2 Οκτωβρίου 2017

Στη σκιά της βίας το δημοψήφισμα στην Καταλονία

(upd) Με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, εφόδους σε εκλογικά κέντρα και πυροβολισμούς με πλαστικές σφαίρες, η Μαδρίτη έκανε την Κυριακή ότι μπορούσε για να παρεμποδίσει την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Καταλονία. Τελικά το «ναι» επικράτησε με το 90% των ψήφων, ενώ η συμμετοχή ανήλθε στο 42,3%. Γιατί όμως η Καταλονία επιδιώκει  την ανεξαρτησία;
 
Το αποτέλεσμα του 
δημοψηφίσματος 
στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρόεδρος της Καταλονίας διατράνωσε αργά το βραδυ της Κυριακής ότι οι πολίτες της περιοχής κέρδισαν «το δικαίωμα να αποκτήσουν ένα κράτος ανεξάρτητο» από την Ισπανία, μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση παρά την απαγόρευσή του από τη Μαδρίτη. Στο δημοψήφισμα, το οποίο σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια, επικράτησε με συντριπτικό ποσοστό το «ναι». 

Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Ζόρντι Τουρούλ ανακοίνωσε τη νίκη του «ναι», με ποσοστό «90%». Κατά τον ίδιο, πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι, επί του συνόλου των 2,26 εκατομμυρίων ψηφισάντων, από τους συνολικά 7,5 εκατομμύρια Καταλανούς, υποστήριξαν ότι η Καταλονία πρέπει να γίνει «ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή της Δημοκρατίας». Το «όχι» έλαβε το 7,8% των ψήφων.

Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με ζητωκραυγές στο κέντρο της Βαρκελώνης, όπου είχαν συγκεντρωθεί αρκετές χιλιάδες αυτονομιστές.

Σύμφωνα με τον Τουρούλ, το ποσοστό της συμμετοχής ανήλθε στο 42,3%, ένα επίπεδο που ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν χαρακτηρίζει αποδεκτό, καθώς όπως διαβεβαιώνει αυτό ήταν το ποσοστό της συμμετοχής των Ισπανών στο δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής: «Σήμερα δεν έγινε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία. Το κράτος δικαίου παραμένει σε ισχύ με όλη τη δύναμή του» .

Σημειώνεται ότι ο «νόμος του δημοψηφίσματος» που είχαν εγκρίνει οι αυτονομιστές για την οργάνωση της ψηφοφορίας προβλέπει ότι μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η κυβέρνηση θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία και θα αρχίσει μια φάση διαπραγματεύσεων.


Η βία στο δημοψήφισμα
στοιχεία από τη Deutsche Welle 

Και οι τελευταίες ελπίδες για μια ειρηνική διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας διαλύθηκαν το αργότερο την Κυριακή το πρωί όταν η ισπανική αστυνομία εισέβαλλε με τη βία σε εκλογικά κέντρα για να αποτρέψει την εκλογική διαδικασία. 

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων μεταξύ αστυνομίας και Καταλανών πολιτών περισσότερα από 400 άτομα μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία για περίθαλψη τραυμάτων, ανακοίνωσε η δήμαρχος Βαρκελώνης. Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αντιμετώπισαν τους ψηφοφόρους, που προσέρχονταν στα εκλογικά τμήματα, αλλά και τους διαδηλωτές με γκλομπ και πλαστικές σφαίρες. Πλάνα από αστυνομικούς που χτυπούν πολίτες στους δρόμους διαφόρων καταλανικών πόλεων κάνουν το γύρο του κόσμου. 

Παρ' όλα αυτά, όπως υποστήριξε ο υπουργός Προεδρίας της Καταλονίας και εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης, Ζορντί Τουρούλ, σχεδόν τα δύο τρίτα των εκλογών κέντρων παρέμειναν ανοιχτά και λειτούργησαν κανονικά. Από την πλευρά του ωστόσο το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι περισσότερα από το 50% των συνολικών 2.300 εκλογικών κέντρων έκλεισαν. 

Η ισπανική κυβέρνηση, η οποία θεωρεί ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας παράνομο και αντισυνταγματικό, υπερασπίστηκε τις αστυνομικές παρεμβάσεις κάνοντας λόγο για τήρηση της αναλογικότητας. Σύμφωνα με στοιχεία της Μαδρίτης στις συγκρούσεις τραυματίστηκαν από πέτρες διαδηλωτών συνολικά 11 αστυνομικοί. 

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Καταλονίας Κάρλος Πουινγκντεμόντ έκανε λόγο για «αδικαιολόγητη χρήση βίας» που πλήττει την εικόνα της Ισπανίας. Με αφορμή τα εκτεταμένα επεισόδια ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Ζορντί Τουρούλ δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι «η ισπανική κυβέρνηση θα λογοδοτήσει για την έξαρση της βίας ενώπιον διεθνών δικαστηρίων». 


Γιατί η Καταλονία επιδιώκει την ανεξαρτησία; 
στοιχεία από τη Deutsche Welle 

Η Καταλονία με 7,5 εκ. κατοίκους απολαμβάνει ήδη σήμερα μεγαλύτερη αυτονομία από πολλές άλλες περιφέρειες της Ισπανίας, διαθέτοντας δική της αστυνομία και δικό της σύστημα Παιδείας. Όμως αυτό δεν αρκεί για πολλούς Καταλανούς, οι οποίοι θέλουν να πάρουν τη μοίρα στα χέρια τους και να μην αφήνουν τις όποιες αποφάσεις στη Μαδρίτη. 

Ο Άλειξ από την Ζιρόνα της Καταλονίας ισχυρίζεται ότι η κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη δεν σέβεται ούτε την γλώσσα, ούτε τον πολιτισμό της Καταλονίας: «Η ισπανική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει ότι σε αυτή τη χώρα ζουν πολλοί διαφορετικοί λαοί. Προσωπικά δεν αισθάνομαι Ισπανός, που μιλά Ισπανικά και έχει ισπανική κουλτούρα. Δεν αισθάνομαι ότι ανήκω σε αυτή τη χώρα».

Στο ζήτημα της καταλονικής ταυτότητας έρχεται να προστεθεί και ο οικονομικός παράγοντας. Συγκριτικά με άλλες ισπανικές περιφέρειες η Καταλονία είναι μια σχετικά πλούσια περιοχή, που συμβάλλει με 20% στο ισπανικό ΑΕΠ. Όμως η Βαρκελώνη είναι αναγκασμένη να εμβάζει κάθε χρόνο ένα υψηλό ποσό στην κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη, η οποία το διαθέτει στις φτωχότερες περιφέρειες. Πολλοί Καταλανοί θεωρούν ότι η περιοχή τους λαμβάνει από τη Μαδρίτη πολύ λιγότερα χρήματα από όσα θα δικαιούνταν για έργα υποδομής, όπως σιδηροδρομικές γραμμές και αεροδρόμια.

Υπάρχει όμως και ο αντίλογος 

Αντί να διακυβερνά την Καταλονία στο πλαίσιο του καθεστώτος αυτονομίας, η κυβέρνηση στη Βαρκελώνη επιδιώκει την ανεξαρτησία και θέτει εν αμφιβόλω το ισπανικό Σύνταγμα, εκτιμά ο ισπανός πολιτικός Ματίας Αλόνσο Ρουίς, βουλευτής του κινήματος Ciudadano στο καταλανικό τοπικό κοινοβούλιο. Σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk τονίζει ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ Καταλονίας και Ισπανίας. Υπάρχει ωστόσο πρόβλημα στην Καταλονία, για το οποίο ευθύνεται μέρος των καταλανών πολιτικών.

Ο βουλευτής του καταλανικού κοινοβουλίου αποδέχεται ωστόσο ένα επιχείρημα των υπερμαχων μιας ανεξάρτητης Καταλονίας. Ότι πράγματι οι Καταλανοί καταβάλλουν σήμερα τους υψηλότερους φόρους στην Ισπανία: «Ισχύει ότι είναι οι υψηλότεροι, αυτό όμως σχετίζεται με την αυτονομία. Η καταλανική κυβέρνηση διαστρεβλώνει τα δεδομένα και ισχυρίζεται ότι ο φόρος εισοδήματος των Καταλανών καταλήγει στη Μαδρίτη. Στην πραγματικότητα όμως με τα φορολογικά έσοδα χρηματοδοτούνται οι υπερβολικές δαπάνες της καταλονικής κυβέρνησης και των δημόσιων υπηρεσιών της Καταλονίας» υποστηρίζει.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ και 
Deutsche Welle από τα εξής 4 δημοσιεύματα:
http://p.dw.com/p/2l3T9 , http://p.dw.com/p/2l4QV , http://p.dw.com/p/2l0gN , http://p.dw.com/p/2l2dj






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Ανακοινώθηκαν σήμερα από την περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Κυριακής για την ανεξαρτησία της περιοχής. «Ναι» στην ανεξαρτησία ψήφισε το 90,18% των ψηφοφόρων. Η συμμετοχή ανήλθε στο 43,03%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή