27 Αυγούστου 2021

Μενέντεζ: Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή

Τις διαχρονικές σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, μιλώντας στην εναρκτήρια εκδήλωση του Forum «Η Ελλάδα το 2040», που διοργανώνει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα παίζει ένα ηγετικό ρόλο στην περιοχή προωθώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Αμερικανός Γερουσιαστής υποστήριξε, ακόμα, ότι η Ελλάδα έχει ένα λαμπρό μέλλον μπροστά της και αποτελεί ένα ιδανικό εταίρο για τις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής σημείωσε ότι η Ελλάδα έπαιξε σημαντικό ρόλο στα πρώτα βήματα της εγκαθίδρυσης της δημοκρατίας στις ΗΠΑ τονίζοντας ότι οι ιδέες των αρχαίων Ελλήνων σοφών για την δημοκρατία και το κράτος δικαίου ενέπνευσε τους πρωτεργάτες της αμερικανικής επανάστασης να προχωρήσουν στην διακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Ο αγώνας της Ελλάδας για την ανεξαρτησία της κέρδισε τον θαυμασμό των αμερικανών που παρακολουθούσαν τις ηρωικές προσπάθειες των Ελλήνων δήλωσε ο κ. Μενέντεζ σημειώνοντας ότι ο συγγραφέας της αμερικανικής διακήρυξης της ανεξαρτησίας, Τόμας Τζέφερσον, απέστειλε επιστολή στον Αδαμάντιο Κοραή όπου εξέφρασε την αλληλεγγύη ου προς τον ελληνικό λαό. Aναφέρθηκε και σε Αμερικανούς φιλέλληνες που ταξίδεψαν στην Ελλάδα προκειμένου να συμβάλουν στην επικράτηση της ελευθερίας. «Η ελληνική ανεξαρτησία είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, ένα πραγματικό παράδειγμα της ιστορίας του Δαυίδ με τον Γολιάθ και χαίρομαι που αυτοί οι αμερικάνοι μπόρεσαν να παίξουν ένα μικρό ρόλο» δήλωσε χαρακτηριστικά προθέτοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας.

Επιπρόσθετα, συνέχισε ο κ Μενέντεζ, η διεθνής τάξη που στηρίζεται σε συγκεκριμένους κανόνες και κοινά ιδανικά όπως η δημοκρατία, τα ανθρωπινά δικαιώματα, ο ελεύθερος και δίκαιος ανταγωνισμός, και που έφεραν ευημερία, ειρήνη και πρόοδο μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο απειλείται από νέες δυνάμεις που υποσκάπτουν αυτές τις άξιες. Οι νέες αυτές δυνάμεις είναι η Κίνα και η Ρωσία όπως τόνισε ο κ. Μενέντεζ, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του και για την επιθετικότητα της Τουρκίας. «Βλέπουμε την Κίνα η οποία με αυξανόμενο θράσος είναι αποφασισμένη να ξαναγράψει τους κανόνες υπέρ αυτής. Μια ρεβανσιστική Ρωσία, που απειλεί την ασφάλεια των γειτόνων της, και έχουμε και την ολοένα και πιο επιθετική Τουρκία καθώς και την άνοδο των αντιδημοκρατικών κινημάτων σε όλο τον κόσμο.» σημείωσε ο κ. Μενέντεζ.

Οι ΗΠΑ θέλουν να υποστηρίξουν τις προσπάθειες στην περιοχή για να βελτιωθούν οι σχέσεις και να χαλαρώσουν οι εντάσεις είπε ο κ. Μενέντεζ όμως «… δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί όταν η συμπεριφορά της Τουρκίας ενισχύει τις εντάσεις. Παρά πολύ συχνά η τρέχουσα ηγεσία της Τουρκίας φαίνεται ότι θέλει να τροφοδοτήσει τις διαιρέσεις είτε στην Ανατολική Μεσόγειο είτε στον Νότιο Καύκασο. Περιμένω ότι οι ΗΠΑ θα θεωρήσουν την Τουρκία υπεύθυνη για αυτή την συμπεριφορά όταν λαμβάνει χώρα και ότι θα σταθούν στο πλευρό των ιστορικών μας εταίρων και συμμάχων».


Στην συνέχεια ο Αμερικανός γερουσιαστής εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της Ελλάδας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι « οι δυνατότητες που περιμένουν την Ελλάδα είναι ανεξάντλητες». Η Ελλάδα παίζει ένα ηγετικό ρόλο στην περιοχή προωθώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε ο κ. Μενέντεζ προσθέτοντας ότι η δημιουργικότητα του ελληνικού λαού θα δώσει την δυνατότητα στην χώρα να φτάσει σε νέα ύψη.

Παράλληλα ο κ. Μένεντεζ στάθηκε στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ σημειώνοντας ότι εμπορικοί δεσμοί και η ισχυρή οικονομική συνεργασία ωφελεί και τα δύο έθνη και πως η οικονομική επιτυχία της Ελλάδας ωφελεί την περιοχή, την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ, λέγοντας πως τα τρία αυτά κράτη είναι κεντρικά στοιχεία για την δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο και πως είναι επίσης φυσικοί εταίροι και συνεργάτες των ΗΠΑ. Η συνεργασία 3+1 δηλαδή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ με τις ΗΠΑ έχει ωριμάσει τόνισε ο κ. Μενέντεζ και μπορεί πλέον να επεκταθεί και σε άλλα πεδία περάν του ενεργειακού όπως το εμπόριο και η ασφάλεια. «Δεδομένης της περιφερειακής δυναμικής σε αυτή την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και του προσανατολισμού της Τουρκίας κατά τα τρέχοντα έτη, αυτές οι συνεργασίες είναι περισσότερο από ποτέ σημαντικές».

Επιπρόσθετα ο κ. Μενέντεζ σημείωσε ότι περιμένει την υπογραφή της ανανεωμένης συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας που θα εμβαθύνει περαιτέρω την συνεργασία των δύο κρατών, πάντα με σεβασμό στην ελληνική κυριαρχία. Η συνεργασία και η συμμαχία που χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ και την Ελλάδα είναι ισχυρότερη από ποτέ σήμερα. «Είστε αξιόπιστος εταίρος, είστε μια δημοκρατία όπως εμείς, σύμμαχος του ΝΑΤΟ , μέλος του ΕΕ και υπέρμαχος και υπερασπιστής της σταθερότητας και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και πέραν αυτών» είπε.

Ο κ. Μενέντεζ έκλεισε την ομιλία του χρησιμοποιώντας μια φράση του Περικλή ότι η Ελευθερία ανήκει σε αυτούς που την έχουν κατακτήσει , σε αυτούς που έχουν το κουράγιο να την υπερασπιστούν. «Μαζί λοιπόν οι ΗΠΑ και η Ελλάδα ας έχουμε το κουράγιο να υπερασπιστούμε την ελευθερία.» είπε και αναφώνησε στα ελληνικά «Ζήτω η Ελλάς».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕkathimerini.gr

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου