18 Σεπτεμβρίου 2015

Bloomberg: Το καλό, το κακό και το άσχημο σενάριο των ελληνικών εκλογών

Για τρία σενάρια στις ελληνικές εκλογές, το καλό, το κακό και το άσχημο, κάνει λόγο το πρακτορείο Bloomberg σε σημερινό του δημοσίευμα στο οποίο εξετάζει πώς το εκλογικό αποτέλεσμα θα επηρεάσει την υλοποίηση του νέου προγράμματος και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το πρακτορείο αναφέρεται στα τελευταία αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων τα οποία δείχνουν οριακή διαφορά για την πρωτιά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας ότι χωρίς έναν ξεκάθαρο νικητή, η Ελλάδα κινδυνεύει να συρθεί σε δύσκολες διαπραγματεύσεις για τον σχηματικό κυβέρνησης συνασπισμού, κάτι που θα μπορούσε να καθυστερήσει την εφαρμογή του νέου προγράμματος διάσωσης.

Το καλό σενάριο
Ένας συνασπισμός με ισχυρή ευρωπαϊκή εντολή, με επικεφαλής είτε τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι το πιο θετικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Μιχάλη Μιχαηλίδη, αναλυτής της Royal Bank of Scotland Group Plc.
Αυτό θα καθορίσει πόσο πρόθυμη θα είναι η νέα κυβέρνηση στην εφαρμογή των όρων που συνοδεύουν το πακέτο διάσωσης των 86 δισ. ευρώ, προσθέτει.Από την πλευρά του ο Λευτέρης Φαρμάκης, αναλυτής της Nomura International, εκτιμά ότι "το καλό σενάριο για τις εκλογές θα ήταν ένα συνασπισμός μετριοπαθών κομμάτων υπό τη Νέα Δημοκρατία”.

Το κακό σενάριο
Το κακό σενάριο στις εκλογές θα ήταν μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ "αλλά χωρίς την υποστήριξη του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ”, αναφέρει ο Μιχαηλίδης. Σε αυτή την περίπτωση, η εφαρμογή του πακέτου διάσωσης "θα εξαρτηθεί από την στήριξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων με πολύ μικρή πλειοψηφία”.
Για τον Λευτέρη Φαρμάκη της Nomura ένα κακό αποτέλεσμα θα ήταν "ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία να κερδίζουν πολύ χαμηλά ποσοστά και έτσι να χρειάζονται περισσότερα κόμματα για να σχηματιστεί κυβέρνηση”.

Το άσχημο σενάριο
Στη χειρότερη περίπτωση, οι εκλογές ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ένα τόσο κατακερματισμένο κοινοβούλιο που θα χρειαστούν τέσσερα κόμματα για να σχηματιστεί ένας βιώσιμος συνασπισμός ή ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να στραφεί στη Λαϊκή Ενότητα για σιωπηρή υποστήριξη, σύμφωνα με τον Μιχαηλίδη της RBS.
"Ένα καταστροφικό σενάριο θα ήταν η Χρυσή Αυγή και τα αντιευρωπαϊκά κόμματα να εξασφαλίσουν μεγάλα ποσοστά”, αναφέρει ο Φαρμάκης, αν και επισημαίνει ότι αυτό δεν είναι πολύ πιθανό. 

Πηγή: www.capital.gr 18.09.2015. Ανάλογο δημοσίευμα στο www.tovima.gr, www.protothema.gr κλπ.






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου