29 Αυγούστου 2021

Η πιο επικίνδυνη άσκηση που έγινε ποτέ σε Ολυμπιακούς Αγώνες, από την Olga Korbut

Απαγορεύτηκε η εκτέλεσή της. Ολόκληρο το στάδιο ζητούσε δικαίωση για την αθλήτρια. Υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες αθλήτριες στην ενόργανη γυμναστική αν και δεν έτυχε της αποδοχής που της άξιζε. Από το in.gr:

Η Όλγα Κόρμπουτ ή αλλιώς το «Σπουργίτι του Μινσκ» δεν έζησε την δόξα της Κομανέτσι γιατί δεν πήρε εκείνη πρώτη το απόλυτο 10 αν και θα έπρεπε.

Το 1972, τέσσερα χρόνια πριν την τεράστια επιτυχία της Κομανέτσι, στο Μόντρεαλ ένα 17χρονο κορίτσι ανεβαίνει ασύμμετρους ζυγούς και σπάει το νόμο της βαρύτητας. Το πρόγραμμά της δεν ήταν απλώς τέλειο, ήταν και εξαιρετικά ταχύτατο για την εποχή αλλά και πολύ επικίνδυνο.

Μια αθλήτρια από τη Σοβιετική Ένωση έφερε κυριολεκτικά αναταραχή στο γήπεδο της Δυτικής Γερμανίας. Το κοινό σε κατάσταση παράνοιας απαιτούσε από τους κριτές το απόλυτο και όταν είδαν το 9,8 τα πράγματα χειροτέρεψαν. Εξήγηση για τους χαμένους βαθμούς ήταν όχι κάποιος λάθος αλλά η επικινδυνότητα του προγράμματος που εκτέλεσε η Κόρμπουτ.

Η παράτολμη άσκηση στέρησε στην Κόρμπουτ το 10 αλλά και το χρυσό. Η αθλήτρια είχε κατακτήσει ήδη το χρυσό στις ασκήσεις εδάφους και τη δοκό ισορροπίας αλλά την πρώτη θέση στους ασύμμετρους ζυγούς την ήθελε πιο πολύ από όλα. Για αυτό και αντίκρισε την βαθμολογία της με δάκρια στα μάτια.

Το δίλημμα των κριτών: Το Korbut flip, όπως έμεινε στην ιστορία το πρόγραμμά της ήταν κάτι πολύ παραπάνω από τεχνικά άψογο. Είχε καταφέρει να κινηθεί εκτός κανόνων και αυτό πλήρωσε στο τέλος. Οι κριτές σαστισμένοι μπροστά στην αθλήτρια που σαν πάνινη κούκλα έπεφτε πάνω στον χαμηλό ζυγό και στριφογύριζε μέχρι τον ψηλό, έπρεπε να πάρουν μια ιστορική απόφαση. Αν θα επιβραβεύσουν ή θα τιμωρήσουν την νεαρή αθλήτρια για το παράτολμο εγχείρημα της. Και επέλεξαν το δεύτερο.

Δείτε το βίντεο «Olga Korbut 1972 Olympics EF UB» στο: https://www.youtube.com/watch?v=m9aFvxz_jso


Η άσκηση που σοκάρει ακόμα και σήμερα. H Κόρμπουτ έδειξε ότι παίζει στα δάχτυλα τους νόμους της φυσικής, αφήνοντας άφωνο το κοινό με το ανάποδο άλμα της άνευ φόρας από το ψηλό μονόζυγο. Η 17χρονη πάτησε και στάθηκε στον ψηλό ζυγό, επιχειρώντας από την υψηλότερη δυνατή θέση ένα ανάποδο σάλτο. Μετά την περιστροφή συνδέθηκε πάλι με τον ψηλό ζυγό κι έπειτα, με τη φορά που είχε, έπεσε με τους μηρούς στο χαμηλότερο μονόζυγο για να κάνει ακόμα μία οριζόντια στροφή και να πιάσει το ψηλότερο.

Όλγα Κόρμπουτ, από τη Βικιπαίδεια

Η Όλγα Κόρμπουτ (πλήρες ονοματεπώνυμο Olga Valentinovna Korbut, γνωστή και ως «Sparrow from Minsk» - «Σπουργίτι του Μινσκ», γενν. Γκρόντνο-τώρα Χρόντνα, Λευκορωσία – τότε ΕΣΣΔ, 16 Μαΐου 1955) είναι πρώην γυμνάστρια από τη Σοβιετική Ένωση και Ολυμπιονίκης. Κέρδισε συνολικά 6 Ολυμπιακά Μετάλλια (4 Χρυσά και 2 Αργυρά, στους Ο.Α. του 1972 και του 1976). 
Μία πολύ ριψοκίνδυνη άσκησή της στους ασύμμετρους ζυγούς που εκτέλεσε με επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου (1972) έχει απαγορευτεί ως πιθανή να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό. 

Το 1977 και σε ηλικία μόλις 22 ετών αποσύρθηκε από τον αθλητισμό, αφήνοντας μεγάλη επιρροή στο άθλημα, λόγω του ότι η τεχνική που εφάρμοσε (άλματα «Korbut Salto» και «Korbut Flip») ήταν πρωτοποριακή για την εποχή της. Από το 1988 έχει εισέλθει τιμητικά στο διεθνές Hall of Fame της Γυμναστικής, ενώ άγαλμά της υπάρχει στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων της Μαντάμ Τυσώ, στο Λονδίνο. Η μορφή της έχει απεικονιστεί σε γραμματόσημο. Από το 1991 ζει στις ΗΠΑ. Έχει πάρει μέρος σε δύο κινηματογραφικά έργα, υποδυόμενη τον εαυτό της.

Πηγές: in.gr , el.wikipedia.org , youtube.com

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου