25 Σεπτεμβρίου 2015

Κοστίζουν ακριβά οι μετονομασίες των υπουργείων

Όπως φαίνεται για τις αλλεπάλληλες μετονομασίες των υπουργείων "λεφτά υπάρχουν". Μόνο η μετονομασία του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων σε υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων (που ισχύει από προχθές) θα κοστίσει, σύμφωνα με το "Έθνος", στο ελληνικό Δημόσιο κοντά στα 800.000 ευρώ. 

Ανάλογο ποσό χρειάστηκε και το 2013 όταν και τότε το υπουργείο άλλαξε πάλι ονομασία, καθώς στον τίτλο του «μπαινοβγαίνουν» λέξεις όπως: Εθνικής Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Διά Βίου Μάθησης, Ερευνας κλπ, ανάλογα με τις εμπνεύσεις της εκάστοτε κυβέρνησης.

Το κόστος, των 800.000 ευρώ, προκύπτει γιατί κάθε φορά πρέπει να αλλάζουν και πάλι όλα: Οι σφραγίδες, τα λογότυπα, οι φάκελοι και τα επίσημα επιστολόχαρτα, οι τίτλοι σπουδών (απολυτήρια μαθητών κλπ που υπολογίζονται σε πάνω από 1.000.000 κάθε χρόνο!), και δεκάδες ακόμη έντυπα. 

Αλλαγές πρέπει να γίνονται και στην κεντρική ταμπέλα του κτιρίου, στο Μαρούσι. Μόνο που και αυτό κοστίζει ακριβά. «Μου ζήτησαν 2.000 ευρώ μόνο για να φτιάξουν τη νέα προμετωπίδα και φυσικά αποφάσισα να μην τα δώσω, αφού σκέφτηκα ότι σε λίγο μάλλον θα χρειαστεί να αλλάξουμε πάλι ονομασία», λέει στο "Εθνος" παλιός γενικός γραμματέας του υπουργείου και, όπως φάνηκε, είχε δίκιο. Γι' αυτό άλλωστε και σήμερα η ταμπέλα έξω από το κτίριο γράφει ακόμη "Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων"! 

Και όλα αυτά μόνο σαν κόστος υλικών, στο οποίο θα πρέπει να προστεθεί και το κόστος των ωρών εργασίας όσων υπαλλήλων του υπουργείου απασχολούνται με την μετονομασία. 


Επίσης θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι μόνο από το 2009 έως σήμερα η ονομασία του υπουργείου έχει αλλάξει τέσσερις φορές με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό κόστος. Και όλα αυτά σε ό,τι αφορά στο υπουργείο Παιδείας. Γιατί ονομασία δεν άλλαξε μέσα στα χρόνια που πέρασαν μόνο αυτό, αλλά και πολλά άλλα υπουργεία, προφανώς με ανάλογο κόστος.

Και όπως είναι πλέον γνωστό η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει κάποια "αδυναμία" στις αλλαγές των ονομάτων... 

Πηγή: Τα στοιχεία από το www.ethnos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου