30 Ιανουαρίου 2021

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με απώλειες 7,36% τον Ιανουάριο του 2021

Παρ’ ότι η παράδοση θέλει ο πρώτος μήνας του έτους να δίνει ισχυρά κέρδη (January Effect), φέτος το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγεραψε απώλειες 7,36% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη τον Ιανουάριο, ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε πτώση 14,6%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. υποχώρησε κατά 3,1 δισ. ευρώ.

Η τελευταία εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, αποδείχθηκε η τρίτη συνεχόμενη πτωτική, με εβδομαδιαίες απώλειες 3,79% για τον Γενικό Δείκτη, ενώ στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε πτώση 7,29%.

“Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο MSCI World Index εμφανίζει, μέχρι και χθες, τις μεγαλύτερες απώλειες από το τέλος Οκτωβρίου. Δεδομένου ότι δεν έχουν αλλάξει οι συνθήκες, αναμένουμε να συνεχιστεί η αυξημένη μεταβλητότητα, η οποία ενδέχεται να μας οδηγήσει ακόμα χαμηλότερα, προτού ξεκινήσει μια νέα ανοδική κίνηση. Σημείο αναφοράς θα αποτελέσει φυσικά και η βραχυπρόθεσμη πορεία των Διεθνών Αγορών”, εκτιμά η Leon Depolas Sec.

Την τελευταία ημέρα του μήνα, μετά από μια ευμετάβλητη συνεδρίαση, τελικά οι πωλητές επικράτησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στερώντας για ακόμη μία φορά τα επίπεδα των 750 μονάδων. Έτσι την Παρασκευή, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,64% στις 749,46 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 70 εκατ. ευρώ. Την ίδια ημέρα ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,63% στις 1.782,15 μονάδες, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 0,45% στις 1.052,87 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 3,03% και στις 443,24 μονάδες.

Η Ελληνική Αγορά φάνηκε περισσότερο φορτισμένη αρνητικά από το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων στο Λιανεμπόριο, καθώς η πορεία των κρουσμάτων του κορωνοϊού έδειξε μεν αποκλιμάκωση, δεν έφτασε ωστόσο σε επίπεδα τέτοια που να επιτρέψει το άνοιγμα και άλλων κλάδων δραστηριότητας. Η ανησυχία των επενδυτών μεταφράστηκε σε αποστροφή ρίσκου, σημειώνει μεταξύ άλλων ο Μάνος Χατζηδάκης.

Αδυναμία ουσιαστικής αντίδρασης, συνέχισαν να επιδεικνύουν και οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς εντείνεται ο προβληματισμός των ενεργών Επενδυτών με τα όσα λαμβάνουν χώρα στο μέτωπο της πανδημίας. 

Εντύπωση προκαλλεί η επίθεση που έχει εξαπολύσει πληθώρα Μικροεπενδυτών εναντίον των Επαγγελματιών του χώρου στη Wall Street και η δημιουργία "φούσκας", με επίκεντρο κυρίως τις μετοχές “GameStop”*, αλλά και άλλων εταιρειών όπως της “Blackberry” και της “AMC Entertainment”.

Στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών την Παρασκευή, την τελευταία ημέρα του μήνα τώρα: Ελλάκτωρ και Alpha Bank είχαν τη μεγαλύτερη πτώση στον FTSE 25, με απώλειες 4,76% και 4,38% αντίστοιχα, με τον ΑΔΜΗΕ να κλείνει στο -3,04% και τις Εθνική, Aegean, Eurobank, Coca Cola και Πειραιώς να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση με πτώση άνω του 2%. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ενώ η ΔΕΗ ενισχύθηκε κατά 3,90%.

Πηγές: Με στοιχεία από capital.gr, kathimerini.gr, euro2day.gr

Σχετικές αναρτήσεις:
Το Χρηματιστήριο Αθηνών το 2020, την χρονιά της πανδημίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου