12 Ιανουαρίου 2021

Στο βήμα της ολομέλειας της Βουλής από την ... πλαζ;

Το διαδίκτυο απέδειξε τη δύναμή του να υποκαθιστά τη φυσική παρουσία. Μπορεί να ισχύσει όμως και για τους βουλευτές; Στη Γερμανία πρόταση της βουλευτού Ελίζαμπεθ Μότσμαν “να γίνονται οι συνεδριάσεις διαδικτυακά” προκάλεσε οξείς αντιδράσεις: "Η Βουλή λειτουργεί και εν μέσω πανδημίας", “μία ψηφιακή συζήτηση δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να υποκαταστήσει την άμεση αντιπαράθεση” είπαν.

Η πρόταση και οι αντιδράσεις, από τη Deutsche Welle: 

“Οι καιροί επιτάσσουν ψηφιακή εργασία”

(…) Λόγω των υψηλών αριθμών ημερήσιων κρουσμάτων μέλη της Κ.Ο της Χριστιανικής Ένωσης πρότειναν να γίνονται οι συνεδριάσεις διαδικτυακά. Συγκεκριμένα η βουλευτής από τη Βρέμη Ελίζαμπεθ Μότσμαν δήλωσε στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι “οι καιροί επιτάσσουν την ψηφιακή εργασία”. Το επιχείρημά της ήταν απόλυτα λογικό. “Κάθε εβδομάδα συνεδριάσεων ταξιδεύουν πάνω από 700 βουλευτές της ομοσπονδιακής βουλής από κάθε γωνιά της επικράτειας προς το Βερολίνο. Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη;”. Κατά την άποψή της, υπό τις νυν συνθήκες λοκντάουν η γερμανική βουλή θα πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά της και να μην συνεδριάζει με τη φυσική παρουσία των βουλευτών”.

Η κυρία Μότσμαν, που είναι επίσης μέλος των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και ΜΜΕ, όπως και μέλος στον ομοσπονδιακό προεδρείο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, κάλεσε τη Βουλή να εξοπλιστεί ψηφιακά και να επιτρέψει να μπορούν να γίνονται ονλάιν οι ψηφοφορίες. Ποιός είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε. Οι προτάσεις της συντηρητικής βουλευτού προκάλεσαν τη μήνη πολλών συναδέλφων της.

Ο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, εκ των αντιπροέδρων της Βουλής από το κόμμα των Φιλελευθέρων, απέρριψε την πρόταση κατηγορώντας την Ελίζαμπεθ Μότσαμ, ότι διαθέτει κακή κατανόηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. “Η κοινοβουλευτική διαδικασία δεν ζει μόνο από τις ψηφοφορίες αλλά και από την αρχή του λόγου και αντιλόγου, από τη διάδραση ανάμεσα στους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού”, τόνισε ο βουλευτής. "Μία ψηφιακή συζήτηση δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να υποκαταστήσει την άμεση αντιπαράθεση. Το ότι η Χριστιανική Ένωση νομίζει ότι αυτή η διαδικασία είναι ξαφνικά περιττή, καταδεικνύει πόσο τυπικά αντιλαμβάνονται εκεί τη διαδικασία ελέγχου του κυβερνητικού έργου”. 


Διαφάνεια στο κοινοβουλευτικό έργο

Ο Κουμπίκι όμως προχώρησε την σκέψη του, ίσως ακόμη και τη φαντασία του. “Η ιδέα της κυρίας Μότσμαν, εάν την διευρύνουμε, θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι βουλευτές με κοκτέιλ ανά χείρας θα μπορούσαν από την πλαζ στις Μαλδίβες να αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας. Αυτό δεν συμβαδίζει με την αξιοπρέπεια ενός ύψιστου οργάνου της δημοκρατίας, θα πρέπει να είναι σαφές στην κυρία Μότσμαν. Αλλά μπορεί η ίδια να μείνει στο σπίτι της στην επόμενη ολομέλεια, εάν το κρίνει σωστό”.

Αλλά και η βουλευτής των Πρασίνων Μπρίτα Χάσελμαν, συμφωνεί με τον Κουμπίκι ότι η κοινοβουλευτική δημοκρατία ζει από τη δημόσιο διάλογο, από τον λόγο και αντίλογο. “Το κοινοβούλιο απέδειξε τους τελευταίους μήνες του κορωνοϊού ότι μπορεί να λειτουργήσει. Απομάκρυνση από την υποχρέωση φυσικής παρουσίας των βουλευτών θα άλλαζε εντελώς τον χαρακτήρα του κοινοβουλίου μας, δεν μπορεί να είναι αυτό που θέλουμε”.

Η βουλευτής των Πρασίνων στηρίζει την επιχειρηματολογία της στο σκεπτικό ότι ιδιαίτερα σε εποχές πανδημίας είναι απολύτως απαραίτητος ο δημόσιος διάλογος στην αναζήτηση καλών προσεγγίσεων και στάθμισης αποφάσεων. “Η λήψη μέτρων, οι περιορισμοί και η στρατηγική εμβολιασμού πρέπει να συζητούνται με διαφάνεια”. Η Χάσελμαν τονίζει ότι η κυβέρνηση είναι λειτουργική ακόμη και σε συνθήκες κρίσης. “Ασφαλώς και θα πρέπει να γίνουν σκέψεις για τον εκσυγχρονισμό και τη ψηφιοποίηση των διαδικασιών στη καθημερινότητα της Βουλής, αλλά σε σχέση με την αντίληψη του τρόπου που ο βουλευτής ασκεί τα καθήκοντά του υπάρχουν σοβαροί συνταγματικοί ενδοιασμοί και κίνδυνοι στην πράξη”.

Προς το παρόν και μέχρι νεωτέρας ο πρόεδρος της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενημέρωσε δι επιστολής τους 709 βουλευτές ότι μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας έξω από το ιστορικό κτήριο του Ράιχσταγκ. Η φυσική παρουσία θεωρείται δεδομένη.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου