27 Ιανουαρίου 2021

Oxfam: Οι πλουσιότεροι κάλυψαν τις ζημίες της πανδημίας, οι φτωχότεροι θα χρειαστούν δέκα χρόνια να συνέλθουν

Επαναλαμβάνει την πρότασή της να φορολογηθούν περισσότερο οι πλουσιότεροι, ώστε να καταπολεμηθεί αυτό που αποκαλεί «ιό της ανισότητας».

«Οι 1.000 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο επανήλθαν στο επίπεδο-ρεκόρ των περιουσιών τους που καταγραφόταν πριν από την πανδημία μέσα σε μόλις εννέα μήνες, ενώ οι φτωχότεροι θα χρειαστούν πάνω από δέκα χρόνια για να συνέλθουν από τον οικονομικό αντίκτυπο» της υγειονομικής και της συνεπακόλουθης οικονομικής κρίσης, υπογραμμίζει η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam στην έκθεσή της για τις ανισότητες, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Δευτέρα, ημέρα έναρξης των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) το οποίο φέτος διεξάγεται ψηφιακά και όχι διά ζώσης στο Νταβός της Ελβετίας όπως συνηθίζεται.

Σε παγκόσμια κλίμακα, οι δισεκατομμυριούχοι είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται κατά 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια από τη 18η Μαρτίου ως την 31η Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, η οποία βασίζεται στα δεδομένα του αμερικανικού περιοδικού Forbes και της ελβετικής τράπεζας Crédit Suisse.

Στη Γαλλία, οι δισεκατομμυριούχοι — συμπεριλαμβανομένου του Μπερνάρ Αρνό, του ανθρώπου με την 3η μεγαλύτερη περιουσία στον πλανήτη, πίσω από δύο Αμερικανούς, τον Έλον Μασκ (Tesla) και τον Τζεφ Μπέζος (Amazon) — «κέρδισαν περίπου 175 δισεκατομμύρια ευρώ» την υπό εξέταση περίοδο, ξεπερνώντας έτσι «το επίπεδο του πλούτου τους πριν από την κρίση». Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση, πίσω από αυτές που καταγράφηκαν στις ΗΠΑ και στην Κίνα. 

Μπροστά σε αυτή την έξαρση των ανισοτήτων, η Όξφαμ επαναλαμβάνει τις προτάσεις των οικονομολόγων Τομάς Πικετί και Γκαμπριέλ Ζικμάν, να αυξηθούν δηλαδή οι φορολογικοί συντελεστές για τους πλουσιότερους.

«Η κρίση του (νέου) κοροναϊού πρέπει να αποτελέσει σημείο καμπής ως προς τη φορολογία των πλουσιότερων ανθρώπων και των μεγάλων επιχειρήσεων», τονίζει η Oxfam. Πρέπει να δώσει την ευκαιρία να υπάρξει «επιτέλους δίκαιη φορολόγηση», να γίνει η στιγμή που θα τερματιστεί η «κούρσα προς τον πάτο» του επιπέδου των φορολογικών συντελεστών και θα αρχίσει «η κούρσα προς την κορυφή». Η φορολογία «μπορεί να πάρει τη μορφή φόρων στην περιουσία, φόρων στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και μέτρων για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής», επισημαίνεται στην έκθεση.

Η Oxfam επικαλείται την Αργεντινή, η οποία επέβαλε έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στις μεγάλες περιουσίες, προσδοκώντας να συγκεντρώσει σχεδόν 3 δισ. δολάρια για την ανακούφιση των πληγέντων από την πανδημία και την κάλυψη των δαπανών ιατροφαρμακευτικού υλικού.

Στη Γαλλία το 2018 καταργήθηκε ο φόρος στις μεγάλες περιουσίες, ενώ ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο να αυξήσει τους φόρους για τους πλουσιότερους. Η Oxfam Γαλλίας, με την ευκαιρία της δημοσίευσης της έκθεσης, ξεκίνησε εκστρατεία για να καταγγείλει το θέμα των ανισοτήτων, χρησιμοποιώντας το σύνθημα «Ελευθερία, ανισότητες, αδελφοσύνη», μια αιχμηρή παράφραση της ρήσης που συνοψίζει τα ιδεώδη της Γαλλικής Επανάστασης.

Πηγές: in.gr , kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στις φωτογραφίες οι Έλον Μασκ και Τζεφ Μπέζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου