26 Σεπτεμβρίου 2015

Αννα Στεφανοπούλου, καμιά σχέση με την αποκάλυψη του σκανδάλου Volkswagen

«Ουδέποτε είπα ότι η δική μου ομάδα έπαιξε ρόλο στην αποκάλυψη του προβλήματος» τονίζει στην Καθημερινή η διακεκριμένη καθηγήτρια Μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ, Αννα Στεφανοπούλου, αναφερόμενη στο "σκάνδαλο Volkswagen".

Σε ερώτηση για το πώς ένιωσε όταν συνειδητοποίησε ότι συνδέθηκε το όνομά της με την υπόθεση στο ελληνικό Διαδίκτυο, απαντά: «Απαίσια! Aρχισα να λαμβάνω τηλεφωνήματα και emails, και όταν τελικά κοίταξα ένα από τα sites, δεν μπορούσα να το πιστέψω. Πρώτον με ενόχλησε ο εθνικιστικός τόνος των άρθρων. Δεύτερον -και πιο σημαντικό! - η λάθος απόδοση ενός ερευνητικού επιτεύγματος που ανήκει σε άλλους οργανισμούς και ερευνητές». (Σημειώνεται ότι την παραποίηση των μετρήσεων ξεσκέπασε ομάδα στο πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνιας, υπό τον Ντάνιελ Κάρντερ).

Το δημοσίευμα που φαίνεται ότι τα ξεκίνησε όλα είχε τίτλο «Αννα Στεφανοπούλου: Η Ελληνίδα που “εκδικήθηκε” τη Γερμανία του Σόιμπλε και “έριξε” 18 δισ. δολάρια πρόστιμα στην VW (κατ’ αρχήν)»!. Ο υπέρτιτλος υπερθεμάτιζε: «Πώς καταρρίφθηκε για άλλη μια φορά ο μύθος του “έντιμου Γερμανού” από ελληνικό “χέρι”»!.

Η κ. Στεφανοπούλου είναι κορυφαία ειδικός στον τομέα της. Απόφοιτος του ΕΜΠ, με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, έχει λάβει πληθώρα βραβείων και επαίνων για το έργο της, μεταξύ των οποίων και η συμπερίληψή της στους πιο καινοτόμους ερευνητές από το MIT Technology Review το 2002. Είναι κάτοχος 10 αμερικανικών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και έχει συγγράψει 230 επιστημονικές εργασίες. Αντί να τη μετατρέπουμε σε όχημα φαιδρών εθνικιστικών φαντασιώσεων, ας τη θαυμάσουμε για τα πραγματικά της επιτεύγματα - και ας αναλογιστούμε τι την οδήγησε να προσφέρει το ταλέντο της στο Μίσιγκαν αντί να εμπλουτίζει τη δική μας, πολύπαθη ερευνητική κοινότητα.

Πηγή: www.kathimerini.gr, απόσπασμα άρθρου του Γιάννη Παλαιολόγου.
Ολόκληρο στο: Νέος ελληνικός μύθος για τη Volkswagen

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου