19 Αυγούστου 2021

Το Αφγανιστάν στα χέρια των Ταλιμπάν σε 10 εικόνες

Οι Ταλιμπάν πλέον έχουν την εξουσία στο Αφγανιστάν, αφού κατέλαβαν την Κυριακή και την πρωτεύουσα Καμπούλ. 
Χιλιάδες άνθρωποι, απελπισμένοι, προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα κατακλύζοντας το αεροδρόμιο της Καμπούλ. 

Ταλιμπάν με αντιαρματικά, κόσμος σε πανικό, έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. REUTERS/Stringer 

Προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ υπό το βλέμα του Ταλιμπάν. REUTERS/Stringer 

Αυτοί ήταν οι «τυχεροί»: Νύχτα Δεκαπενταύγουστου, περίπου 640 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, έχουν στοιβαχτεί στην κοιλιά του U.S. Air Force C-17 Globemaster III για να ταξιδέψουν ως το Κατάρ. Courtesy of Defense One/Handout via REUTERS

Νεώτερα σχετικά με την παραπάνω εμβληματική φωτογραφία:
Το Πεντάγωνο αποκάλυψε στις 20 Αυγούστου ότι το μεταγωγικό αεροσκάφος που αναχώρησε από την Καμπούλ και ήταν το αντικείμενο φωτογραφίας που έγινε εμβληματική καθώς δείχνει στοιβαγμένους εκατοντάδες Αφγανούς ακόμη και στο δάπεδο του αεροσκάφους, είχε μεταφέρει ένα συνολικό αριθμό-ρεκόρ 823 επιβατών.
Μια πρώτη εκτίμηση που έκανε λόγο για 640 επιβάτες που μεταφέρθηκαν με πούλμαν στον διάδρομο αποπροσγείωσης δεν περιελάμβανε τα 183 παιδιά, πολλά από τα οποία κάθονταν στα γόνατα των γονιών τους, αιτιολόγησε η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση.
Είναι αριθμός-ρεκόρ για ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-17 Globemaster III, υπερδιπλάσιος της κανονικής χωρητικότητας αυτού του μεγάλου αεροπλάνου.
Το Πεντάγωνο δεν διευκρίνισε τον αριθμό των μελών του πληρώματος που βρίσκονταν στο κατάμεστο αεροπλάνο, που απογειώθηκε την Κυριακή, σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης.
Το αεροπλάνο "μετέφερε με πλήρη ασφάλεια 823 Αφγανούς από το διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι", δήλωσε η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση που ήδη την Τρίτη είχε προσπαθήσει να αμβλύνει την επίσπευση και το χάος που επικρατούσε σε σχέση με τους απεγκλωβισμούς αυτούς.
Η φωτογραφία αυτή "μαρτυρά την ανθρωπιά των στρατιωτών μας στην αποστολή τους", είχε δηλώσει ο στρατηγός Χανκ Τέιλορ εκ μέρους του Πενταγώνου.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Ταλιμπάν μπροστά από μια πινακίδα που τους... καλωσορίζει στην Καμπούλ

Οι Ταλιμπάν χρειάστηκαν λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα για να πάρουν τον έλεγχο της χώρας, με μια σαρωτική επίθεση η οποία τερματίστηκε στην Καμπούλ, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις, που επί χρόνια εκπαιδεύονταν και εξοπλίζονταν από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, διαλύθηκαν.

Οι μαχητές των Ταλιμπάν μπήκαν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες απομάκρυναν διπλωμάτες από την πρεσβεία τους με ελικόπτερο. Οι εικόνες αυτές από την Καμπούλ ανοίγουν πληγές στις ΗΠΑ, καθώς ξύπνησαν μνήμες από την αποχώρηση από τη Σαϊγκόν τo 1975.

Δορυφορική φωτογραφία δείχνει το απίστευτο μποτιλιάρισμα προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ τη Δευτέρα - αμέτρητοι Αφγανοί προσπαθούσαν να διαφύγουν. Μάταια... SATELLITE IMAGE 2021 MAXAR TECHNOLOGIES/Handout via REUTERS

Απελπισμένοι πολίτες, οικογενειάρχες οι περισσότεροι, προσπαθώντας να μπουν στο αεροδρόμιο μπας και βρουν αεροπλάνο για να γλιτώσουν από τους Ταλιμπάν REUTERS/Stringer

Τρόμος και φυγή προς το αεροδρόμιο, στην Καμπούλ. REUTERS/Stringer

Αμέτρητοι απελπισμένοι Αφγανοί προσπαθούν να σταματήσουν ή να επιβιβαστούν σε ένα αμερικανικό μεταγωγικό που ήδη τροχοδρομεί για να απογειωθεί. Κάποιοι σκοτώθηκαν... Τwitter

Οι μαχητές των Ταλιμπάν στο προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν 

Η είσοδος των Ταλιμπάν στην αφγανική πρωτεύουσα έσβησε από τον χάρτη μια προσπάθεια 20 ετών. Από τη μία στιγμή στην άλλη οι φιγούρες με τα αντιαρματικά στους ώμους έγιναν κυρίαρχες, οι γυναίκες κλείστηκαν στα σπίτια τους τρομοκρατημένες, το προεδρικό μέγαρο συλήθηκε και το αεροδρόμιο της πόλης έγινε σκηνικό απόγνωσης, χάους και θανάτου.

Πηγές: Με στοιχεία από protagon.gr, naftemporiki.gr, ΑΜΠΕ

Σχετικές αναρτήσεις:
Η πτώση της Καμπούλ ξυπνά τον εφιάλτη της Σαϊγκόν
Κραυγή γυναικών στο Αφγανιστάν: Θα σβήσουμε αργά, μέσα στην Ιστορία
Στον έλεγχο των Ταλιμπάν το Αφγανιστάν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου