13 Αυγούστου 2021

Περί βλακείας

"Μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα: το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, αν και ως προς το σύμπαν διατηρώ κάποιες αμφιβολίες" είπε ο θεμελιωτής της "Θεωρίας της Σχετικότητας", Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο οποίος από πολλούς θεωρείται ως ο σημαντικότερος επιστήμονας του 20ού αιώνα και ένας απ' τους μεγαλύτερους όλων των εποχών.

Η βλακεία, σύμφωνα με την Βικιπαίδεια, αντικατοπτρίζει μη αναμενόμενα, για δεδομένες νοητικές δυνατότητες, λάθη, αυτών που τα κάνουν... Βλακεία ως πράξη είναι αυτή που καθοδηγείται από μη επαρκή ή μη ισορροπημένη, σε σχέση με το αναμενόμενο, λειτουργία του κέντρου επεξεργασίας ερεθισμάτων και λήψης αποφάσεων ενός νοήμονος οργανισμού ή ομάδας και οδηγεί σε αποδιοργάνωση της τάξης, τροχοπέδη της εξέλιξης ή καταστροφή. Βλακεία ως συμπεριφορά είναι η επανάληψη βλακωδών πράξεων από το ίδιο άτομο ή ομάδα που καταδεικνύουν φαινομενικά ανεξήγητη αδυναμία προσαρμοστικής μάθησης ή άρνηση προόδου.

Κάποιοι ακόμη αφορισμοί και ευφυολογήματα (από το gnomikologikon.gr):

Δεν ήξερα ότι υπήρχαν τόσο πολλοί ηλίθιοι στον κόσμο μέχρι που άρχισα να χρησιμοποιώ το Ίντερνετ. (Στανισλάβ Λεμ, 1921-2006, Πολωνός συγγραφέας επιστ. φαντασίας).

Οι πιο ανόητοι άνθρωποι που ξέρω είναι αυτοί που τα ξέρουν όλα. (Malcolm Forbes, 1919-1990, Αμερικανός εκδότης).


Μεγαλύτερος ηλίθιος απ’ αυτόν που τα ξέρει όλα είναι αυτός που διαφωνεί μαζί του. (Stanislaw Jerzy Lec, 1906-1966, Πολωνός γνωμικογράφος).

Εάν λογομαχείς με έναν βλάκα, καλό είναι να αναρωτηθείς μήπως και εκείνος κάνει το ίδιο. (Ogden Nash, 1902-1971, Αμερικανός ποιητής).

Ποτέ μη μαλώνεις με έναν χαζό. Σε κατεβάζει στο δικό του επίπεδο και σε νικάει λόγω μεγαλύτερης εμπειρίας. (Ανώνυμος).

Είναι πάντα οι ηλίθιοι που επικρατούν. Λόγω αριθμητικού πλεονεκτήματος. (Frédéric Dard, 1921-2000, Γάλλος συγγραφέας).

Σκίτσο του Αρκά

Οι σπουδαίοι άνθρωποι είναι μπροστά από την εποχή τους, οι ξύπνιοι επωφελούνται όσο μπορούν από αυτήν και οι βλάκες είναι εναντίον της. (Ζαν Μποντριγιάρ, 1929-2007, Γάλλος διανοούμενος).

Τι κρίμα οι βλάκες να είναι τόσο σίγουροι και οι έξυπνοι τόσο διστακτικοί! (Μπέρτραντ Ράσελ, 1872-1970, Βρετανός φιλόσοφος).

Και ένα πρόσφατο (δημοσιεύτηκε στις 12.08.2021 σε kathimerini.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ) σχετικό περιστατικό:

ΗΠΑ: Οπαδός του QAnon σκότωσε τα παιδιά του γιατί είχαν «DNA φιδιού»!

Σύμφωνα με τις δικαστικές Αρχές της Καλιφόρνιας, ο 40χρονος Μάθιου Τέιλορ Κόλμαν οδήγησε τον γιο του και την κόρη του, ηλικίας 2 ετών και 10 μηνών, αντίστοιχα, στο Μεξικό, και στη συνέχεια τους δολοφόνησε με ένα ψαροντούφεκο. 
Συλληφθείς στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ στις 9 Αυγούστου, ο Κόλεμαν παραδέχθηκε τους φόνους και υποστήριξε πως τους διέπραξε προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο «τα παιδιά του να μετατραπούν σε τέρατα», όπως ανέφερε στην κατάθεσή της μια πράκτορας του FBI.
Ο Κόλεμαν, ο οποίος πιστεύει στις θεωρίες του ακροδεξιού κινήματος υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ QAnon, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει μια ελίτ που αποτελείται από παιδόφιλους σατανιστές, είχε πειστεί πως η σύζυγός του είχε «DNA φιδιού», το οποίο είχε κληροδοτήσει στα παιδιά τους και διαβεβαίωσε τις Αρχές πως τα σκότωσε για να «σώσει τον κόσμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου