14 Σεπτεμβρίου 2015

Η Fraport και τα 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την ταχεία ιδιωτικοποίηση μέρους της κρατικής περιουσίας. 14 κερδοφόρα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια αναμένεται να παραχωρηθούν στη γερμανική εταιρεία Fraport. Πρόκειται για την πρώτη ιδιωτικοποίηση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Κάτι που έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων. Ποια είναι όμως η Fraport;
 
Η γερμανική εταιρεία Fraport, σύμφωνα με τη Deutsche Welle*, βρίσκεται πίσω από κάθε πτυχή της λειτουργίας του διεθνούς αεροδρομίου της Φραγκφούρτης στο κρατίδιο της Έσσης, ενός υποδειγματικού αεροδρομίου στον τομέα της ασφάλειας των αερομεταφορών, αλλά και ενός από τους πλέον κερδοφόρους γερμανικούς επενδυτικούς ομίλους. Το δυνατό του σημείο είναι τα πρωτοπόρα συστήματα ασφαλείας «Made in Germany», η υψηλή τεχνογνωσία, το επιτυχημένο διαχειριστικό «know-how» αλλά και το κερδοφόρο εμπορικό του τμήμα, που προσελκύει πλήθος μεγάλων ονομάτων του διεθνούς επιχειρηματικού κόσμου. Το ένα τρίτο των κερδών του το 2014 προήλθε από φόρους, με τα έσοδα να ανέρχονται στα 251,8 εκατομ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τo μεγαλύτερο μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της Fraport ανήκει στο κράτος. Ειδικότερα μάλιστα το 51% ανήκει στο κρατίδιο της Έσσης καθώς και στον δήμο Φραγκφούρτης. Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ της Fraport, ενός περιζήτητου επενδυτή ανά τον κόσμο. 

Ειδικότερα, η ελληνική κυβέρνηση έχει εγκρίνει την ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, τα οποία παραχωρούνται στην κοινοπραξία της γερμανικής εταιρείας εκμετάλλευσης αερολιμένων Fraport με την Slentel ΕΠΕ (θυγατρική του ομίλου «Κοπελούζος») έναντι 1,23 δισ. ευρώ**. Στην κοινοπραξία πλειοψηφεί η γερμανική εταιρεία και η παραχώρηση των αεροδρομίων θα έχει διάρκεια μέχρι το 2055 με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα δέκα χρόνια. Κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ δηλώνουν πως πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις έπειτα από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Στα θετικά της παραχώρησης μπορούν να προσμετρηθούν τα επιπλέον έσοδα στο ελληνικό κράτος μακροπρόθεσμα, η αναβάθμιση του τουρισμού μέσω των επενδύσεων που έχει δεσμευτεί η κοινοπραξία ότι θα προχωρήσει και η δημιουργία παράλληλα νέων θέσεων εργασίας.


Ποια είναι όμως τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια; Πρόκειται για τα αεροδρόμια σημαντικών τουριστικά περιοχών της Ελλάδας, όπως οι Κυκλάδες (Μύκονος, Σαντορίνη), τα Δωδεκάνησα (Ρόδος, Κω), η Κρήτη (Χανιά), το Ιόνιο (Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθος) το Αιγαίο (Σάμος, Μυτιλήνη, Σκιάθος). Επίσης τα αεροδρόμια του Ακτίου και της Καβάλας καθώς και το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας, εκείνο της Θεσσαλονίκης. 


Η συμφωνία θεωρείται επωφελής, τουλάχιστον από γερμανικής πλευράς. Έτσι ο γερμανικός κολοσσός καλείται πλέον να αναλάβει δράση και στην Ελλάδα, εάν βέβαια όλα προχωρήσουν βάσει των αρχικών σχεδιασμών. Ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου της Έσσης, Φόλκερ Μπούφιερ χαιρετίζει θερμά το νέο άνοιγμα της Fraport, διότι, όπως αναφέρει, μια τέτοια κίνηση ενισχύει τη θέση και του ίδιου του γερμανικού αερολιμένα διεθνώς. Ομοίως βλέπει το όλο θέμα και ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στην τοπική βουλή, Τόρστεν Σέφερ Γκούμπελ. «Μόνο προς τα συμφέροντά μας μπορεί να είναι ένα τέτοιο επενδυτικό άνοιγμα της Fraport. To θέτω ευθέως: η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις σε θέσεις εργασίας και υποδομές. Εδώ και χρόνια λέμε ότι χρειάζονται περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις. Τώρα επιτέλους ήρθε η ώρα».

Από την άλλη πλευρά οι εκπρόσωποι των Πρασίνων στο κοινοβούλιο της Έσσης βλέπουν το θέμα από μία κάπως διαφορετική σκοπιά, καταλήγωντας όμως στο συμπέρασμα ότι οι επενδυτικές δραστηριότητες της Fraport στην Ελλάδα συμφέρουν εν τέλει και την τοπική κοινωνία της Έσσης και για έναν επιπρόσθετο λόγο. Σύμφωνα με τον βουλευτή των Πρασίνων Φρανκ Κάουφμαν το επενδυτικό άνοιγμα της Fraport θα οδηγήσει στην αποσυμφόρηση της εναέριας κυκλοφορίας πάνω από το γερμανικό κρατίδιο και ειδικότερα πάνω από την πόλη της Φραγκφούρτης, που επιβαρύνεται ήδη αρκετά. «Μήπως θα έπρεπε να επενδύσει κανείς και σε άλλες περιοχές της κεντρικής Γερμανίας και της υπόλοιπης Ευρώπης όπου η εναέρια κυκλοφορία αυξάνεται;», διερωτάται.

Πηγή: Στοιχεία από Deutsche Welle
* http://dw.com/p/1GTLC
** http://dw.com/p/1GHU3

1 σχόλιο:

  1. Την αισιοδοξία του ότι θα κλείσει η συμφωνία της χώρας με τη Fraport σε ό,τι αφορά τα περιφερειακά αεροδρόμια εξέφρασε ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας στους New York Times (ΝΥΤ). Ανέφερε ότι η συμφωνία με τη Fraport παραμένει σε ισχύ και ο ίδιος αναμένει να λάβει σάρκα και οστά μέχρι το τέλος του έτους. Πηγή: kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή