20 Ιανουαρίου 2021

Η Γελοιογραφία της Ημέρας 20.1.2021

Ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε σήμερα 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Μπροστά από το Καπιτώλιο, εκεί όπου πριν από 2 εβδομάδες είχαν εισβάλει οι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ. «Η δημοκρατία είναι εύθραυστη» τόνισε, ενώ υποσχέθηκε «να ενώσει και πάλι τη χώρα, έπειτα από μια περίοδο πικρίας και ακραίου διχασμού». Το σκίτσο επάνω 
αριστερά είναι του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην «Καθημερινή».

Ενα σύντομο ρεπορτάζ:

Σε μια λιτή και σχετικά σύντομη τελετή, λόγω της πανδημίας αλλά και του φόβου των επεισοδίων, ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ η Κάμαλα Χάρις έγινε η πρώτη γυναίκα στα χρονικά των Ηνωμένων Πολιτειών που αναλαμβάνει το αξίωμα της αντιπροέδρου. 

Ο Τζο Μπάιντεν, κατά την ομιλία του, επιχείρησε να στείλει μήνυμα ενότητας: «Σήμερα δεν γιορτάζουμε τον θρίαμβο ενός υποψηφίου, αλλά ενός αγώνα, αυτού της δημοκρατίας. Η βούληση των πολιτών ακούστηκε. Μάθαμε εκ νέου το πόσο πολύτιμη είναι η δημοκρατία. Η δημοκρατία είναι εύθραυστη. Και αυτή τη στιγμή, φίλοι μου, η δημοκρατία επικράτησε», είπε ο Μπάιντεν, για να αναφερθεί στη συνέχεια στον «επικίνδυνο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας», λόγω της κλιμάκωσης της πανδημίας. 

Αριστερά: Σκίτσο με τον Τζο Μπάιντεν στο "τιμόνι" των ΗΠΑ από την Έφη Ξένου στα "Νέα". 

Στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του, ο Μπάιντεν επιχείρησε να ρίξει γέφυρες στην αμερικανική κοινωνία: «Όλη μου η ψυχή είναι σε αυτό το σκοπό», τόνισε αναφερόμενος στην προσπάθεια να ενώσει και πάλι τη χώρα, σημείωσε εμφατικά ότι «κάθε διαφωνία δεν πρέπει να είναι αιτία πολέμου», καλώντας τους πολίτες σε μια καινούργια αρχή έπειτα από μια περίοδο πικρίας και ακραίου διχασμού. 

«Γνωρίζω ότι οι δυνάμεις που μας χωρίζουν είναι βαθιές και πραγματικές. Γνωρίζω όμως ότι αυτό δεν είναι καινούργιο. Η ιστορία μας είναι μια διαρκής μάχη ανάμεσα στο αμερικανικό ιδανικό, ότι όλοι έχουμε γεννηθεί ίσοι και την σκληρή, άσχημη πραγματικότητα του ρατσισμού, του φόβου και της δαιμονοποίησης που μας διχάζει», πρόσθεσε. Δεσμεύτηκε να «νικήσει» τον «λευκό ρατσισμό» και την «εσωτερική τρομοκρατία», δύο εβδομάδες μετά την εισβολή υποστηρικτών του πρώην προέδρου Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Σήμερα ήταν και η τελευταία ημέρα του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο: 

Το σκίτσο είναι του Ηλία Μακρή στην «Καθημερινή». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου