29 Οκτωβρίου 2017

Στην Airbnb 42.000 ακίνητα για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση

Στο ιστορικό κέντρο (Σταδίου, Ερμού και Πειραιώς) και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, όπως επίσης και στο Κουκάκι και στον Νέο Κόσμο, εντοπίζεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση διαμερισμάτων που διατίθενται προς βραχυπρόθεσμη ενοικίαση μέσω της πλατφόρμας του Airbnb.
 
Ειδικότερα η ανάδειξη των Εξαρχείων ως μιας από τις πλέον δυναμικές περιοχές για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση κατοικιών σε τουρίστες έγκειται τόσο στα χαρακτηριστικά της περιοχής (προσιτές τιμές, εγγύτητα προς το Σύνταγμα και τουριστικά αξιοθέατα) όσο και στην επενδυτική δραστηριότητα των τελευταίων μηνών. 

Οπως ανέφερε πρόσφατα η «Καθημερινή», στελέχη της αγοράς ακινήτων με γνώση της σχετικής συναλλαγής σημείωσαν την περίπτωση Κινέζου επενδυτή, ο οποίος προχώρησε, σε συνεργασία με τοπικό μεσιτικό γραφείο, στη σταδιακή απόκτηση 100 διαμερισμάτων στην ευρύτερη περιοχή, με αποκλειστικό αντικείμενο την εκμετάλλευσή τους μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών βραχυπρόθεσμης ενοικίασης. Στη συνέχεια, τα εν λόγω ακίνητα εντάχθηκαν σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο κι έχουν ήδη μεταπωληθεί σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησε η Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των ακινήτων που έχουν καταχωρισθεί προς εκμίσθωση μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών ανέρχεται σε 42.155 πανελλαδικά. Επιπλέον 21.716 ακίνητα εκμισθώνονται ως τουριστικά καταλύματα (διαθέτουν δηλαδή το σχετικό σήμα του ΕΟΤ), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κατοικιών και διαμερισμάτων που προορίζονται για εκμετάλλευση σε 63.871. 

Τζίρος και φορολόγηση

Σε ετήσια βάση, τα ακίνητα αυτά, σύμφωνα με δημοσίευμα στην «Καθημερινή», συνιστούν μια αγορά της τάξεως των 1,7 δισ. ευρώ (εκτίμηση για το 2017). Εξ αυτών, περίπου 860 εκατ. ευρώ θα αφορούν τη δαπάνη για τη διαμονή των ξένων επισκεπτών, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν τις δαπάνες των ανθρώπων αυτών για τις ημέρες της διαμονής τους, σε σίτιση, ψυχαγωγία κ.λπ. Αντιλαμβάνεται λοιπόν εύκολα κανείς ότι ο κλάδος των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων εξελίσσεται σε έναν από τους πλέον δυναμικούς για την οικονομία και παράλληλα παρέχει διέξοδο σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι αδυνατούν να πωλήσουν το ακίνητό τους τα τελευταία χρόνια λόγω της μεγάλης κάμψης της ζήτησης στην κτηματαγορά. 


Σύμφωνα με μια άλλη εκτίμηση, στα «Νέα», ο τζίρος του Airbnb υπολογίζεται σε πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. «Τα λεφτά είναι πολλά και σε πολλές περιπτώσεις είναι μαύρα» λένε γνώστες της αγοράς για να προσθέσουν ότι όσο το υπουργείο Οικονομικών καθυστερεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο, τα φαινόμενα φοροδιαφυγής θα αυξάνονται. Οι επιτήδειοι έχουν βρει τρόπους να ξεγλιστρούν. Τα ακίνητα μπορεί να εμφανίζονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αλλά η συμφωνία δεν κλείνεται μέσω αυτής. Κλείνεται μεταξύ του πελάτη - ταξιδιώτη και του ιδιοκτήτη του ακινήτου. Το ενοίκιο των τριών έως πέντε ημερών πληρώνεται με μετρητά μόλις ο πελάτης εμφανιστεί στο σπίτι που έχει κλείσει. Ετσι, ο πελάτης γλιτώνει την προμήθεια προς την πλατφόρμα και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου γλιτώνει και την προμήθεια και τον φόρο. 

Το κόλπο του μεσίτη 

Στο παιχνίδι έχουν μπει και μεσίτες. Οι ιδιοκτήτες που θέλουν να πουλήσουν τα ακίνητά τους δίνουν τα κλειδιά των σπιτιών τους στους μεσίτες για να τα δείχνουν σε υποψήφιους αγοραστές. Ομως δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν βρει το κόλπο να καθυστερούν για πολλούς μήνες τις πωλήσεις κατοικιών για να εκμεταλλεύονται οι ίδιοι τα ακίνητα μέσω της πλατφόρμας του Airbnb. 

Υπάρχουν αρκετές καταγγελίες κυρίως από ιδιοκτήτες που πωλούν επιπλωμένα σπίτια σε νησιά ή άλλες περιοχές τα οποία βρίσκονται μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και δεν μπορούν να τα ελέγξουν. Πρόσφατα μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα στα «Νέα», μεσίτης πέρασε από πειθαρχικό συμβούλιο και του επιβλήθηκαν ποινικές κυρώσεις καθώς πιάστηκε να εκμισθώνει μέσω Airbnb την κατοικία που είχε αναλάβει να πουλήσει, να εισπράττει ο ίδιος τα μισθώματα για πολλούς μήνες και να παραμυθιάζει την ιδιοκτήτρια λέγοντάς της ότι προσπαθεί να πετύχει για εκείνη καλύτερο τίμημα. 


Νέες επιχειρήσεις στον κλάδο

Η μεγέθυνση του κλάδου των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων είναι πλέον τέτοια, που επιτρέπει και την ανάδυση νέων επιχειρήσεων, οι οποίες παρέχουν συναφείς υπηρεσίες με στόχο να καλύψουν κενά στην αγορά.  
Μια τέτοια εταιρεία, σύμφωνα με ένα άλλο δημοσίευμα στην «Καθημερινή», είναι η easyBnb, η οποία αναλαμβάνει την πλήρη διαχείριση του ακινήτου του εκάστοτε ιδιοκτήτη, από την προβολή του μέχρι τη διαχείριση των κρατήσεων και τον καθαρισμό του. Απευθύνεται σε ιδιοκτήτες που είτε αδυνατούν είτε δεν ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε μια τέτοια διαδικασία οι ίδιοι. Μόνο στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, η εταιρεία διαχειρίζεται σήμερα δεκάδες ακίνητα.

Αντίστοιχα, ζήτηση προκύπτει και για άλλες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, ακόμα μία ελληνική νεοφυής εταιρεία (startup) είναι η Syncbnb, η οποία συστάθηκε πριν από λίγους μήνες με στόχο τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης πολλαπλών αγγελιών ακινήτων, είτε από έναν ιδιοκτήτη είτε από έναν διαχειριστή ακινήτων. Πρόκειται για μια σημαντική κίνηση, δεδομένου ότι, με βάση τη μελέτη της Grant Thornton για τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις, υπολογίζεται ότι η πλειονότητα των ακινήτων διατίθεται μέσω πολλαπλών καναλιών προβολής (π.χ. Airbnb, HomeAway, Booking, Tripadvisor κ.λπ.), καθένα εκ των οποίων απευθύνεται και σε κοινό με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανάγκες.

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι χρήστες/ιδιοκτήτες στη διαχείριση πολλαπλών κρατήσεων, η Syncbnb έχει αναπτύξει και προσφέρει ένα εργαλείο που αναλαμβάνει να συγχρονίσει τα ημερολόγια των κρατήσεων του ακινήτου του εκάστοτε ιδιοκτήτη, σε όσες πλατφόρμες είναι αυτό καταχωρισμένο. Στόχος είναι να αποφεύγονται τυχόν διπλοκρατήσεις το ίδιο χρονικό διάστημα, αλλά και η μεγιστοποίηση του κέρδους του ιδιοκτήτη.

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr, tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου