22 Σεπτεμβρίου 2015

Frontex: Οι κυριότερες διαδρομές που ακολουθούν οι πρόσφυγες

Τις κυριότερες διαδρομές που ακολουθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, οι οποίοι προσπαθούν να φθάσουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντόπισε και δημοσίευσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Frontex). 

Διαδρομή 1: Από την Σενεγάλη της Δυτικής Αφρικής και την Μαυριτανία στα Κανάρια Νησιά. Επιλέγεται από Μαροκινούς και Σενεγαλέζους, καθώς και πολίτες του Νίγηρα, της Νιγηρίας και του Μαλί.

Διαδρομή 2: Δυτική Μεσόγειος — από την Βόρεια Αφρική στην Ιβηρική χερσόνησο μέσα από τους ισπανικούς θύλακες της Θέουτα και της Μελίγια. Η διαδρομή κυρίως επιλέγεται από Αλγερινούς και Μαροκινούς, με κύριους προορισμούς την Ισπανία, την Γαλλία και την Ιταλία.

Διαδρομή 3: Κεντρική Μεσόγειος — από την Λιβύη στην Ιταλία και τη Μάλτα. Η διαδρομή επιλέγεται κυρίως από τους πρόσφυγες από τις χώρες από το Κέρας της Αφρικής (βορειοανατολική Αφρική) και τη Δυτική Αφρική.

Διαδρομή 4: Απουλία και Καλαβρία — η διαδρομή αυτή αποτελεί επιλογή των προσφύγων από την Τουρκία και την Αίγυπτο και επίσης περιλαμβάνει ροές προσφύγων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων που πραγματοποιούν αυτή την διαδρομή εισέρχονται στην ζώνη Σένγκεν, περνώντας τα χερσαία σύνορα Τουρκίας - Ελλάδας.

Διαδρομή 5: Μια κυκλική διαδρομή από την Αλβανία στην Ελλάδα. Η μετανάστευση σε όλη την συνοριογραμμή μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας έχει προκαλέσει μία από τις μεγαλύτερες ροές παράτυπων προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Διαδρομή 6: Δυτικά Βαλκάνια — αυτή η διαδρομή μπορεί να κατανεμηθεί σε δύο προσφυγικές ροές. Η βασική είναι από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ανάμεσα τους η Αλβανία, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η ΠΓΔΜ. Η δεύτερη είναι μια συνέχεια άλλων διαδρομών που αναφέρθηκαν παραπάνω, μέσω των οποίων τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. αρχικά διασχίστηκαν μέσω στεριάς ή δια θαλάσσης από την Τουρκία είτε προς την Βουλγαρία είτε προς την Ελλάδα, όπου έπειτα από τις οποίες οι πρόσφυγες ταξίδεψαν στην Ουγγαρία μέσα από τα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτή η διαδρομή επιλέγεται κυρίως από πολίτες του Πακιστάν, του Αφγανιστάν, της Αλγερίας και από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Διαδρομή 7: Ανατολική Μεσόγειος — από την Τουρκία στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και στην Κύπρο. Ο μεγαλύτερος όγκος των προσφύγων που πραγματοποιούν αυτή τη διαδρομή προέρχεται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και τη Σομαλία.

Διαδρομή 8: Από τα χερσαία σύνορα Λευκορωσίας, Μολδαβίας, Ουκρανίας, Ρωσίας και χωρών της ανατολικής Ευρώπης που είναι κράτη μέλη της Ε.Ε., όπως η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Φινλανδία, η Ουγγαρία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία.


Σύμφωνα με την Frontex, πάνω από μισό εκατομμύριο πρόσφυγες έφτασαν στα σύνορα της Ε.Ε. από την αρχή του 2015, ενώ 156.000 εισήλθαν στην Ε.Ε. τον Αύγουστο. Το 2014 συνολικά περίπου 280.000 πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα της Ε.Ε.

Στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας (Eurostat) αναφέρουν ότι οι αιτήσεις παροχής ασύλου σε χώρες της Ε.Ε. ανέρχονται σε 185.000 κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, ενώ πάνω από 210.000 ανέρχονται κατά το δεύτερο τρίμηνα του 2015.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ο αριθμός μεταναστών χωρίς έγγραφα που εισήλθαν στην Ευρώπη δια θαλάσσης από την αρχή του 2015 εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 481.612.

Όπως υπογραμμίζει ο ΔΟΜ η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την προσφυγική κρίση με 351.088 και 127.605 μετανάστες να έχουν φθάσει αντίστοιχα στο έδαφός τους. Η έκθεση επίσης αναφέρει πως τουλάχιστον 2.872 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται στην Μεσόγειο προσπαθώντας να κάνουν τον διάπλου της Μεσογείου και να φθάσουν στην Ευρώπη το 2015.

Πηγές: 
www.naftemporiki.gr και www.skai.gr 22.09.2015
http://www.naftemporiki.gr/story/1006575/frontex-oi-kurioteres-diadromes-pou-akolouthoun-oi-prosfuges
http://www.skai.gr/news/world/article/293477/frontex-oi-kurioteres-diadromes-pou-akolouthoun-oi-prosfuges/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου