5 Ιουνίου 2013

Ταξίδια: Βασιλεία (Basel) Ελβετία

Η Βασιλεία (Basel), με το πλήθος των ιστορικών μνημείων και πολιτιστικών κέντρων που διαθέτει και με τον Ρήνο να την κόβει στα δυο, παρουσιάζει τη δική της ξεχωριστή γοητεία, εκεί στη βορειοδυτική γωνιά της Ελβετίας. Συγκεκριμένα βρίσκεται στο τριεθνές σημείο, εκεί όπου η Ελβετία συνορεύει με τη Γερμανία και τη Γαλλία. Διασχίζεται από τον πλωτό ποταμό Ρήνο (Rhein), ο οποίος μάλιστα κάνει μια στροφή 90 περίπου μοιρών (το λεγόμενο γόνατο του Ρήνου) μέσα στην πόλη. 

Το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης είναι στην αριστερή όχθη (νότια και δυτικά) του Ρήνου και λέγεται Grossbasel (Μεγάλη Βασιλεία), ενώ στη δεξιά όχθη (βόρεια και ανατολικά) είναι το Kleinbasel (Μικρή Βασιλεία). Ο πληθυσμός της πόλης είναι περίπου 170.000 και του καντονίου Βasel-Stadt πλησιάζει τις 200.000, με επίσημη γλώσσα των κατοίκων τα γερμανικά. Ο πληθυσμός όμως της ευρύτερης αστικής περιοχής (μέρος της οποίας βρίσκεται εκτός ελβετικών συνόρων, στη Γαλλία και τη Γερμανία) ξεπερνά τις 700.000. 
Το διεθνές αεροδρόμιο EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg, που εξυπηρετεί τρεις γειτονικές πόλεις οι οποίες βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες (τη Βασιλεία στην Ελβετία, τη Μυλούζ στη Γαλλία και το Φράιμπουργκ στη Γερμανία), βρίσκεται εξ ολοκλήρου σε γαλλικό έδαφος, αλλά βάσει ειδικής συμφωνίας ανήκει σε δύο κράτη (στη Γαλλία και την Ελβετία) και διευθύνεται από κοινού. 

Η Βασιλεία, η τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Ελβετίας (μετά τη Ζυρίχη και τη Γενεύη), αποτελεί σημαντικό οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο, ειδικά στους τομείς των χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων. Διαθέτει λιμάνι στο Ρήνο, που επιτρέπει τη διακίνηση εμπορευμάτων μέχρι τη Βόρεια Θάλασσα. Είναι επίσης σημαντικός σιδηροδρομικός κόμβος. 
Το ιστορικό κέντρο, η παλιά πόλη (Altstadt) της Βασιλείας (στο Grossbasel) με τα καλοδιατηρημένα κτίρια (κάποια σπίτια χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα), με τις γειτονιές και πολλά στενά λιθόστρωτα δρομάκια, έχει τη δικιά της ξεχωριστή γοητεία. Κάναμε μια βόλτα εκεί, για 2-3 ώρες, άξιζε τον κόπο.


Γενικότερα η Βασιλεία με το πλήθος των ιστορικών και θρησκευτικών τοποθεσιών που διαθέτει, αποτελεί και ένα σημαντικό πολιτιστικό κέντρο της Ελβετίας. Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός από μουσεία, καθώς και αίθουσες μουσικής και θεάτρου, Γκαλερί τέχνης, κλπ. 



Το Rathaus (το δημαρχείο) της Βασιλείας, με το κόκκινο χρώμα του, είναι ένα εντυπωσιακό και όμορφο κτίριο στο Marktplatz (πλατεία αγοράς), και ένα από τα πλέον δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της πόλης.

Το Münster (ο καθεδρικός ναός), επιβλητικός, με τα βιτρό και τα μεσαιωνικά αγάλματα να κυριαρχούν, ξεχωρίζει. Εξάλλου είναι χτισμένος στην όχθη του Ρήνου και προσφέρει εκτός των άλλων και υπέροχη θέα στο ποτάμι.



Από το πλήθος των εξειδικευμένων μουσείων (τέχνης, ιστορίας, επιστημών, μουσικής, φυσικής ιστορίας, κλπ μέχρι και μουσείο για Cartoon), ξεχωρίζει το μουσείο τέχνης «Kunstmuseum Basel», που από μόνο του μπορεί να αποτελέσει λόγο επίσκεψης (για τους φίλους της τέχνης) της Βασιλείας.
 Kunstmuseum Basel

Cartoonmuseum Basel 

Επίσης η Βασιλεία διαθέτει άφθονους χώρους αναψυχής - περιπάτου όπως πάρκα και κήπους με λιμνούλες, ζωολογικούς κήπους (Zoo Basel) κλπ.

Αρχαιολογικός χώρος της Augusta Raurica
Ρωμαϊκό Θέατρο της Augusta Raurica Σε μικρή απόσταση από τη Βασιλεία, ανατολικά, είναι το ανακαινισμένο πλέον Αρχαίο Ρωμαϊκό Θέατρο της Augusta Raurica καθώς και το Μουσείο (Museum Augusta Raurica) με τα σχετικά ευρήματα. Η περιοχή τυπικά ανήκει στο ημικαντόνιο του Βasel-Landschaft, που περιβάλει την Βασιλεία (στο ελβετικό έδαφος).



Φωτογραφίες: Takis Ant (Μάιος 2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου