28 Ιανουαρίου 2021

Το Τείχος Τραμπ στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού σταμάτησε

Εικόνα ερήμωσης παρουσίαζει το σημείο κατασκευής του τείχους στα σύνορα Ηνωμένων Πολιτειών – Μεξικού, αμέσως μετά την εντολή του νέου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, να σταματήσει η ανέγερσή του. 

Εκεί όπου, πριν από λίγο καιρό, οι εργάτες εργάζονταν πυρετωδώς για να φέρουν εις πέρας το «επιστέγασμα» της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, ο φωτογραφικός φακός απεικονίζει μονάχα όσους μεταλλικούς φραγμούς πρόφτασαν να υψωθούν και ακηνητοποιημένα μηχανήματα.


Το «Μεγάλο Τείχος» του Τραμπ σταμάτησε τελικά στα 438 μίλια κατασκευής. Από το σύνολο αυτό, τα 365 μίλια αφορούν αντικατάσταση παλαιών τμημάτων και μόνο 73 μίλια κάλυψαν σημεία όπου δεν υπηρχε προηγουμένως τείχος.


Αμέσως μετά την ορκωμοσία του, στις 20 Ιανουαρίου, ο Μπάιντεν υπέγραψε τα πρώτα εκτελεστικά διατάγματα που καταργούν, μεταξύ άλλων, σκληρές πολιτικές του προκατόχου του ως προς το ζήτημα της μετανάστευσης, ενώ έστειλε στο Κογκρέσο σχέδιο νόμου που ανοίγει τον δρόμο ώστε να αποκτήσουν την αμερικανική υπηκοότητα εκατομμύρια μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα παράτυπα.

Βραβείο για τις τραμπάλες στο τείχος Τραμπ 

Μια τιμητική διάκριση απέσπασαν οι τρεις ροζ τραμπάλες, οι οποίες είχαν βρεθεί στο τείχος του Ντόναλντ Τραμπ, στα σύνορα Ηνωμένων Πολιτειών – Μεξικού, για λιγότερο από μία ώρα, τον Ιούλιο του 2019. Στους δημιουργούς της κατασκευής (αρχιτεκτονικό στούντιο Rael San Fratello) απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο Beazley του Μουσείου Σχεδίου του Λονδίνου (Design of the Year 2020).

Η κατασκευή έφερε κοντά παιδιά αλλά και ενηλίκους, μοιράζοντας τη χαρά του παιχνιδιού και στις δύο πλευρές των συνόρων για 40 λεπτά. Εμπνευστές του έργου είναι οι Αμερικανοί σχεδιαστές Ρόναλντ Ριλ και Βιρτζίνια Σαν Φρατέλο.


«Είναι όλο και πιο σαφές ότι τα τείχη δεν λειτουργούν» ανέφερε η Βιρτζίνια Σαν Φρατέλο μιλώντας στον ιστότοπο Dezeen. «Τα τείχη δεν κρατούσαν τους βίαιους διαδηλωτές έξω από τα κυβερνητικά μας κτίρια και δεν κράτησαν την Covid έξω από τη χώρα. Πρέπει να χτίζουμε γέφυρες, όχι τείχη» πρόσθεσε με φόντο τη λήξη της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ. «Ζούμε σε μια εποχή που οι άνθρωποι λαχταρούν ουσιαστική σύνδεση» επέμεινε. Αποκάλυψε δε ότι η εγκατάσταση δεν έλαβε ποτέ επίσημη άδεια, ενώ τόνισε ότι για 40 λεπτά, έγινε αντιληπτό πως το παιχνίδι μπορεί να είναι μια πράξη αντίστασης.

Πηγές: kathimerini.gr , naftemporiki.gr , youtube.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου