26 Ιανουαρίου 2021

Welt: “Πνοή άνοιξης στο Αιγαίο”. Τί κρύβεται από πίσω;

Η έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι απότοκο της βούλησης Ερντογάν για αναβαθμισμένες σχέσεις με την ΕΕ, λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, αλλά και της εκλογής Μπάιντεν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη WELT. Θετικά ολοκληρώθηκε ο 61ος γύρος. Στα πρώτα βήμα επίλυσης της διένεξης στο Αιγαίο αναφέρεται η Süddeutsche Zeitung. Από τη Deutsche Welle:

Τι κρύβεται πίσω από τις τουρκικές προσπάθειες προσέγγισης με τη Δύση; Αυτό το ερώτημα θέτει ο σχολιαστής της κυριακάτικης έκδοσης της Welt σε άρθρο με τίτλο “Πνοή άνοιξης στο Αιγαίο”. Η εφημερίδα φιλοξενεί απόψεις του ειδήμονα σε θέματα τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, του Σεμίχ Ιντίζ. Ας παραθέσουμε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα των απόψεών του: 

“Οι λεγόμενες διερευνητικές ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα διεξάγονται τα τελευταία 20 χρόνια χωρίς αποτέλεσμα. Κάθε φορά που η διένεξη κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου, ξεκινούν διερευνητικές χωρίς όμως να λύνονται τα πραγματικά προβλήματα. Πίσω από την στροφή του Τούρκου προέδρου προς την Ευρώπη, δεν κρύβεται αιφνίδια διάθεση για συμβιβασμούς, αλλά δύο παράγοντες που υπαγορεύονται από την Realpolitik: 

Η χώρα μαστίζεται από οικονομική κρίση, το νόμισμα είναι εξασθενημένο, οι τιμές απογειώθηκαν στα ύψη και οι επενδυτές εμφανίζονται συγκρατημένοι. Ακόμη και η VW λόγω της κατάστασης απέφυγε να κατασκευάσει νέο εργοστάσιο. Αυτές οι απώλειες μπορούν να εξισορροπηθούν μόνο μέσω άλλων εταίρων, προς τους οποίους στράφηκε η Τουρκία στο παρελθόν, κυρίως τη Ρωσία, την Κίνα ή το Κατάρ”.

Ο Τούρκος αναλυτής μέσω της Welt κατονομάζει και τον δεύτερο παράγοντα, που δεν είναι άλλος από την εκλογή Μπάιντεν. Ο νέος πρόεδρος έκανε σαφές ότι δίνει προτεραιότητα στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στις σχέσεις του με την Τουρκία. Όταν μάλιστα ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ήρθε γι αυτόν τον λόγο σε διένεξη με την Τουρκία, και τώρα ο Ερντογάν θέλει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. 

“Μέχρι τώρα όμως δεν είναι ασαφές τι ακριβώς θέλει να μεταρρυθμίσει” σημειώνει στη γερμανική εφημερίδα ο Σεμίχ Ιντίζ. “Ανάμεσα σε άλλα ο λόγος είναι για νόμο που να οριστικοποιεί την ισχύ των αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά αυτές οι αποφάσεις μέσω διεθνών συμβάσεων είναι από καιρό δεσμευτικές για την Τουρκία. Τα τουρκικά δικαστήρια τις αγνοούν, κυρίως όταν πρόκειται για πολέμιους της κυβέρνησης Ερντογάν … Σε τέτοιες περιπτώσεις όπως για την Κύπρο και την Ελλάδα ο Τούρκος πρόεδρος δεν μπορεί να κάνει πίσω, γιατί θα αντέφασκε με το πώς βλέπει τον εαυτό του στην πολιτική” επισημαίνει ο Τούρκος αναλυτής. 

Τα ανάκτορα Ντολμάμπαχτσε*, στην Κωνσταντινούπολη, όπου έγιναν οι διερευνητικές επαφές

Σε ένα άλλο δημοσίευμα με τίτλο "Ελλάδα και Τουρκία στον δύσκολο δρόμο της σύγκλισης" και υπότιτλο "Οι σειρήνες της καχυποψίας", η 
Deutsche Welle μεταξύ άλλων αναφέρει:

Η συμμετοχή (στις διερευνητικές) του Ιμπραχίμ Καλίν, του έμπιστου εκπροσώπου του Ταγίπ Ερντογάν, δεν ήταν τυχαία όπως και το μήνυμα που ανήρτησε ο ίδιος αμέσως μετά στο τουίτερ, 
όπου επισημαίνει ότι “η Άγκυρα έχει την πλήρη βούληση για επίλυση όλων των προβλημάτων”. Έγκυρες διπλωματικές πηγές της DW στην Άγκυρα θεωρούν ότι ο 61ος γύρος ολοκληρώθηκε θετικά.

Πριν οι σειρήνες ξεκινήσουν να μας καλούν θελκτικά στο μονοπάτι της καχυποψίας, που μπορεί να έχει και κάποια βάση, εφόσον η τουρκική στάση μπορεί να ερμηνευθεί ως ένδειξη καλής θέλησης με την πρόθεση να απομακρυνθεί και η παραμικρή πιθανότητα αναφοράς σε κυρώσεις τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες.

Ιδιαίτερα μετά την πίεση που ασκούν στην Άγκυρα οι κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Και πολύ περισσότερο μετά την εκλογή Μπάιντεν και τη διαμόρφωση του επιτελείου του, που αναλαμβάνει την Μέση Ανατολή και την ασφάλεια. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρέτισε άμεσα την έναρξη των διερευνητικών. (...) 


Süddeutsche Zeitung: Πρώτα βήμα επίλυσης της διένεξης στο Αιγαίο

Μετά από πενταετή διακοπή Ελλάδα και Άγκυρα ξεκινούν και πάλι διάλογο. Αντικείμενο η διένεξη για τα αποθέματα αερίου στην ανατολική Μεσόγειο», γράφει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Πρώτα βήμα επίλυσης της διένεξης για το αέριο». 
Η εφημερίδα του Μονάχου, σύμφωνα με ένα ακόμα δημοσίευμα της "Deutsche Welle", παρατηρεί: 

«Άγκυρα, Αθήνα και κυρίως οι Βρυξέλλες θεωρούν την επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου μήνυμα αποκλιμάκωσης στη διένεξη για τους υδρογονάνθρακες. Προς το παρόν ωστόσο δεν αναμένονται απτά αποτελέσματα. Αθήνα και Άγκυρα δεν μπορούν καλά καλά να συμφωνήσουν για το αντικείμενο των διερευνητικών συνομιλιών. Η Ελλάδα θέλει να μιλήσει αποκλειστικά για τα θαλάσσια σύνορα που είναι καθοριστικά για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων αερίου. Από τη πλευρά της η Τουρκία εκτός από το ζήτημα των θαλασσίων συνόρων θέλει να συνομιλήσει για τα όρια των νησιών, την αποστρατιωτικοποίηση ορισμένων νησιών, καθώς και νέες ρυθμίσεις για τον θαλάσσιο και εναέριο χώρο. H επανέναρξη των συνομιλιών θεωρείται εν μέρει διπλωματική επιτυχία για την ΕΕ, αλλά και το Βερολίνο που δραστηριοποιείται ως διαμεσολαβητής».

«Η διένεξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν περιορίζεται ωστόσο μόνο στους υδρογονάνθρακες, οι οποίοι ίσως σε κάποια χρόνια να μην έχουν πια τη σημερινή σημασία αν αλλάξουν τα δεδομένα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Σχετίζεται και με εδαφικά ζητήματα, τα οποία ενδέχεται να επιβαρύνουν για αρκετά χρόνια τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την ΕΕ. Η Ελλάδα ξεκίνησε το τελευταίο διάστημα να εξοπλίζεται αγοράζοντας μαχητικά και φρεγάτες. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία έχει εδώ και χρόνια θέσει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Πρόσφατα ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωνε ότι η Τουρκία ανήκει στις δέκα χώρες παγκοσμίως που είναι θέση να ναυπηγήσουν μεγάλα πολεμικά πλοία».


* Σχετικά με τα ανάκτορα Ντολμά-Μπαχτσέ δείτε και αυτό: Κωνσταντινούπολη – Istanbul, Διάφορα Αξιοθέατα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου