15 Αυγούστου 2021

Πότε θα ασφαλίσουμε τα σπίτια μας;

«Στο δικό μου μυαλό, είναι ντιπ παράλογο να πληρώνει κανείς αδιαμαρτύρητα 300-400 ευρώ τον χρόνο για την ασφάλιση ενός αυτοκινήτου που κάνει 15.000 ευρώ, αλλά να αρνείται να πληρώσει 150 ευρώ για ένα σπίτι που κάνει 100.000 ή 150.000 ευρώ». Είναι η άποψη του Δημήτρη Ευθυμάκη, σε άρθρο του στο Protagon.gr:

Ο συντάκτης του άρθρου κατ’ αρχήν αναφέρει ότι ανακαίνισε ένα παλιό σπίτι που έχει σε ένα μικρό χωριό, σε μια πλαγιά πολύ κοντά σε μια χαράδρα γεμάτη αιωνόβια δέντρα. "Σε μια περιοχή που είναι έρημη από τον Οκτώβριο ως τον Μάιο, όταν όποιος θέλει σπάει την πόρτα του σπιτιού και το κάνει γης Μαδιάμ δίχως να τον πάρει κανείς χαμπάρι". Επίσης επισημαίνει ότι "τα τελευταία χρόνια ο καιρός άρχισε να αγριεύει τον χειμώνα με φοβερές νεροποντές. Η γύρω περιοχή πλημμύρισε δυο φορές και η πλαγιά πάνω από το σπίτι δεν του εμπνέει πια καμιά εμπιστοσύνη. Αμ οι φωτιές; Μ’ αυτά που βλέπουμε κάθε χρόνο και ειδικά φέτος, χαζεύει την κατάφυτη χαράδρα δίπλα στο σπίτι του και τον πιάνει τρομάρα". Και αναρωτήθηκε: «Τι μπορώ να κάνω;»

Θα μπορούσε, (εκτός από το να προσευχηθεί να μην πάθει κανένα κακό), να πάρει τηλέφωνο μια ασφαλιστική εταιρεία και να ρωτήσει πόσο κοστίζει η ασφάλιση του σπιτιού από κλοπή και φυσική καταστροφή.Και το έκανε.

Ο ίδιος αφηγείται: «Για το συγκεκριμένο σπίτι των 90 τετραγωνικών, μου ζητούν περίπου 150 ευρώ τον χρόνο. Απέκλεισαν κατηγορηματικά τον σεισμό, όλα τα υπόλοιπα τα ασφαλίζουν μ’ αυτό το ποσό. Θραύση κρυστάλλων, κλοπή, καταστροφή από υδραυλικά, από εξωτερική πλημμύρα, καταστροφή από εσωτερική ή εξωτερική πυρκαγιά. Τελικό ποσό αποζημίωσης 100.000 ευρώ σε περίπτωση ολικής καταστροφής. Εγώ υπέγραψα και σας εξομολογούμαι ότι είμαι λίγο πιο ήσυχος».

«Διότι στο δικό μου μυαλό, είναι ντιπ παράλογο να πληρώνει κανείς αδιαμαρτύρητα 300-400 ευρώ τον χρόνο για την ασφάλιση ενός αυτοκινήτου που κάνει 15.000 ευρώ, αλλά να αρνείται να πληρώσει 150 ευρώ για ένα σπίτι που κάνει 100.000 ή 150.000 ευρώ. Είναι απλά μαθηματικά».

«Εντάξει, όσο καθόμαστε ασφαλείς στο καφενείο και συζητάμε για τις ιδεολογικές παραμέτρους της δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλισης, μπορούμε να λέμε ό,τι μας κατέβει. Όταν όμως έρθει φωτιά ή η πλημμύρα και το κράτος δώσει 6.000 αποζημίωση στον κάθε πληγέντα, ο μεν της δημόσιας ασφάλισης θα ουρλιάζει στα κανάλια και θα καταψηφίσει τον πρωθυπουργό (τον Τσίπρα αν είχε σπίτι στο Μάτι, τον Κυριάκο αν είχε στην Βαρυμπόμπη), αλλά ο «νεοφιλελεύθερος» που έχει ασφαλίσει το σπίτι του θα πάρει 100.000 ευρώ και θα το ξαναχτίσει. Ο άλλος ο «προοδευτικός» θα μείνει με την πικρία του, την ιδεολογία του και το νοίκι του (πλέον)».

protagon.gr

- Advertisement-

1 σχόλιο:

  1. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, το ποσοστό των ασφαλισμένων κατοικιών δεν ξεπερνάει το 15% και οφείλεται κυρίως στην υποχρεωτικότητα της ασφάλισης που ισχύει για όσες κατοικίες έχουν κατασκευαστεί ή έχουν αποκτηθεί μέσω τραπεζικού δανεισμού, ενώ χαμηλό είναι το ποσοστό των ασφαλισμένων επιχειρήσεων, που σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις δεν ξεπερνάει το 20%. kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή