30 Οκτωβρίου 2017

FT: Μπορεί να κάνει η Μέι την kolotoumba του Τσίπρα;

Σε πρόσφατο άρθρο τους, με τίτλο «Ελληνικά μαθήματα για τους οπαδούς του Brexit» («Greek Lessons for Brexiters»), οι Financial Times διερευνούν την πιθανότητα να μιμηθεί η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι τον ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κάνοντας τη δικιά της kolotoumba και να παραμείνει έτσι η Βρετανία στην ΕΕ, παρότι το δημοψήφισμα έδειξε Brexit!

Στο δημοσίευμα των Financial Times μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής: 

«Ο όρος kolotoumba έγινε της μόδας το 2015, μετά τις τακτικές του Αλέξη Τσίπρα, του κάποτε ριζοσπάστη αριστερού πρωθυπουργού της Ελλάδας. Αφού επέμεινε για μήνες ότι δεν θα υποχωρήσει έναντι των δανειστών, ο κ. Τσίπρας έκανε τούμπα και αποδέχθηκε μια επείγουσα οικονομική διάσωση, της οποίας οι όροι ήταν πιο αυστηροί από εκείνους που του είχαν προταθεί αρχικά», γράφουν οι Financial Times.

Και συνεχίζουν: «Σε ελληνοβρετανικό συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο οι συμμετέχοντες κατέληξαν να αντιπαρατίθενται στο εξής: Αν μια "kolotoumba" είναι πιθανή στην περίπτωση του Brexit. Θα ήταν εύλογο, παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου του 2016, η Βρετανία να μην φύγει από την ΕΕ; Πολλοί συμμετέχοντες υπερασπίστηκαν ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Eλάχιστοι, όμως, το θεώρησαν πιθανό. 



Αρκετοί συμμετέχοντες παρατήρησαν πως ο χρόνος κυλά ανελέητα προς το Μάρτιο του 2019, την ημερομηνία κατά την οποία έχει προγραμματιστεί η αποχώρηση της Βρετανίας. Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit υποτίθεται πως θα πρέπει να έχουν τελειώσει γύρω στον Οκτώβριο του 2018. Αν πραγματοποιούνταν "kolotoumba", τότε η βρετανική κοινή γνώμη θα χρειαζόταν να μετατοπιστεί σθεναρά κατά του Brexit στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, ανέφεραν.

Επιπρόσθετα, μια "kolotoumba" θα απαιτούσε από πολλούς πολιτικούς στο Ουέστμινστερ να αναλάβουν το ρίσκο να αρνηθούν να αποδεχθούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως τελευταία λέξη του βρετανικού λαού πάνω στο Brexit. Ένα τέτοιο βήμα μπορεί να πλήξει κάπως το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης, αλλά σίγουρα θα πυροδοτήσει το χάος στους Συντηρητικούς».

Σε δημοσκόπηση του YouGov, που παρουσιάζει η βρετανική εφημερίδα, φαίνεται ότι το 53% πιστεύει πως η ψήφος υπέρ του Brexit είναι λάθος και το 47% πως είναι σωστή.

Πρώτη φορά διαπιστώνεται προβάδισμα έξι μονάδων για το «όχι» στο Brexit. Η διαφορά αυτή δίνει και την αφορμή στην βρετανική εφημερίδα να διατυπώσει τον προβληματισμό της σχετικά με ενδεχόμενη ανατροπή των σχεδίων της Μέι, που θα θυμίζει εκείνη του Αλέξη Τσίπρα. Οι Financial Times εστιάζουν στην όλο και αυξανόμενη δυσαρέσκεια του κόσμου για τους χειρισμούς του Brexit από την κυβέρνηση των Συντηρητικών.

Πηγές: Στοιχεία από protothema.gr , news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου