14 Ιανουαρίου 2021

Σάλος στη Λευκωσία από τις «αποκαλύψεις» του διευθυντή της Καθημερινής Κύπρου

Ο Κύπριος δημοσιογράφος Ανδρέας Παράσχος παραιτήθηκε μετά από άρθρο του για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας – Επιμένει στις καταγγελίες ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είπε στον Τσίπρα ότι θα κερδίσει 1 δισ. ευρώ από τα «χρυσά διαβατήρια» έως το 2023 - Διαψεύδει τον δημοσιογράφο ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλεί τον Παράσχο να τεκμηριώσει όσα προέβαλε. 


Την παραίτησή του υπέβαλε χθες ο Κύπριος δημοσιογράφος Ανδρέας Παράσχος, διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου, λόγω των όσων διαδραματίστηκαν μετά τη δημοσίευση αποκαλυπτικού άρθρου του για τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, την περασμένη Κυριακή.

Ο Ανδρέας Παράσχος υποστηρίζει πως ο Νίκος Αναστασιάδης σε συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, του είχε πει πως είχε αποκομίσει περίπου 300 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα των «χρυσών διαβατηρίων» και υπολόγιζε να κερδίσει περίπου 1 δισ. μέχρι το τέλος της θητείας του το 2023. Όπως είχε αναφέρει στο άρθρο, στην «Καθημερινή» Κύπρου, τα χρήματα αυτά τα μετέφερε στις Σεϊχέλες.


Την προηγούμενη Δευτέρα ο Α. Παράσχος έκανε διευκρίνιση λέγοντας πως τα όσα ανέφερε βασίστηκαν σε ψιθύρους και φήμες και σήμερα υπέβαλε την παραίτηση του, καταγγέλλοντας πίεση εκ μέρους των εκδοτών.

Ο Α. Παράσχος επιμένει στις καταγγελίες του και δηλώνει πως δεν ασκήθηκε καμία πίεση από τον Κύπριο Πρόεδρο.

Διαψεύδει ο ΣΥΡΙΖΑ
Κατηγορηματικά διαψεύδουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τις αναφορές για εκμυστηρεύσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στον τέως Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με αντικείμενο την υπόθεση των «χρυσών διαβατηρίων» στη Κύπρο. 

«Τα όσα ανυπόστατα αναφέρονται στη σημερινή επιστολή παραίτησης του διευθυντή της Καθημερινής Κύπρου, κ. Παράσχου, περί δήθεν εκμυστήρευσης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας, παρουσία μάλιστα και άλλων πολλών, για την υπόθεση της χορήγησης διαβατηρίων, είναι ανάξια σχολιασμού και δεν έχουν προφανώς καμία σχέση με τη πραγματικότητα», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η επιστολή παραίτησης του Α. Παράσχου 
Στην επιστολή παραίτησης του Α. Παράσχου μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής: 

(...) Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως έγραψα στη στήλη μου της Κυριακής 10.01.2021, «είχε όμως αντιληφθεί ότι «τα χρυσά διαβατήρια» ήταν η κότα με τα χρυσά αβγά […] γι’ αυτό στο Μoν Πελεράν δεν πήρε Βαρώσι και Μόρφου και στο Κραν Μοντάνα λύση, δεν κρίθηκε από σας ως το ύψιστο -αν και άπτεται της επιβίωσης της Κύπρου- και δεν το στηρίξατε, λέει για μένα πολλά. Αντίθετα μου ζητήσατε την Κυριακή να απολογηθώ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για το ότι έγραψα «πως εκμυστηρεύτηκε σε μια νύχτα ευθυμίας στην Αθήνα, ότι (το κόλπο με τα χρυσά διαβατήρια) άφηνε στο Γραφείο του 300 εκατ. ετησίως, που τα πήγαινε μετά στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικές πτήσεις. Το λάθος μου ήταν ακριβώς η λέξη «ετησίως» και όχι τα 300 εκατ. Επίσης λάθος μου ήταν που απέφυγα να γράψω ότι όλα αυτά ελέχθησαν ενώπιον του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αλλά και άλλων, μάλιστα με την πρόσθεση ότι μέχρι το τέλος της δεύτερης θητείας ο τζίρος θα ακουμπήσει το ένα δισεκατομμύριο. Για το συμβάν γνωρίζουν και πολιτικοί αρχηγοί στην Κύπρο. (...)

(...) Τέλος απαιτήσατε να συναινέσω σε, «Διευκρίνηση» στην ηλεκτρονική «Καθημερινή», για να μην εκτεθεί η εφημερίδα και να μη συρθεί στα δικαστήρια. Επί του προκειμένου εκτιμώ ότι το κύρος της εφημερίδας πλήττεται ακριβώς επειδή ο εκδότης έσπευσε στην εξουσία δια το φόβο αγωγής αντί να υπερασπιστεί, τη θέση του διευθυντή σε ένα εξόχως σημαντικό ζήτημα αλλά και την αξιοπρέπεια και το κύρος της εφημερίδας την ώρα της κρίσεως στο Κυπριακό, με την απειλή των δύο κρατών.(...)

(...)Η συμπεριφορά σας αυτή δεν μου αφήνει ούτε το ελάχιστο περιθώριο να παραμείνω και με αναγκάζει να υποβάλλω άμεσα την παραίτηση μου από τη θέση του Διευθυντή της Καθημερινής, (...)


Η ανακοίνωση της Καθημερινής Κύπρου 
Στην ανακοίνωση της Καθημερινής Κύπρου για την παραίτηση του Α. Παράσχου μεταξύ άλλων αναφέρεται:

(...) Στην έκδοση της εφημερίδας ημερομηνίας 10 Ιανουαρίου 2021, ο διευθυντής της, στη στήλη του στην τελευταία παράγραφο αναφέρει: «Ο ΠτΔ εκμυστηρεύτηκε σε μια νύχτα στην Αθήνα, ότι άφηνε στο γραφείο του 300 εκατ. ετησίως, που τα πήγαινε στις Σεϋχέλλες». Όταν μετά το δημοσίευμα τόσο ο εκδότης όσο και ο νομικός σύμβουλος της εφημερίδας ρώτησαν τον κ. Παράσχο αν είχε αποδείξεις για τις σοβαρές αυτές κατηγορίες εναντίον του ΠτΔ, η απάντησή του ήταν πως δεν είχε αποδείξεις αλλά «κάποιος του το είπε». (...)


Το επίμαχο άρθρο του Ανδρέα Παράσχου  
Στο επίμαχο άρθρο με τίτλο «Μας πήρε ο δαίμονας» ο Ανδρέας Παράσχου, μεταξύ πολλών άλλων, έγραφε:

(...) ξέρω όμως τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος για τη λύση δύο κρατών που βολιδοσκοπούσε από το 2017 και εντεύθεν, είχε μιλήσει και σε μένα και το έγραψα τον Μάρτιο του 2018, ότι «θα προσπαθούσε να εξασφαλίσει συναίνεση από την Ε.Ε. και τη σύμφωνη γνώμη του αρχιεπισκόπου». Είχε όμως αντιληφθεί ότι «τα χρυσά διαβατήρια» ήταν η κότα με τα χρυσά αβγά, που όπως φέρεται να εκμυστηρεύτηκε σε μια νύχτα ευθυμίας στην Αθήνα, άφηνε στο Γραφείο του 300 εκατ. ετησίως, που τα πήγαινε μετά στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικές πτήσεις. Γι’ αυτό στο Μoν Πελεράν δεν πήρε Βαρώσι και Μόρφου και στο Κραν Μοντάνα λύση. Αιφνιδίως όμως το Al Jazeera σήκωσε τη σκεπή και φάνηκε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός, όπως και η κουστωδία του και πως εμάς τελικά μας πήρε ο δαίμονας!» 

Αναστασιάδης: Kαλώ τον Παράσχο να τεκμηριώσει όσα προέβαλε
Kάλεσμα προς τον δημοσιογράφο Ανδρέα Παράσχο, «είτε να τεκμηριώσει τα όσα αβάσιμα προέβαλε στην πρόσφατη αρθρογραφία του ή να παραδεχθεί πως υπήρξε θύμα παραπληροφόρησης», απευθύνει ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

H δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη:

«Παρακολουθώ με θλίψη μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια σπίλωσης του ονόματος μου είτε με ψίθυρους είτε μέσα από ψευδή δημοσιεύματα. Με πλήρη σεβασμό στην ελευθερία των ΜΜΕ αλλά και στην ελευθερία του λόγου απέφυγα στη 40χρονη παρουσία μου στα πολιτικά δρώμενα της χώρας μας, την όποια άσκηση των νομικών μου δικαιωμάτων, αναγνωρίζοντας πως η εμπλοκή στα κοινά έχει ως συνεπακόλουθο και το αναφαίρετο δικαίωμα των ΜΜΕ και των εκπροσώπων του να με κρίνουν ή και να με επικρίνουν. Η ανοχή, όμως, στην κριτική φαίνεται ότι έχει παρερμηνευτεί από κάποιους που ακόμα και με κακόβουλα και ψευδή δημοσιεύματα ή ψιθυρολογία θεωρούν πως προσφέρουν καλή υπηρεσία στο τόπο και στον λαό.

Μετά την κατηγορηματική διάψευση από τον τέως Πρωθυπουργό της Ελλάδος, Αλέξη Τσίπρα, θα ήθελα να καλέσω τον φίλο δημοσιογράφο Ανδρέα Παράσχο είτε να τεκμηριώσει τα όσα αβάσιμα προέβαλε στην πρόσφατη αρθρογραφία του, ή να παραδεχθεί πως υπήρξε θύμα παραπληροφόρησης».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου