29 Ιανουαρίου 2021

Χρηματιστηριακή φρενίτιδα με τη μετοχή της GameStop

Την προηγούμενη εβδομάδα, μια ομάδα traders που δραστηριοποιούνται μέσω διαδικτύου, πολλοί εκ των οποίων συγκεντρώθηκαν στο φόρουμ wallstreetbets του Reddit, ξεκίνησαν να αγοράζουν πυρετωδώς μετοχές που έχουν σορταριστεί έντονα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και οι οποίες είναι "μισητές από άποψη θεμελιωδών μεγεθών” στα hedge funds, κάνοντας την αρχή από τον τίτλο της αλυσίδας καταστημάτων λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών GameStop.

Μέσω των φόρουμ στο Reddit, οι μικρο-επενδυτές, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις αυτοπροσδιορίζονται ως «ακτιβιστές», έχουν καταφέρει να «εξουδετερώσουν» τις short θέσεις των hedge funds και να οδηγήσουν αρκετές εταιρείες της Wall Street σε τρελά κέρδη. Και όλα αυτά, χωρίς να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος, χωρίς η άνοδος να αντικατοπτρίζεται στα θεμελιώδη μεγέθη και τις βιώσιμες προοπτικές των συγκεκριμένων μετοχών. Μοναδικός σκοπός η «νίκη» έναντι των μεγάλων επενδυτικών funds και η αποκόμιση του γρήγορου χρήματος.

Η αγοραστική φρενίτιδα εκτίναξε την τιμή της μετοχής της GameStop από τα περίπου 43 δολάρια που είχε την προηγούμενη εβδομάδα ως και τα 347 δολάρια την Τετάρτη (27/1), οκταπλασιάζοντας την αξία της. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η μετοχή της Gamestop, μίας εταιρείας με ζημιογόνο ισολογισμό από το 2019, έχει εκτιναχθεί κατά 1.745% εντός του Ιανουαρίου. Η κεφαλαιοποίησή της δε, ανέρχεται σήμερα στα 24,2 δισ. δολάρια. Στις 26 Ιανουαρίου, κυμαινόταν στα 9,6 δισ. δολάρια, ενώ στα τέλη του 2020 δεν ξεπερνούσε το 1,3 δισ. δολάρια. 

Η "στρατιά επενδυτών” του Reddit σύντομα επιχείρησε να κάνει το ίδιο και σε άλλες σορταρισμένες μετοχές όπως αυτές των AMC, BlackBerry ή Nokia, με διαφορετικό όμως βαθμό επιτυχίας.

Η "επιδρομή” αυτή προκάλεσε ανησυχίες στους θεσμικούς επενδυτές και στις ρυθμιστικές αρχές της αγοράς όσον αφορά τη μεταβλητότητα και οδήγησε την Robinhood και αρκετές ακόμη διαδικτυακές πλατφόρμες χρηματιστηριακών συναλλαγών να θέσουν περιορισμούς ή και να αναστείλουν τη διαπραγμάτευση των "δημοφιλών” αυτών μετοχών, γεγονός που προκάλεσε την πτώση των τιμών πολλών εξ αυτών. Η μετοχή της GameStop κατέγραψε "βουτιά” 33,42% την Πέμπτη, ενώ ο τίτλος της AMC κατρακύλησε σχεδόν κατά 50%.

Ειδικότερα, η διαδικτυακή πλατφόρμα χρηματιστηριακών συναλλαγών Robinhood δέχθηκε την Πέμπτη τουλάχιστον δύο αγωγές, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με σφοδρές επικρίσεις από πελάτες της αλλά και πολιτικούς και των δύο κομμάτων, με αφορμή την απόφασή της να αναστείλει τις συναλλαγές στις μετοχές της GameStop και άλλων εταιρειών που έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες ημέρες εν μέσω της αγοραστικής φρενίτιδας από μικροεπενδυτές που ανταλλάσουν "ιδέες” στο φόρουμ Reddit και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Στις αγωγές αυτές, που κατατέθηκαν σε ομοσπονδιακα δικαστήρια της Νέας Υόρκης και του Ιλινόις, κατηγορείται η διαδικτυακή πλατφόρμα χρηματιστηριακών συναλλαγών Robinhood για «αιφνίδια, σκόπιμη, εσκεμμένη και εν γνώσει της» παύση των αγορών στη μετοχή της GameStop για να επιβραδύνει την άνοδό της, για «χειραγώγηση της αγορας» και για «προστασία θεσμικών επενδυτών σε βάρος των μικροεπενδυτών».

Η Robinhood, σε μια ανάρτηση ιστολογίου την Πέμπτη, επιβεβαίωσε ότι έθεσε περιορισμούς στις συναλλαγών αρκετών μετοχών, συμπεριλαμβανομένου του τίτλου της GameStop, λόγω της μεταβλητότητας. "Παρακολουθούμε συνεχώς τις αγορές και κάνουμε αλλαγές όπου είναι απαραίτητο. Δεδομένης της πρόσφατης μεταβλητότητας, περιορίζουμε τις συναλλαγές σε ορισμένους τίτλους μόνο στο ‘κλείσιμο θέσεων’… Εν μέσω μεγάλης μεταβλητότητας στην αγορά, όπως πάντοτε, είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τους πελάτες να παραμείνουν ενημερωμένοι”, ανέφερε στην ανάρτησή της η εταιρεία.

Σε μηνύματα στο φόρουμ Reddit, το οποίο έχει άνω των 4 εκατομμυρίων μελών, χρήστες του καλούν τους υπόλοιπους να συνεχίσουν να αγοράζουν τη μετοχή της GameStop και να την κρατούν, παρά την πτώση της, συνεχίζοντας τη μάχη κατά των hedge funds.

«Τα όσα συμβαίνουν με τη μετοχή της GameStop είναι ένα παιχνίδι μουσικής καρέκλας και θα πρότεινα στους επενδυτές να πουλήσουν πριν η μουσική σταματήσει», δήλωσε από την πλευρά του ο David Trainer, CEO στην New Constructs. 

«Η συγκεκριμένη κίνηση της αγοράς δεν αποτελεί τίποτε περισσότερο από μια επικών διαστάσεων φούσκα, ένα φαινόμενο που υφίστατο ανέκαθεν», σημειώνει ο Peter Boockvar, CIO στην Bleakley Advisory Group, σε σημείωμά του. «Δεν πρόκειται για επενδυτικές κινήσεις» προσθέτει.

(upd) Σήμερα Παρασκευή στο +68% η GameStop

Η μετοχή της GameStop σημείωσε την Παρασκευή άνοδο της τάξης του 68% μετά την ανακοίνωση της διαδικτυακής πλατφόρμας χρηματιστηριακών συναλλαγών Robinhood ότι θα επιτρέψει περιορισμένες αγορές της μετοχής, συμπαρασύροντας ανοδικά και άλλες σορταρισμένες μετοχές. Υπενθυμίζεται ότι η Robinhood περιόρισε τις συναλλαγές στη μετοχή της GameStop και άλλων σορταρισμένων μετοχών την Πέμπτη μετά το κύμα αγορών από μεμονωμένους μικροεπενδυτές που έχουν συντονιστεί μέσω του δημόσιου φόρουμ Reddit, εξέλιξη που οδήγησε τους εν λόγω τίτλους σε πτώση.

Σήμερα, όμως, οι μετοχές αυτές επιδόθηκαν εκ νέου σε ράλι μετά την ανακοίνωση της Robinhood ότι άντλησε 1 δισ. δολ. από επενδυτές για την ενίσχυση του ισολογισμού της καθώς προσπαθεί να ξεπεράσει τους περιορισμούς που της έχουν επιβληθεί σε συναλλαγές μετοχών με μεγάλη μεταβλητότητα. Η εταιρεία άντλησε παράλληλα άλλα 500 εκατ. δολ. μέσω πιστωτικών γραμμών για να διασφαλίσει ότι έχει τα αναγκαία κεφάλαια ώστε να συνεχίσει να επιτρέπει σε πελάτες της να διαπραγματεύονται μετοχές εταιρειών όπως η GameStop και η AMC Entertainment.


Το ξέφρενο αλλά ασταθές ράλι των εν λόγω μετοχών εγείρει ανησυχίες στους επενδυτές που φοβούνται ότι μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερες αναταράξεις, ωθώντας χρηματιστηριακές εταιρείες όπως η Robinhood να καταγράψουν απώλειες αλλά και να αναγκάσει τα hedge funds που ποντάρουν εναντίον των συγκεκριμένων μετοχών να συνεχίσουν τις ρευστοποιήσεις άλλων τοποθετήσεών τους προκειμένου να αντλήσουν μετρητά για να καλύψουν τις ανοιχτές θέσεις τους.

Εκφράζονται επίσης φόβοι ότι η "μανία του GameStop" είναι ένα σημάδι μεγαλύτερης φούσκας στην αγορά που θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε ευρύτερη πτώση και να πλήξει σφόδρα τους μικροεπενδυτές. 

Οι τιμές της GameStop τις τελευταίες ημέρες στο κλείσιμο της αγοράς (από την investing.com):
21.1.2021 $   43,03
22.1.2021 $   65,01
25.1.2021 $   76,79
26.1.2021 $ 147,98 (άλμα κατά 92,70%)
27.1.2021 $ 347,51 (άλμα κατά 134,83%)
28.1.2021 $ 193,60 (με κορυφή ημέρας $ 467,19)
29.1.2021 $ 325,00
(upd2) Αλλά ας δούμε και την επόμενη εβδομάδα:
01.2.2021 $ 225,00
02.2.2021 $   90,00 (κατακόρυφη πτώση κατά 60%)
03.2.2021 $   92,41
04.2.2021 $   53,50
05.2.2021 $   63,77 

Πηγές: Στοιχεία από capital.gr , moneyreview.gr , Capital.gr , investing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου