16 Σεπτεμβρίου 2015

Ξενοφοβία και ρατσισμός στο «γερμανικό» Facebook

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερα ξενοφοβικά και ρατσιστικά σχόλια δημοσιεύονται από χρήστες του Facebook στη Γερμανία, σύμφωνα με τη Deutsche Welle*. Η κυβέρνηση ζητά τη διαγραφή τους και το FB υπόσχεται άμεσα μέτρα. Θα αποδώσουν όμως;

Το Facebook έχει περίπου 27 εκατομμύρια χρήστες στη Γερμανία. Όμως, όσο εντείνεται η προσφυγική κρίση παρατηρείται ότι τουλάχιστον η γερμανική εκδοχή του Facebook μεταβάλλεται εν μέρει σε τόπο συνάντησης νεοναζί και ρατσιστών, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις μπορούν να δημοσιεύουν ανενόχλητα τα ξενοφοβικά τους συνθήματα χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά έλεγχος. 


«Πρέπει να ζεστάνουμε πάλι όλους τους φούρνους στο Νταχάου»**, έγραψε ένας 20χρονος στο facebook, υπαινισσόμενος ότι το αυξημένο ρεύμα μεταναστών που παρατηρείται και στη Γερμανία μπορεί να διευθετηθεί με τις μεθόδους των ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αυτό το περιστατικό, όπως και πολλά παρόμοια, απασχολούν την εισαγγελία του Πάσαου στη Βαυαρία. Ο συντάκτης του συγκεκριμένου σχολίου εντοπίστηκε και κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ.

Λόγω των πολλών δημόσιων διαμαρτυριών Γερμανών χρηστών για την παρουσία ακροδεξιών απόψεων και σχολίων στο Facebook ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας συναντήθηκε στο Βερολίνο με εκπροσώπους της αμερικανικής πλατφόρμας δικτύωσης, οι οποίοι τον ενημέρωσαν ότι ένα ρατσιστικό σχόλιο μπορεί να σβηστεί από την ιστοσελίδα ακόμα και μέσα σε 24 ώρες. Παράλληλα το Facebook δεσμεύθηκε να ξεκινήσει εκστρατεία για περισσότερο αντίλογο (counterspeech) σε ξενοφοβικά σχόλια στην ιστοσελίδα και ανακοίνωσε ότι ξεκινά οικειοθελώς συνεργασία με τον γερμανικό μη κερδοσκοπικό σύλλογο «Αυτοέλεγχος Πολυμέσων» (FSM).

Μπορεί το μότο του Facebook να είναι "Connecting People" και οι εκπρόσωποί του να αρέσκονται να υπενθυμίζουν τον θετικό ρόλο της πλατφόρμας δικτύωσης κατά τη διάρκεια της «Αραβικής Άνοιξης». Όμως το κίνητρο της αμερικανικής επιχείρησης δεν είναι η διασφάλιση της ελεύθερης επικοινωνίας, υποστηρίζει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου Άρμιν Ροτ: «Στόχος του Facebook είναι να ευχαριστήσει τους μετόχους. Και εκείνοι είναι ικανοποιημένοι όταν αποδίδει η επένδυσή τους. Πρόκειται για μια επιχείρηση σαν όλες τις άλλες, με στόχο το κέρδος». 


Πηγή: Deutsche Welle 
*http://dw.com/p/1GWu9 
**http://dw.com/p/1GQ7O 

Σχετική ανάρτηση: Και "dislike" στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου