17 Οκτωβρίου 2017

Ο Ντόναλντ Τραμπ στηρίζει την Ελλάδα

"Θα συνεργαστούμε με την Ελλάδα, θα την βοηθήσουμε να ορθοποδήσει και πάλι", τόνισε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στην κοινή συνέντευξη τύπου μετά την συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ σημείωσε ότι "υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στη χώρα μας". "Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα ίσως στο καλύτερο επίπεδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο" είπε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας. 
Πιο αναλυτικά:

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ 

Είμαστε δίπλα στους Ελληνες που ανακάμπτουν από την κρίση. Κάλεσα τον κ. Τσίπρα να συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις και επιβεβαίωσα τη στήριξή μας για την ελάφρυνση του χρέους, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό στον Λευκό Οίκο, έπειτα από τη συνάντησή τους. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν προβλήματα, οι Έλληνες τα άφησαν πίσω τους και έχουν πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις. Είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, έχει μεγάλες δυνατότητες και ευχόμαστε να τις αξιοποιήσει πλήρως», ανέφερε.

Ο κ. Τραμπ έκανε λόγο για εξαιρετικά καρποφόρα και εποικοδομητική συζήτηση όσον αφορά την άμυνα, την ενέργεια και το εμπόριο. Συνεχάρη την Ελλάδα για το γεγονός ότι, όπως ανέφερε, είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που τιμά την υποχρέωση για αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ. Η αναβάθμιση του στόλου των F-16 θα ενισχύσει τη συνεργασία της Ελλάδας και των ΗΠΑ, πρόσθεσε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα για τη φιλοξενία των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στη βάση της Σούδας.

«Η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο για την σταθερότητα στην περιοχή και έχω την αίσθηση ότι όταν ξεπεράσει το οικονομικό εμπόδιο θα είναι πιο δυνατή. Σε αμυντικό επίπεδο η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος για τις ΗΠΑ. Έχουμε τεράστια εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και ξέρουμε ότι θα είναι σύμμαχός μας για πολλά χρόνια. Η σταθερότητα είναι πολύ σημαντική και ελπίζουμε αυτό να γίνει με την Ελλάδα σε ρόλο κλειδί», διεμήνυσε ακόμη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος Τραμπ.

«Εκτιμούμε τη συμβολή της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, την υποστήριξη που παρέχει στο έργο του ΤΑΠ του αγωγού Ελλάδας Βουλγαρίας και του αγωγού υγροποιημένου αερίου. Είμαι πολύ υπερήφανος που οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ τον επόμενο χρόνο», πρόσθεσε. «Θα οικοδομήσουμε πάνω στις κοινές μας αξίες και στην κοινή μας ιστορία για να οικοδομήσουμε ένα περιβάλλον ασφαλείας και για τα δύο έθνη μας», συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Τονίζοντας την ισχυρή φιλία μεταξύ των δύο λαών, η οποία βασίζεται στις κοινές αξίες, ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο Ελληνας πρωθυπουργός.

«Οι ιδρυτές των ΗΠΑ εμπνεύστηκαν από την Αρχαία Ελλάδα και η ελληνική επανάσταση από τον αμερικανικό αγώνα για ανεξαρτησία», είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο της ελληνικής ομογένειας στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

«Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα ίσως στο καλύτερο επίπεδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και η στρατηγική μας συνεργασία βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τροφοδοτείται από τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Και ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε στο θέμα των επενδύσεων, τονίζοντας ότι η συνεργασία των δύο χωρών είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από ποτέ και ότι η Αθήνα προσβλέπει στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων. «Η Ελλάδα εξέρχεται από την κρίση και προσελκύει επενδύσεις», ανέφερε. 

Πρόσθεσε δε ότι η χώρα μας «καθίσταται σήμερα ο πιο σημαντικός πυλώνας ασφάλειας και συνεργασίας σε σημαντικές και ευαίσθητες περιοχές στον πλανήτη», ενώ αναφερόμενος στην Τουρκία, υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσει η προκλητικότητα της Αγκυρας στο Αιγαίο και να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Τάχθηκε δε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και της παραμονής της στο ΝΑΤΟ, με τον όρο ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες. 

Η δύσκολη στιγμή

Η πιο δύσκολη στιγμή πάντως για τον Αλέξη Τσίπρα στην συνέντευξη Τύπου ήταν μάλλον όταν δέχθηκε ερώτηση για όσα έλεγε για τον Τραμπ πριν τις αμερικανικές εκλογές και το σχόλιο του «αν βγει χαθήκαμε». 

Η αμηχανία του και ο χρόνος σιωπής θα ήταν ίσως μεγαλύτερος εάν δεν παρενέβαινε ο ίδιος ο Τραμπ με το σχόλιο «μακάρι να το ήξερα αυτό πριν την ομιλία μου». 

Χαμογελώντας ο πρωθυπουργός πήρε το λόγο και τόνισε ότι δεν αισθάνθηκε καμία απειλή και είναι σίγουρος ότι μετά τη συνάντησή τους θα έχουν μια πολύ καλή συνεργασία.

Πηγές: kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου