9 Αυγούστου 2021

Η κλιματική αλλαγή χειρότερη από τις προβλέψεις

Όλοι μιλούν πλέον για την κλιματική αλλαγή: πυρκαγιές, ακραίος καύσωνας, πλημμύρες. Τη Δευτέρα συνεδριάζει η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος στη Γενεύη. 
Από τη Deutsche Welle:
Φωτογραφία αριστερά: Πυρκαγιά στον Άγιο Στέφανο, κοντά στην Αθήνα

Τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα ανά την Ευρώπη και τον πλανήτη προκαλούν σοκ: πρωτοφανές κύμα καύσωνα στον Καναδά, καταστροφικές πλημμύρες στη δυτική Γερμανία, πυρκαγιές στην Ελλάδα και την Τουρκία. Μέχρι στιγμής οι περισσότεροι άνθρωποι συσχετίζουν την κλιματική αλλαγή απλώς με μια ελαφρά άνοδο της θερμοκρασίας. Αλλά τότε πού οφείλονται όλα αυτά τα ακραία φαινόμενα σε όλα τα γεωγραφικά μήκη του πλανήτη;

Ναι, πρόκειται για τυπικές εκφάνσεις της κλιματικής αλλαγής, για τις οποίες οι επιστήμονες εδώ και χρόνια προειδοποιούν. Αυτό που σήμερα μας εκπλήσσει είναι η σφοδρότητα με την οποία εμφανίζονται τα καιρικά φαινόμενα.«Ως πατέρας τριών παιδιών ανησυχώ. Ήταν άραγε οι μέχρι τώρα προβλέψεις μας πολύ αισιόδοξες; Είναι τα πράγματα χειρότερα από ό,τι φοβόμασταν;» διερωτάται ο Γερμανός μετεωρολόγος Πέτερ Κνίπερτς από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Καρλσρούης μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

H πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη

Αδιαμφισβήτητη η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (ICCC) δημοσιεύει κάθε επτά χρόνια έκθεση σχετικά με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα που αφορούν την κλιματική αλλαγή. Το πρώτο μέρος της τελευταίας έκθεσης δημοσιεύεται τη Δευτέρα 9 Αυγούστου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ICCC Τζόναθαν Λυν τα επιστημονικά δεδομένα της επιτροπής «βοηθούν στο να κατανοήσουμε καλύτερα τον βαθμό, στον οποίον η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων και καταστροφών ανά τον πλανήτη».

Μεταξύ των επιστημόνων δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα μέσω της εκτεταμένης παραγωγής ενέργειας, της εντατικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, της αποψίλωσης δασών και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης συμβάλλουν στην αλλαγή του κλίματος. Η Διακυβερνητική Επιτροπή εξετάζει, μεταξύ άλλων, την έκταση της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Η τελευταία έκθεση δημοσιεύτηκε το 2013/2014. Έκτοτε έχουν μεσολαβήσει τα τρία θερμότερα έτη από την αρχή των μετρήσεων: 2016, 2019, 2020. Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί περίπου κατά 1,2 βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα (1850-1900). Στη βιομηχανική Γερμανία έχει αυξηθεί κατά 1,6 βαθμούς, σύμφωνα με την Άστριντ Κίντλερ Σαρ, διευθύντρια του Ινστιτούτου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο Ερευνητικό Κέντρο Γιούλιχ. Στόχος της Διάσκεψης του Παρισιού για το Κλίμα το 2015 ήταν να διατηρηθεί η αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κάτω από 1,5 βαθμούς.

Ανεμοστρόβιλος στη γερμανική Μπόντενζεε

Άγνωστες όλες οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

Ο μετεωρολόγος Πέτερ Κνίπερτς υπογραμμίζει: «Ο άνθρωπος με τις ενέργειές του επεμβαίνει σε δομές της φύσης που ήταν για χιλιάδες χρόνια σταθερές: πολικοί κύκλοι, παγετώνες, πανίδα, χλωρίδα, ωκεανοί. Οι συνέπειες αυτής της επέμβασης δεν είναι εντελώς γνωστές. Για παράδειγμα δεν γνωρίζουμε ακόμη απόλυτα τις συνέπειες της ρύπανσης στα βαθύτατα στρώματα των ωκεανών».

Για τον Κνίπερτς η αλλαγή του τρόπου ζωής με στόχο την προστασία του κλίματος δεν σημαίνει αυτόματα και μείωση της ποιότητας της καθημερινότητάς μας. Για παράδειγμα σε πόλεις, στις οποίες δεν θα κυκλοφορούν αυτοκίνητα, τα παιδιά θα έχουν περισσότερο χώρο να παίζουν. Η ζωή θα είναι πιο ήρεμη. Οι άνθρωποι θα έχουν υιοθετήσει πιο υγιεινές συνήθειες, όπως το ποδήλατο, δεν θα είναι υπέρβαροι ή δεν θα πάσχουν από προβλήματα υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση. «Κάνοντας περισσότερα για την προστασία του κλίματος, όχι μόνο θα επιβραδύνουμε την κλιματική αλλαγή αλλά θα γίνουμε και πιο χαρούμενοι», λέει κλείνοντας ο Γερμανός επιστήμονας.

Kριστιάνε Έλριχ, dpa
Πηγή: Deutsche Welle 

- Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου