31 Ιανουαρίου 2021

Ιανουάριος 2021: Τα 10 Σκίτσα του Μήνα

Δέκα σκίτσα του μήνα Ιανουαρίου από την επικαιρότητα κυρίως στη χώρα μας, που ξεχωρίσαμε. Στα γεγονότα του μήνα το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και οι τουρκικές διεκδικήσεις. Tα 10 σκίτσα με χρονολογική σειρά:

Επάνω αριστερά, στο σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου στα «Νέα» (5.1.2021), σχετικό με τον χωρίς  ουσιαστικές αλλαγές ανασχηματισμό που έκανε με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς (στις 4.1.2021) στην κυβέρνησή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνδυασμό με τη μετάλλαξη του κορωνοϊου.

Των Θεοφανίων, ημέρα του αγιασμού των υδάτων, ο
ι εκκλησίες ήταν ανοιχτές (αγνοώντας τις κυβερνητικές αποφάσεις) για μικρό σχετικά αριθμό πιστών στη Λειτουργία. Ωστόσο φαινόμενα συνωστισμού παρατηρήθηκαν εκτός των ναών. Και μια βουτια για το σταυρό στη θάλασσα του ...κορωνοϊού, στο σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην Καθημερινή (6.1.2021) 

Εικόνες χάους στην Ουάσιγκτον, μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που συνεδρίαζε το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων προκειμένου να επικυρώσει την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν. Οι χαοτικές σκηνές άρχισαν να εκτυλίσσονται αφότου ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, απευθύνθηκε στις 6.1.2021 σε χιλιάδες διαδηλωτές οπαδούς του στην Ουάσινγκτον, μιλώντας για νοθεία και κλεμμένη νίκη στις εκλογές, και τους κάλεσε να πραγματοποιήσουν πορεία προς το Καπιτώλιο. Αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, και ο θανατος πέντε ατόμων. Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην "Καθημερινή" (8.1.2021): 

Ανοίγουν τη Δευτέρα (11.1.2021) τα σχολεία, επιστρέφουν στα θρανία τους οι μαθητές και οι μαθήτριες των δημοτικών και νηπιαγωγείων. Και, στο πλαίσιο προστασίας από την Covid-19, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Εμβολιάσθηκαν οι ... υπουργοί και γραμματείς του Υπουργείου Παιδείας! Το σκίτσο είναι του Ανδρέα Πετρουλάκη στην «Καθημερινή» δυο μέρες νωρίτερα (στις 9.1.2021):

«Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος σε σχετικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σχετικό Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην "Καθημερινή" (12.1.2021), όπου φαίνεται να λέει ο Ερντογάν στον Τσαβούσογλου: "Όχι ρε, μας κατάλαβε"! 

Ένας "φαύλος κύκλος" στο σκίτσο του Τάσου Αναστασίου στην "Αυγή" (16.1.2021): "Αυξάνουμε την αστυνόμευση, για να μαζευτούν λεφτά από τα πρόστιμα που τα αυξάνουμε, για να έχουμε λεφτά και να αυξήσουμε την αστυνόμευση" φέρεται να λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή: 

Το καλό και το κακό νέο για τους αιώνιους φοιτητές: Τους διώχνουν από τα Πανεπιστήμια, αλλά τους κάνουν το εμβόλιο κατά της covid-19, λόγω ηλικίας κατά προτεραιότητα! Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη στην «Καθημερινή» 17.1.2021: 

Ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε στις 20.1.2021 ως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, μπροστά από το Καπιτώλιο, εκεί όπου 2 εβδομάδες πριν είχαν εισβάλει οι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ. «Η δημοκρατία είναι εύθραυστη» τόνισε, ενώ υποσχέθηκε «να ενώσει και πάλι τη χώρα, έπειτα από μια περίοδο πικρίας και ακραίου διχασμού». Το σκίτσο είναι του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην «Καθημερινή» (20.1.2021). 

Αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε και τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, τώρα ...προπονείται για το εμβόλιο της γρίπης, θα δείξει και πάλι μπράτσα και στήθος! Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη στην «Καθημερινή» (22.1.2021): 

Πραγματοποιήθηκαν οι διερευνητικές επαφές (ο 61ος γύρος) Ελλάδας – Τουρκίας στις 25.1.2021 στην Κωνσταντινούπολη. Στο σχετικό διάλογο για τα χωρικά ύδατα ο Τούρκος λέει: "Εσύ θα βάλεις τα ύδατα και εγώ ... τον χωρικό (δείχνει τον επεκτατισμό) και θα τα βρούμε"! Σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου στα "Νέα" (25.1.2021): 

Σημείωση: Τα παραπάνω σκίτσα τα έχουμε παρουσιάσει και στην καθημερινή μας ανάρτηση με τίτλο "Η Γελοιογραφία (ή το Σκίτσο) της Ημέρας".

Επιλογή σκίτσων από Takis Ant για το afirimeno.com

Σχετικές αναρτήσεις:
Νοέμβριος 2020: Τα 10 Σκίτσα του Μήνα
Οκτώβριος 2020: Τα 10 Σκίτσα του Μήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου