7 Αυγούστου 2021

Νίκος Μουσιόπουλος: «Ανάσχεση των πυρκαγιών με χαρουπιές και κυπαρίσσια»

Που αποδίδει ο καθηγητής Νίκος Μουσιόπουλος τις επαναλαμβανόμενες καταστροφικές πυρκαγιές. Τα δέντρα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αντιπυρικές ζώνες.

Στην ελλιπή πρόληψη, την ανύπαρκτη διαχείριση των δασών αλλα και την ανομία σε θέματα χωροταξίας και πολεοδομίας, καθώς και την απαράδεκτη επιπολαιότητα ως προς τη διαχείριση απορριμμάτων αποδίδει μεταξύ άλλων ο καθηγητής Νίκος Μουσιόπουλος, Διευθυντής του Ενεργειακού Τομέα του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ και μέλος της Γερμανικής Ακαδημίας Επιστημών, τις επαναλαμβανόμενες καταστροφές σε δασικές εκτάσεις και περιουσίες λόγω των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών κάθε καλοκαίρι στη χώρα μας.

Σε συνέντευξή του στο kathimerini.gr προτείνει την επιβολή προστίμου σε όσους αδιαφορούν για τη φροντίδα των δασών και δεν μεριμνούν για την απομάκρυνση των κλαδιών αλλά και την παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες κατοικιών που λαμβάνουν μέτρα για τη δημιουργία αυτόνομου συστήματος πυρόσβεσης. 

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Νίκος Μουσιόπουλος αναφέρει:

Στο ερώτημα «Τι φταίει και ενώ πρόκειται για μια κατάσταση επαναλαμβανόμενη δεν λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα;» ο καθηγητής Νίκος Μουσιόπουλος, επισημαίνει:

1. Ελλιπής πρόληψη, τόσο από πλευράς πολιτείας, όσο και σε σχέση με τη συμπεριφορά των κατοίκων περιοχών με πυκνή βλάστηση. Η διαχείριση των δασών είναι πρακτικά ανύπαρκτη, οι υπηρεσίες υποστελεχωμένες και οι υποδομές απαρχαιωμένες. Οι κάτοικοι των περιοχών που αντικειμενικά κινδυνεύουν από πυρκαγιές στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν καθαρίζουν τα οικόπεδα και τους αγρούς τους από ξερά χόρτα και υπολείμματα κλαδεμάτων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προσανάμματα που επιτείνουν το πρόβλημα, εφόσον υπάρξει έναυση.

2. Απαράδεκτη επιπολαιότητα ως προς τη διαχείριση απορριμμάτων αλλά και οργανικών αποβλήτων (ξερά χόρτα, υπολείμματα κλαδεμάτων). Η απλή απόθεση ή ταφή είναι απολύτως αναχρονιστική, ιδιαίτερα όταν γίνεται ανεξέλεγκτα (κάτι που δυστυχώς παραμένει σύνηθες στη χώρα μας). Ειδικά για το συλλεγόμενο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση υλικό από τους καθαρισμούς οικοπέδων και αγρών θα έπρεπε να υπάρχουν, για την ορθή τους διαχείριση, Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων σε όλη την Επικράτεια.

Η ευθύνη είναι τόσο στους κατοίκους, άρα θα πρέπει να προβλέπεται υψηλό πρόστιμο για όσους αδιαφορούν, όσο όμως και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που πρέπει αφενός να φροντίζει για την αποκομιδή, αφετέρου για την παράδοση του υλικού σε εγκαταστάσεις για την κατάλληλη επεξεργασία και αξιοποίηση της βιομάζας.

3. Ανομία ειδικά σε θέματα χωροταξίας και πολεοδομίας, με ολέθρια αποτελέσματα σε περιπτώσεις όπως η πυρκαγιά στο Μάτι.

4. Αυξημένη συχνότητα ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων που συνδέονται με τη μεταβολή του κλίματος. Σε αντίθεση με όλα τα προαναφερθέντα, για τον παράγοντα αυτό δεν μπορεί να κατηγορηθεί η πολιτεία για ολιγωρία.

Στο ερώτημα «Υπάρχουν συγκεκριμένα δέντρα με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό που συνεπώς θα είναι πιο ανθεκτικά στη φωτιά και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αντιπυρικές ζώνες;» ο καθηγητής αναφέρει:

Προφανώς υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα διάφορα είδη δένδρων σε ότι αφορά την αναφλεξιμότητα. Η χαλέπιος πεύκη, για παράδειγμα, είναι ό,τι χειρότερο σε ένα οικόπεδο όπου υπάρχουν κτίσματα. 

Εννοείται ότι σε αναδασώσεις είναι σκόπιμο να προτιμηθούν λιγότερο αναφλέξιμα ή άκαυστα δέντρα. Ως παραδείγματα για λιγότερο αναφλέξιμα δέντρα μπορούν να αναφερθούν η χαρουπιά (φωτογραφία αριστερά) και το κυπαρίσσι. Καθ’ ύλην αρμόδιοι συνάδελφοί μου χαρακτηρίζουν το τελευταίο ως δύσφλεκτο κωνοφόρο, το οποίο μπορεί να ανακόψει μια μαινόμενη πυρκαγιά και να προστατεύσει οτιδήποτε ακολουθεί.

Πηγή: kathimerini.gr

- Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου