11 Αυγούστου 2021

Το Τατόι «γυμνό» μέσα στη στάχτη και το γκρίζο

Από 42.000 στρέμματα του κτήματος, που αποτελούσε έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου για την Αττική, έχουν απομείνει μόνο κάποιες συστάδες δέντρων, κυρίως όσα σώθηκαν στον ιστορικό πυρήνα και σε απόκρημνα μέρη.


Η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, που ξεκίνησε την Τρίτη 3 Αυγούστου, «μπήκε» στα όρια του κτήματος, χωρίς όμως να πλησιάσει τον ιστορικό πυρήνα. Δύο ημέρες αργότερα, όμως, η φωτιά αναζωπυρώθηκε και γρήγορα επεκτάθηκε σε όλο το κτήμα, με τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής να εστιάζονται στην προστασία του πυρήνα του κτήματος και των δεκάδων κοντέινερ όπου φυλάσσονται κινητά αντικείμενα από τα κτίριά του. Τελικώς απέμειναν μόνο αυτά.

«Από 42.000 στρέμματα του κτήματος Τατοΐου δεν απέμεινε σχεδόν τίποτα», λέει στην «Καθημερινή» ο Γιώργος Καρέτσος, δασολόγος και πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, στα όρια του οποίου βρίσκεται και το κτήμα. Η συνολική έκταση που κάηκε στα όρια του εθνικού δρυμού είναι 60.000 στρέμματα, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι γειτονικές περιοχές (Βαρυμπόμπη, Αγιος Στέφανος, Αφίδνες) φθάνουν, σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού δορυφόρου Copernicus, σε 84.500 στρέμματα.

Τα περισσότερα δέντρα έχουν καεί. Χρειάζεται προσοχή και φροντίδα ώστε το Τατόι να ξαναγεννηθεί.

Σαν μια θάλασσα από στάχτη με μαύρα, νεκρά, δέντρα. Ετσι μοιάζει το άλλοτε καταπράσινο και ζωντανό δάσος του Τατοΐου μετά την πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης, που έκαψε έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής και έβαλε ένα άδοξο τέλος στα σχέδια ανάπλασης και αξιοποίησης των πρώην βασιλικών κτημάτων.

Τα περισσότερα κτίρια – μνημεία του κτήματος σώθηκαν από την καταστροφή, αλλά κάποια υπέστησαν ζημιές. Ωστόσο, κι αυτά που έμειναν αλώβητα μοιάζουν «γυμνά» μέσα στη στάχτη και το γκρίζο.

Τρία από τα πέντε κτίρια που κάηκαν, το Κτίριο Προσωπικού (κέντρο), η Οικία Φροντιστή (επάνω αριστερά), το Κτίριο Τηλεπικοινωνιών (δεξιά). 

Tουλάχιστον πέντε κτίρια του ιστορικού πυρήνα του κτήματος παρουσιάζουν μεγαλύτερες ή μικρότερες φθορές (Διευθυντήριο, Οικία Στουρμ, Οικία Φροντιστή, Κτίριο Προσωπικού, Κτίριο Τηλεπικοινωνιών)

Με δεδομένη την έκταση της καταστροφής, το βλέμμα στρέφεται αναγκαστικά στην επόμενη ημέρα… Τα γεγονότα οδηγούν το «πρότζεκτ Τατόι» σε επανασχεδιασμό.

Πηγή: kathimerini.gr (απόσπασμα)
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος

- Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου