12 Σεπτεμβρίου 2015

Επαγγέλματα που έχουν ζήτηση

Πώς µπορεί ένας νέος να σχεδιάσει το επαγγελµατικό του µέλλον σε µια χώρα που γνωρίζει την ύφεση επί µία εξαετία; Πώς θα πολλαπλασιάσει τις πιθανότητες να βρει δουλειά όταν ακούει για 1,2 εκατοµµύρια ανέργους, εκ των οποίων οι 400.000 κάτω των 29 ετών;
Με ποια εφόδια θα πρέπει να εξοπλιστεί ώστε να αρχίσει να φτιάχνει εγκαίρως ένα ελκυστικό βιογραφικό και σε ποιον κλάδο θα κατευθυνθεί ώστε αυτό που του αρέσει να κάνει να του εξασφαλίσει ταυτόχρονα και τα προς το ζην; 

Κάποιες απαντήσεις, αν και δύσκολες λόγω της οικονοµικής κρίσης, προσπαθεί να δώσει σε άρθρο του στην "Καθημερινή" ο Θάνος Τσίρος, μιας και σε καµιά χώρα η ύφεση δεν διαρκεί για πάντα. Ποιοι κλάδοι λοιπόν θα ξεχωρίσουν µέσα στην επόµενη δεκαετία, δηµιουργώντας θέσεις εργασίας; Σε ποιους πέφτουν τα «φώτα»;

Τεχνολογία, πληροφορική και επικοινωνίες
Ενας προγραµµατιστής µε 2-3 χρόνια προϋπηρεσία µπορεί να αµείβεται ακόµη και µε το διπλάσιο του βασικού µισθού. Οι ετήσιες αµοιβές ενός αναλυτή µπορεί να ξεπερνούν τις 40-50.000 ευρώ ετησίως. Ακόµη και στην Ελλάδα, ο κλάδος της πληροφορικής είναι ίσως ο µοναδικός στον οποίο ο εργαζόµενος µπορεί να έχει το... πάνω χέρι έναντι του εργοδότη, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα να παζαρέψει µε αξιώσεις τις αποδοχές του. Εξάλλου η πληροφορική ενσωµατώνει και άλλα πλεονεκτήµατα: η γλώσσα προγραµµατισµού είναι διεθνής και η τηλε-εργασία εύκολη. Αρα, κάλλιστα µπορεί να διεκδικήσει κάποιος δουλειά και εκτός Ελλάδας, χωρίς να είναι απαραίτητη η µετεγκατάσταση.

Τουρισµός
Οι εκτιµήσεις (ΣΕΒ-McKinsey) µιλούν για δηµιουργία τουλάχιστον 200.000 θέσεων εργασίας µέσα στην επόµενη δεκαετία και τα αλλεπάλληλα ρεκόρ στις αφίξεις αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για επιβεβαίωση της πρόβλεψης. Εκτός από το θετικό ισοζύγιο που καταγράφει η Εργάνη του υπουργείου Εργασίας (σ.σ. αυτό δείχνει ότι οι προσλήψεις είναι περισσότερες από τις απολύσεις σε επίπεδο έτους), πλεονέκτηµα θεωρείται και το γεγονός ότι ο κλάδος δίνει ευκαιρίες απασχόλησης σε νέους χωρίς εργασιακή εµπειρία. Η εργασιακή εµπειρία πληρώνεται καλά στον κλάδο, ενώ για τις θέσεις χαµηλής εξειδίκευσης οι αµοιβές κινούνται στα επίπεδα των εκάστοτε συλλογικών συµβάσεων.

Ενέργεια και πράσινη τεχνολογία
Προοπτικές υπάρχουν και το στοίχηµα είναι κατά πόσο στο άµεσο µέλλον το άνοιγµα της αγοράς ενέργειας θα µπορέσει να οδηγήσει στη σύσταση αρκετών επιχειρήσεων οι οποίες θα ανταγωνίζονται τη ∆ΕΗ στο κοµµάτι της παροχής υπηρεσιών ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρωτογενής τοµέας
Αποδείχθηκε ιδιαίτερα «αµυντικός» κλάδος κατά τη διάρκεια της κρίσης. Στα «συν» περιλαµβάνεται η διασφάλιση των κοινοτικών κονδυλίων για την περίοδο µέχρι το 2020, αλλά και η στενή σύνδεση µε τη βιοµηχανία τροφίµων. Η περιορισµένη αξιοποίηση της τεχνολογίας στον κλάδο αλλά και η ισχνή προώθηση της οικολογικής και της βιολογικής γεωργίας αποτελούν αρνητικά στοιχεία για το σήµερα αλλά και ευκαιρίες απασχόλησης για το αύριο.

Υγεία
Η στενή εξάρτηση του κλάδου από το ∆ηµόσιο αλλά και οι πιέσεις στον κλάδο του φαρµάκου έχουν προκαλέσει µεγάλη αβεβαιότητα στον κλάδο, µε αποτέλεσµα να καταγράφεται ακόµη και µαζική «εξαγωγή µυαλών» στο εξωτερικό. Αυτό, όµως, δεν σηµαίνει ότι και το άµεσο µέλλον θα είναι αρνητικό. Η γήρανση του πληθυσµού, η αύξηση του προσδόκιµου ζωής αλλά και η συνεχιζόµενη αξιοποίηση της τεχνολογίας θα προκαλέσουν ζήτηση για πολλές ειδικότητες, όπως οι νοσηλευτές γηριατρικής, οι πληροφορικοί της υγείας, οι ιατροί επείγουσας ιατρικής, οι µοριακοί βιολόγοι, οι κλινικοί γενετιστές κ.ά.

Πηγή: www.kathimerini.gr (Περιοδικό "Κ") 07.09.2015
Ολόκληρο το δημοσίευμα στο: Ποια επαγγέλματα έχουν ζήτηση


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου