25 Ιανουαρίου 2021

200 χρόνια Ελληνικής Ιατρικής: Ορόσημα και πρωταγωνιστές

«Και τι δεν πάλεψαν οι προηγούμενοι, τότε που δεν υπήρχαν αντιβιώσεις κι ο κόσμος πέθαινε μαζικά από τύφο, χολέρα, λέπρα, σύφιλη, ελονοσία, κι άλλες ασθένειες που αποδεκάτιζαν το νεοελληνικό κράτος από τη σύσταση του ως τα μέσα του 20ου αιώνα» υπενθυμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Ιστορίας της Ιατρικής ΕΚΠΑ, Μαριάννα Καραμάνου, εκ των ομιλητριών του Συνεδρίου «1821-2021: 200 χρόνια Ελληνικής Ιατρικής: Ορόσημα και Πρωταγωνιστές».

Ακολουθουν ορισμένα σημεία από όσα είπε η Μαριάννα Καραμάνου, καθηγήτρια Επιστημολογίας, Ιστορίας και Ηθικής της Ιατρικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ σε συνέντευξή της στη Νατάσσα Δομνάκη και το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

"Η σύγχρονη ορθολογική ιατρική θεμελιώνεται χάρη στον Ιπποκράτη και ακολουθεί όλη αυτή τη συνέχεια μέσα στον χρόνο. Μετά τον Ιπποκράτη ο Γαληνός, φυσιογνωμίες στο Βυζάντιο κ.ο.κ. Κάποια στιγμή, μετά την πτώση του Βυζαντίου, με την έλευση της οθωμανικής αυτοκρατορίας και υπό την κατοχή της, η άσκηση της σύγχρονης, για την εποχή, ιατρικής θα λέγαμε ότι αρχίζει κι εξαφανίζεται από την τότε χώρα μας. Πολλοί Έλληνες πηγαίνουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό στην Βιέννη, στο Παρίσι, σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας και της Ιταλίας αλλά πολλοί δεν επιστρέφουν για να ασκήσουν την ιατρική... Στην τότε Ελλάδα οι περισσότεροι που ασκούν ιατρική εκείνη την εποχή είναι πρακτικοί γιατροί, οι επωνομαζόμενοι «τζιράχηδες» ή ήταν οι κομπογιανήτες- ψευτογιατροί".

Στην ερώτηση "ποια ήταν τα πιο διαδεδομένα νοσήματα αυτά τα 200 χρόνια;" αναφέρει: 
"Η λέπρα, ενδημικό νόσημα στη χώρα μας από την αρχαιότητα. Λόγω έλλειψης συνθηκών υγιεινής και περίθαλψης στην τουρκοκρατία έφτασε να έχει πολλά περιστατικά όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και σε άλλα νησιά (Χίο, Σάμο), στην Βόρεια Ελλάδα. Υπήρχε λεπροκομείο και στο Αγ. Ορος.
Η ελονοσία, που στις αρχές του 20ου αιώνα τα κρούσματα έφτασαν τις 90 χιλιάδες άτομα, ιδίως πρόσφυγες από Μ. Ασία, Πόντο, Κωνσταντινούπολη...
Η σύφιλη και γενικότερα αφροδίσια νοσήματα. Είχαμε αρκετά κρούσματα από τα πρώτα χρόνια (1837), συνεχίζοντας έως το 1940 και μέχρι την ανακάλυψη των αντιβιοτικών"...

"Μετά την Επανάσταση του 1821 και με την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους δεν υπήρχε υγειονομικό σύστημα. Για παθολογικές και χειρουργικές καταστάσεις που προέκυπταν, δεν υπήρχε μια επιστημονική ιατρική να τα αντιμετωπίσει. Ήδη, κάποια στρατεύματα, όπως τα γαλλικά που πολεμούσαν το πλευρό των Ελλήνων είχαν αποδεκατιστεί από τύφο, εκτός από τραυματισμούς κ.ά. Το πρώτο μέλημα του Καποδίστρια, που ήταν και γιατρός σπουδασμένος στην Πάδοβα, ήταν η οργάνωση του τομέα υγείας, όπου ο ρόλος του ήταν κομβικός. Είχε αντίληψη της ιατρικής και της άσκησης της. Είχε λάβει κι εκείνος μέτρα περιορισμού, αντίστοιχα με της σημερινής πανδημίας της Covid όταν είχε ξεσπάσει επιδημία πανώλης στον Αργοσαρωνικό. Είχε κλείσει τις εκκλησίες, είχε βάλει τον κόσμο μέσα στα σπίτια. Μετά τον θάνατο του Καποδίστρια, ο Όθωνας οργανώνει υγειονομικά την χώρα από το 1833 και ιδρύει το ιατροσυνέδριο με συμβουλευτικές αρμοδιότητες".

Μιλώντας για την ίδρυση της Ιατρικής Σχολής αναφερει:
"Ήταν το πρώτο μεγάλο βήμα. Με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών (τότε Οθώνειον Πανεπιστήμιον) το 1837 και την Ιατρική Σχολή, πολλοί Έλληνες επιστρέφουν στην πατρίδα τους για να διδάξουν, φέρνοντας τη νέα ιατρική αφού όλα αυτά τα 400 χρόνια του οθωμανικού ζυγού οι εξελίξεις στην δυτική ιατρική ήταν τεράστιες κι εμείς πάρα πολύ πίσω"...

Μιλώντας για τα πρώτα νοσοκομεία σημειώνει:
"Όταν η Αθήνα γίνεται πρωτεύουσα δεν υπήρχαν οργανωμένες νοσηλευτικές δομές. Ιδρύθηκαν νοσοκομεία στο Ναύπλιο, στην Ερμούπολη της Σύρου, στην Αθήνα το δημοτικό νοσοκομείο «Ελπίς». Δηλαδή, όπου υπήρχαν γυμνάσια μπορούσαν οι μαθητές να συνεχίσουν και ιατρικές σπουδές".
"Στην Αθήνα συστήθηκε για παράδειγμα ο σύλλογος κυριών «Ευαγγελισμός», από την βασίλισσα Όλγα προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα για να δημιουργηθεί το ομώνυμο νοσοκομείο. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο παράδειγμα του γιατρού Θόδωρου Αρεταίου, γερμανικής σχολής, ο οποίος στην διαθήκη του άφησε όλη του την περιουσία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την υπόμνηση ότι αφού δεν κατάφερε να κάνει παιδιά «υιοθετεί» με τη σύζυγο του Ελένη, το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έτσι, λοιπόν, ένα από τα αθηναϊκά νοσηλευτικά ιδρύματα, το Αρεταίειο, ιδρύθηκε το 1898. Φτάνουμε, δηλαδή, στις αρχές του 20ου αιώνα" αναφέρει 
μεταξύ άλλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου