9 Νοεμβρίου 2013

26 χρόνια προτάσεων μομφής και δυσπιστίας

 Ένα χρονολόγιο από την "Καθημερινή", με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Το παραθέτουμε στη συνέχεια:

1987 Η πρόταση μομφής που έγινε ψήφος εμπιστοσύνης

Με έναν περίτεχνο επικοινωνιακό αντιπερισπασμό ο Ανδρέας Παπανδρέου "έκαψε" την πρώτη μεταπολιτευτική πρόταση μομφής που αποφάσισε να καταθέσει σε βάρος του ο Κ.Μητσοτάκης. "Σας απαντώ ζητώντας την ψήφο εμπιστοσύνης της βούλης" είπε στο άκουσμα της πρόθεσης του κ. Μητσοτάκη (την γνώριζε ήδη από τις εφημερίδες) και έμελλε να κερδίσει και την κοινοβουλευτική μάχη και τις εντυπώσεις.

1988 Κατά Ανδρέα Παπανδρέου για εξωτερική πολιτική

Τον Ιούνιο κατατίθεται πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Α. Παπανδρέου, με αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τon Μητσοτάκη για λόγους εξωτερικής πολιτικής και οικονομίας.Ο Παπανδρέου στη συζήτηση πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ υπεραμύνθηκε της πολιτικής του στα ελληνο-τουρκικά, αλλά παραδέχτηκε ότι είχαν γίνει και λάθη. Υπέρ ψήφισαν 123 βουλευτές, ενώ κατά 157.

1989 Μομφή προκάλεσε και το σκάνδαλο Κοσκωτά

Πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση Α. Παπανδρέου για το σκάνδαλο Κοσκωτά. Υπέρ ψήφισαν 123 βουλευτές, κατά 155, 19 δήλωσαν «απών» και ένας «παρών».

1993 Η μομφή της «εκδίκησης». Kατά Μητσοτάκη για το Σκοπιανό.

Κατατέθηκε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη για το Σκοπιανό. Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Υπέρ ψήφισαν 145 βουλευτές, κατά ψήφισαν 152, και δύο «παρών». Η Βουλή είχε κληθεί να ανανεώσει την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη ένα χρόνο πριν (Απρίλιος, 1992).

1996 Η μομφή της «ασθένειας». Ο Εβερτ κατά ΠΑΣΟΚ λόγω προφανούς ακυβερνησίας.

Πρόταση δυσπιστίας με επιχείρημα την ακυβερνησία της χώρας λόγω της νοσηλείας του Α. Παπανδρέου στο Ωνάσειο, κατατέθηκε κατά της κυβέρνηση Παπανδρέου με αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Μιλτιάδη Εβερτ.Υπέρ ψήφισαν 118 βουλευτές, κατά ψήφισαν 168, και υπήρχαν και 10 λευκές ψήφοι.

1999 Πρόταση μομφής κατά Αρσένη

Η πρώτη πρόταση δυσπιστίας κατά Υπουργού κατατέθηκε τον Ιανουάριο, για τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ, Γεράσιμου Αρσένη, με αφορμή την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Στην αντιπολίτευση η ΝΔ με αρχηγό τον Κ. Καραμανλή, ενώ τα αποτελέσματα ήταν ως εξής: Υπέρ ψήφισαν 127 βουλευτές, κατά ψήφισαν 163. Η Βουλή κλήθηκε να ανανεώσει την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση του Κ. Σημίτη τον επόμενο χρόνο (Νοέμβριος, 1997).

2001 Η μομφή κατάρρευσης του ΧΑΑ

Η δεύτερη πρόταση δυσπιστίας ήταν κατά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Γιάννου Παπαντωνίου με αφορμή την πορεία του χρηματιστηρίου. Υπέρ ψήφισαν 125 βουλευτές, κατά ψήφισαν 154 και «παρών» το ΚΚΕ. Ο πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Σημίτης, ενώ αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κώστας Καραμανλής. 

 2005 Αλλη μια μομφή που έγινε ψήφος εμπιστοσύνης λόγω Αλογοσκούφη.

O Γιώργος Παπανδρέου έθεσε αιφνιδίως στη Βουλή θέμα πρότασης μομφής κατά του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη. Αποτέλεσμα αυτής της απόφασής του ήταν να απαντήσει αμέσως ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ζητώντας την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση. 

2007 Η οξύμωρη μομφή. Από τον Γ.Παπανδρέου για την αλλαγή του άρθρου 16

Στη Βουλή διεξήχθει τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή με αφορμή το άρθρο 16 του Συντάγματος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Υπέρ ψήφισαν 122 βουλευτές, κατά 164.

2008 Μομφή Παπανδρέου κατά Καραμανλή για το ασφαλιστικό

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, οδηγώντας σε αναβολή την ψήφιση του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Ο Γ. Παπανδρέου άσκησε κριτική στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, με αιχμή την «υπονόμευση» του βασικού δικαιώματος σε αξιοπρεπείς συντάξεις.

2013 Το λουκέτο της ΕΡΤ

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, με αφορμή την εντολή εκκένωσης της ΕΡΤ, προκειμένου όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας να σταματήσει η πορεία της χώρας προς την οικονομική καταστροφή και η απαξίωση της δημοκρατίας.

____________-
Πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_07/11/2013_526831






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου