28 Σεπτεμβρίου 2015

Ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη αλμυρού νερού στον Άρη

Ερευνητές ανακοίνωσαν σήμερα πως βρήκαν τις «πιο ισχυρές ενδείξεις έως σήμερα» για την ύπαρξη αλμυρού νερού στον Άρη, το οποίο κυλά περιοδικά στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη. Η ανακοίνωση, που έγινε στα πλαίσια έκτακτης συνέντευξης Τύπου από τη NASA, αυξάνει την πιθανότητα ύπαρξης ζωής στο αρειανό περιβάλλον.

«Πλέον έχουμε πειστικά στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν αυτό που εικάζαμε εδώ και χρόνια», ανάφερε στη συνέντευξη ο Τζον Γκράνσφιλντ, αναπληρωτής διευθυντής των επιστημονικών αποστολών της διαστημικής υπηρεσίας.

«Πρόκειται για εντυπωσιακή εξέλιξη, καθώς φαίνεται πως στην επιφάνεια του Άρη κυλά ακόμη και σήμερα νερό, αν και αλμυρό. Κάτι που υποδεικνύει πως πιθανόν ενδέχεται να υπάρχει ζωή στον πλανήτη», πρόσθετε. 


Με επικεφαλής τον Λουχέντρα Όχα, υποψήφιο διδάκτορα στο Gorgia Tech, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν όργανα του διαστημοπλοίου Mars Reconnaissance Orbiter, το οποίο περιφέρεται γύρω από τον Άρη από το 2006, για να εξετάσουν μοτίβα με ραβδωτή μορφή που εμφανίζονται κατά τις θερμές περιόδους. Από την εξέτασή τους, προέκυψε πως τα μοτίβα αυτά σχηματίζονται από αλμυρό νερό.

«Το γεγονός ότι το νερό δεν είναι γλυκό αλλά αλμυρό έχει λογική εξήγηση, αφού η παρουσία αλάτων μειώνει τη θερμοκρασία στην οποία θα παγώσει. Έτσι, ακόμη και αν αυτές οι ροές νερού προέρχονται από το υπέδαφος, όπου η θερμοκρασία είναι μικρότερη απ’ ό,τι στην ατμόσφαιρα, το νερό παραμένει σε υγρή μορφή και μπορεί να αναβλύσει στην επιφάνεια», ανέφερε ο Όχα. 

Πηγή: www.naftemporiki.gr 28.09.2015 
Σημείωση: Ανάλογα δημοσιεύματα υπάρχουν σήμερα σε όλα σχεδόν τα ΜΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου