16 Αυγούστου 2021

Η πτώση της Καμπούλ ξυπνά τον εφιάλτη της Σαϊγκόν

Εικόνες από την Καμπούλ ανοίγουν πληγές στις ΗΠΑ, καθώς ξυπνούν μνήμες από την αποχώρηση από τη Σαϊγκόν τo 1975. Η "στοιχειωμένη" φωτογραφία του 1975 βρίσκεται και πάλι στον τύπο.

Ξεκίνησε η εποχή Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Δύο δεκαετίες μετά την ανατροπή τους με την εισβολή διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αναλαμβάνουν την εξουσία. 

Οι Ταλιμπάν χρειάστηκαν λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα για να πάρουν τον έλεγχο της χώρας, με μια σαρωτική επίθεση η οποία τερματίστηκε στην Καμπούλ, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις, που επί χρόνια εκπαιδεύονταν και εξοπλίζονταν από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, διαλύθηκαν.

Οι μαχητές των Ταλιμπάν μπήκαν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες απομάκρυναν διπλωμάτες από την πρεσβεία τους με ελικόπτερο. Οι εικόνες αυτές από την Καμπούλ ανοίγουν πληγές στις ΗΠΑ, καθώς ξύπνησαν μνήμες από την αποχώρηση από τη Σαϊγκόν τo 1975. (Φωτογραφία επάνω αριστρά: Ελικόπτερο των πεζοναυτών στη στέγη της αμερικανικής πρεσβείας στη Σαϊγκόν. Φωτ. A.P.)

Μάλιστα, βίντεο που αναδημοσιεύει η βρετανική Telegraph «συγκρίνει» το χάος στο αεροδρομιο της Καμπούλ, με χιλιάδες πολίτες να αναζητούν εναγωνίως διέξοδο στο εξωτερικό, με την επιχείρηση αποχώρησης από τη Σαϊγκόν. Οι σκηνές είναι σχεδόν πανομοιότυπες… 
Δείτε το Βίντεο στο: https://www.youtube.com/watch?v=q6FZ6aFbNvY&t=4s

Φωτ. Reuters Οι Αμερικανοί εγκαταλείπουν την πρεσβεία στην Καμπούλ με ελικόπτερα.

Ο Πόλεμος του Βιετνάμ «έχει τελειώσει, όσον αφορά την Αμερική», δήλωνε ο πρόεδρος Τζέραλντ Φορντ στις 23 Απριλίου 1975. Ως τις 27 Απριλίου, ο Λαϊκός Στρατός του Βιετνάμ είχε περικυκλώσει τη Σαϊγκόν, την πρωτεύουσα του Νοτίου Βιετνάμ, δηλαδή του κράτους που είχε γεννηθεί από τις στάχτες της γαλλικής αυτοκρατορίας, τον εμφύλιο πόλεμο και την εντεινόμενη αμερικανική παρέμβαση στη ΝΑ Ασία με σκοπό να μην πέσουν τα «ντόμινο» στην περιοχή. (...)

Πηγή: kathimerini.gr 


Καμπούλ: Η νέα Σαϊγκόν των ΗΠΑ;

Μνήμες "Βιετνάμ" ξυπνά στον Τύπο η εκκένωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ. Επικριτικά σχόλια για ευθύνες του Τζο Μπάιντεν και των δυτικών συμμάχων του.

Η "στοιχειωμένη" φωτογραφία του 1975 βρίσκεται σε όλες σχεδόν τις γερμανικές εφημερίδες. Δείχνει ένα αμερικανικό ελικόπτερο να πετά πάνω από την αμερικανική πρεσβεία στη Σαϊγκόν για να μεταφέρει σε ασφάλεια το προσωπικό της. Ίδια φωτογραφία, μόνο που είναι 46 χρόνια αργότερα, και στη Καμπούλ. Αμερικανικό ελικόπτερο πετά πάνω από την αμερικανική πρεσβεία για να την εκκενώσει από εργαζόμενους. Ο σχολιαστής της Süddeutsche Zeitung δεν μπορεί να αποφύγει τον πειρασμό για συγκρίσεις.

Η "στοιχειωμένη" φωτογραφία του 1975

"Οι εικόνες από την Καμπούλ ανοίγουν βαθιές πληγές" σημειώνει στο σχόλιό του. "Την ώρα που οι Ταλιμπάν περικύκλωναν την αφγανική πρωτεύουσα, στρατιωτικά ελικόπτερα των ΗΠΑ μετέφεραν βιαστικά προσωπικό της πρεσβείας τους στο ανοιχτό ακόμα αεροδρόμιο της Καμπούλ. Οι σκηνές θυμίζουν την φυγή των Αμερικανών από την Σαϊγκόν το 1975 … Ήταν το τραυματικό τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ, που χαράχτηκε για πολλά χρόνια στη συλλογική μνήμη των Αμερικανών. 

Αυτήν την φορά πρόκειται για το ανάξιο τέλος μιας επιχείρησης που από την μια πλευρά απαιτούσε τεράστιες δυνάμεις και θυσίες, και από την άλλη χαρακτηρίστηκε από δυτική αφέλεια, ασυνέπεια και λανθασμένες εκτιμήσεις στη διαχείριση μιας από τις παλαιότερες εστίες κρίσης στον κόσμο. 

Λίγες μόνο εβδομάδες από την επέτειο των 20 χρόνων από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου πρόκειται για μια πικρή ήττα για τον Μπάιντεν, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία … Οι ΗΠΑ κατά την άποψή του Αμερικανού προέδρου δεν είχαν άλλα συμφέροντα στη χώρα. Ο Μπάιντεν δεν είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για την αποτυχία της Δύσης στο Αφγανιστάν, αλλά για το αναξιοπρεπές και χαοτικό τέλος αυτής της αποστολής".

Αλλά πόσο ακόμη θα μπορούσε να διαρκέσει μια τέτοια αποστολή υπό τις συνθήκες των τελευταίων χρόνων; Ο σχολιαστής της Frankfurter Allgemeine Zeitung περιγράφει τα δυτικά διλήμματα. "¨Όσο περισσότερο παρέμεναν οι στρατιωτικές δυνάμεις των δυτικών, τόσο περισσότερο επαναπαυόταν σε αυτές η αφγανική κυβέρνηση. Και όταν αποχώρησαν, κατέρρευσε το οικοδόμημα. Ήταν αναμενόμενο. (...)

Πηγή: Deutsche Welle 

Σχετική ανάρτηση: Στον έλεγχο των Ταλιμπάν το Αφγανιστάν

- Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου