως στην κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι να αναλάβει τον έλεγχο της βόρειας περιφέρειας της χώρας. «Η Ισπανία είναι μια σοβαρή χώρα και ένα μεγάλο έθνος και δεν θα ανεχθούμε λίγοι άνθρωποι να προσπαθούν να "σκοτώσουν" το Σύνταγμά μας», είπε ο Ραχόι στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την απόφαση της Γερουσίας. 

Στη συνέχεια, σε διάγγελμά του προς τον ισπανικό λαό ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, χαρακτήρισε «παράνομη» την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινoβούλιο, ενώ υπογράμμισε ότι «διαλύει» το κοινοβούλιο της Καταλωνίας.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός προκήρυξε εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου και αποφάσισε να αποπέμψει τον πρόεδρο και την κυβέρνηση της Καταλωνίας, τονίζοντας ότι οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν τα καθήκοντα της καταλανικής διοίκησης. Παράλληλα, ανακοίνωσε την απόλυση του αρχηγού της καταλανικής αστυνομίας. 

Νωρίτερα, η γενική εισαγγελία της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί την επόμενη εβδομάδα δικαστικά σε βάρος του προέδρου της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζδεμόντ με την κατηγορία της «εξέγερσης». 


Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην κήρυξη ανεξαρτησίας από την Καταλονία.

Η κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας δεν αλλάζει τίποτα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνδιαλέγεται μόνο με την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Για την ΕΕ δεν αλλάζει τίποτα. Η Ισπανία παραμένει ο μόνος συνομιλητής μας», έγραψε ο Τουσκ στον λογαριασμό του στο τουίτερ.

Η γερμανική κυβέρνηση διαμήνυσε σήμερα ότι δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο τύπου της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ. «Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία την επιδείνωση της κατάστασης στην Καταλονία. Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας είναι και παραμένουν απρόσβλητες», επομένως, η κυβέρνηση «δεν αναγνωρίζει αυτού του είδους την ανακήρυξη ανεξαρτησίας» τόνισε σε μήνυμά του στο Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι στηρίζει την «ενότητα» της Ισπανίας, μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας, όπως επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» τονίζει στο δελτίο τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Νάουερτ. 


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου