13 Νοεμβρίου 2018

Στη Βασιλεία (Basel) και πάλι

Στη Βασιλεία (Basel) της Ελβετίας, με το πλήθος των ιστορικών μνημείων και πολιτιστικών κέντρων που διαθέτει, βρεθήκαμε για μερικές μέρες και πάλι. 

Εξάλλου η Βασιλεία είναι και στην πρώτη δεκάδα των πόλεων εκείνων που προσφέρουν την καλύτερη ποιότητα ζωής στον κόσμο. Μια ποιότητα που έχει ένα κάποιο κόστος το οποίο πληρώνει όχι μόνο ο κάτοικος της πόλης αλλά και ο επισκέπτης. 

Μια γενικότερη παρουσίαση τόσο της πόλης της Βασιλείας όσο και της ευρύτερης περιοχής της έχουμε κάνει
σε παλαιότερες αναρτήσεις μας (βλέπε: Βασιλεία (Basel) Ελβετία και Μπάζελλαντ (Baselland), Ελβετία). 

΄Ετσι εδώ θα περιοριστούμε σε κάποιες ακόμη εικόνες (μιας και η φωτογραφική μηχανή που είχα μαζί μου δούλεψε καλά!) και λίγα πρόσθετα λόγια.

Η Βασιλεία, η τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Ελβετίας (μετά τη Ζυρίχη και τη Γενεύη), αποτελεί σημαντικό οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο, ειδικά στους τομείς των χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων, αλλά και ένα αξιόλογο πολιτιστικό κέντρο.

Η Βασιλεία από τον ποταμό Ρήνο


Το Münster (ο καθεδρικός ναός της Βασιλείας), επιβλητικός, με τα βιτρό και τα μεσαιωνικά αγάλματα να κυριαρχούν, ξεχωρίζει. Εξάλλου είναι χτισμένος στην όχθη του Ρήνου και προσφέρει εκτός των άλλων και υπέροχη θέα στο ποτάμι. (Φωτο του καθεδρικού ναού: επάνω από το ποτάμι και κάτω από εμπρός την κύρια είσοδο).


Με τον τον πλωτό ποταμό Ρήνο (Rhein) να την κόβει στα δυο, η Βασιλεία παρουσιάζει τη δική της ξεχωριστή γοητεία, εκεί στη βορειοδυτική γωνιά της Ελβετίας, στο σημείο όπου η χώρα αυτή συνορεύει με τη Γερμανία και τη Γαλλία. Μάλιστα εκεί, μέσα στην πόλη, ο Ρήνος κάνει μια στροφή 90 περίπου μοιρών, το λεγόμενο γόνατο του Ρήνου, αφήνοντας το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης (τη Μεγάλη Βασιλεία ή Grossbasel) στην αριστερή όχθη (νότια και δυτικά) και το μικρότερο (η Μικρή Βασιλεία ή Kleinbasel) στη δεξιά όχθη (βόρεια και ανατολικά). Η πόλη διαθέτει λιμάνι στο Ρήνο, που επιτρέπει τη διακίνηση εμπορευμάτων μέχρι τη Βόρεια Θάλασσα.

Ο ποταμός Ρήνος που κόβει στα δυο τη Βασιλεία

Η Βασιλεία κάτω από μια γέφυρα στο Ρήνο

Η Βασιλεία είναι επίσης σημαντικός σιδηροδρομικός κόμβος. Και μια ιδιαιτερότητα: Το διεθνές αεροδρόμιο που εξυπηρετεί την πόλη, το EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg, βρίσκεται εξ ολοκλήρου σε γαλλικό έδαφος, αλλά βάσει ειδικής συμφωνίας ανήκει και στα δύο κράτη (στη Γαλλία και την Ελβετία) και διευθύνεται από κοινού. Εξυπηρετεί δε εκτός από τη Βασιλεία και τις γειτονικές πόλεις οι οποίες βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες, δηλαδή τη Μυλούζ στη Γαλλία και το Φράιμπουργκ στη Γερμανία.

Βασιλεία, ο σιδηροδρομικός σταθμός

Με το πλήθος των ιστορικών και θρησκευτικών τοποθεσιών που διαθέτει, η Βασιλεία αποτελεί και ένα σημαντικό πολιτιστικό κέντρο όχι μόνο της Ελβετίας αλλά και της Ευρώπης γενικότερα. Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός από μουσεία, καθώς και αίθουσες μουσικής και θεάτρου, γκαλερί τέχνης, κλπ.

Αυτή τη φορά, από το πλήθος των εξειδικευμένων μουσείων (τέχνης, ιστορίας, επιστημών, μουσικής, φυσικής ιστορίας, κλπ) που διαθέτει, επισκεφθήκαμε το μουσείο τέχνης Kunstmuseum Basel στο κέντρο της πόλης (βλέπε την ειδική ανάρτησή μας Στο Kunstmuseum Basel, το μουσείο τέχνης της Βασιλείας), καθώς και το Fondation Beyeler στο Riehen (βόρεια και ανατολικά του κέντρου, στο Kleinbasel) που ένα είδος μουσείου μοντέρνας τέχνης (βλέπε την ειδική ανάρτησή μας Μπέικον και Τζακομέττι συνομιλούν στο Fondation Beyeler της Ελβετίας).


Το «Kunstmuseum Basel» ξεχωρίζει. Από μόνο του μπορεί να αποτελέσει λόγο επίσκεψης (για τους φίλους της τέχνης) στη Βασιλεία. Στις φωτογραφίες: Επάνω, στο βάθος το παλιό κτίριο του μουσείου και αριστερά το καινούργιο. Κάτω, ο προαύλιος χώρος του μουσείου.


Το ιστορικό κέντρο, η παλιά πόλη (Altstadt) της Βασιλείας (στο Grossbasel) με τα καλοδιατηρημένα κτίρια (κάποια σπίτια χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα), με τις γειτονιές και πολλά στενά λιθόστρωτα δρομάκια, έχει τη δικιά της ξεχωριστή γοητεία.

Βασιλεία, ένα ξεχωριστό κτίριο

Το Rathaus (το δημαρχείο) της Βασιλείας, με το κόκκινο χρώμα του, είναι ένα εντυπωσιακό και όμορφο κτίριο στο Marktplatz (πλατεία αγοράς), και ένα από τα πλέον δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της πόλης.

Ναός στη Βασιλεία: Offene Kirche Elisabethen

Βασιλεία, το μοντέρνο δίπλα στο παλιό 


Να σημειώσουμε ακόμη ότι εδώ στη Βασιλεία έχει την έδρα της και η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία Novartis, ευρύτερα γνωστή στην Ελλάδα από το λεγόμενο "σκάνδαλο Novartis". Η εταιρεία με τη σημερινή της μορφή προέκυψε το 1996, όταν η Ciba-Geigy συγχωνεύθηκε με την Sandoz, ενώ τα φαρμακευτικά και αγροχημικά τμήματα και των δύο εταιρειών δημιούργησαν τη Novartis ως ανεξάρτητη οντότητα. (Φωτο επάνω: το κεντρικό κτίριο της Novartis, λήψη φωτογραφίας από το αυτοκινητο υπό βροχή).

Στο Μπάζελλαντ (Baselland), σε μικρή απόσταση από την Βασιλεία

Μπάζελλαντ (Baselland): Μικρές όμορφες πόλεις και χωριά μέσα στο πράσινο, ανάμεσα σε λόφους και βουνά, με λιβάδια και πανύψηλα δέντρα, δίπλα σε μικρά ή μεγάλα ποτάμια και λιμνούλες, όλα γύρω από τη Βασιλεία στο ελβετικό έδαφος. Με τον άνθρωπο να απολαμβάνει το ποιοτικό αυτό περιβάλλον, που απλόχερα του χάρισε η φύση, αλλά και ο ίδιος να το σέβεται, να το προστατεύει και να το αναδεικνύει. Όλα μαζί αποτελούν το ημικαντόνιο του Βasel-Landschaft με πρωτεύουσα το Λίσταλ (Liestal).

Λίσταλ (Liestal) στον κεντρικό δρόμο (Rathausstrasse) της παλιάς πόλης

Στο δάσος του Βίλντενστάιν (Wildenstein). Περπατήσαμε στο δάσος, παίρνοντας το δρόμο που ξεκινάει από το Bubendorf. Περπατήσαμε ανάμεσα σε πανύψηλα δέντρα, μέσα σε καταπράσινα λιβάδια με κατεύθυνση το Schloss Wildenstein.

Μέσα στο τόσο πράσινο, στο Βίλντενστάιν, κάποια γέρικα ξερά δέντρα φαντάζουν εντυπωσιακά

Στο Schloss Wildenstein 

Στο Waldenburg: Ένα μικρό όμορφο χωριό σε μια καταπράσινη κοιλάδα και πάνω στην κορυφή του λόφου να δεσπόζει το παλιό κάστρο, το Schloss Waldenburg, ένα υπέροχο θέαμα το βράδυ όταν φωτίζεται.

Στο Waldenburg

Ruine Schloss Waldenburg. Ανεβήκαμε στο κάστρο, περίπου μισή ώρα περπάτημα από το χωριό Waldenburg. Το παλιό κάστρο (Schloss Waldenburg) είναι γενικά αρκετά καλά συντηρημένο, αν και σε κάποια σημεία παραμένει ερείπιο. Μια εσωτερική σκάλα (ξύλινη στην αρχή, πέτρινη στη συνέχεια) οδηγεί στην κορυφή του πύργου. Η θέα από εκεί είναι απίστευτη.

Το παλιό κάστρο (Schloss Waldenburg)

Το Waldenburg από την κορυφή του κάστρου: 

Αρχαιολογικός χώρος της Augusta Raurica. Σε μικρή απόσταση από τη Βασιλεία, ανατολικά, είναι το ανακαινισμένο πλέον το Αρχαίο Ρωμαϊκό Θέατρο της Augusta Raurica καθώς και το Μουσείο (Museum Augusta Raurica) με τα σχετικά ευρήματα.

Αρχαιολογικός χώρος Augusta Raurica

Ρωμαϊκό Θέατρο της Augusta Raurica

Αρκετά... Όμως, όσες φορές και αν πάει κανείς στη Βασιλεία όλο και κάτι καινούργιο μπορεί να ανακαλύψει...

Κείμενα: Takis Ant για το afirimeno.com
Φωτογραφίες: Takis Ant

Πρόσφατες σχετικές αναρτήσεις:
Στο Kunstmuseum Basel, το μουσείο τέχνης της Βασιλείας
Μπέικον και Τζακομέττι συνομιλούν στο Fondation Beyeler της Ελβετίας

Παλιότερες σχετικές αναρτήσεις:
Ταξίδια: Βασιλεία (Basel) Ελβετία (5.6.2013)
Ταξίδια: Μπάζελλαντ (Baselland), Ελβετία (12.6.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου