12 Αυγούστου 2021

Πώς να πουλήσεις ένα «πράσινο» ορυκτό καύσιμο που δεν υπάρχει

Η θεωρία είναι: Οι εκπομπές ρύπων που πραγματοποιούν τεράστιες βιομηχανίες να αντισταθμιστούν από τα project προστασίας του περιβάλλοντς.


Οι junior traders στην TotalEnergies SE ήταν πανευτυχείς τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν παρουσίαζαν την πρώτη παράδοση φυσικού αερίου με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα (carbon neutral) του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού. Ήταν ό,τι πιο «πράσινο» θα μπορούσε να υπάρξει στην αγορά των ορυκτών καυσίμων και ένα καθοριστικό βήμα για κάθε ενεργειακή εταιρεία που θέλει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της εποχής... Το πρώτο τους βήμα ήταν να αναζητήσουν στο διαδίκτυο αξιόλογα project αντιστάθμισης της ρύπανσης.

Χιλιάδες μίλια μακριά ένας εθελοντής στη Ζιμπάμπουε, ο Kembo Magonyo, θα περνούσε τους ανοιξιάτικους μήνες καθαρίζοντας κλαδιά στη δασώδη περιοχή, στα σύνορα με τη Μοζαμβίκη. Οι πυρκαγιές τείνουν να περνούν από τη μία χώρα στην άλλη όταν έχουν μείνει σκουπίδια στο δάσος και η ταχύτητά τους είναι τέτοια που δεν μπορεί κανείς να αντιδράσει. Η δουλειά του για την προστασία των δασών οργανώνεται από μία ομάδα που χρηματοδοτείται εν μέρει από τη συμφωνία carbon neutral της Total.

Σε αυτή την νέα περίπλοκη εξίσωση χωρικοί που καθαρίζουν δάση στη νότια Αφρική μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο σε δίκτυα παγκοσμίου εμπορίου αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Χιλιάδες περιβαλλοντικά project συνοδεύουν ως «σκιώδεις συνεργάτες» τις συναλλαγές ορυκτών καυσίμων που πραγματοποιούν τεράστιες βιομηχανίες. Οι εκπομπές ρύπων που πραγματοποιούν οι τελευταίες θα αντισταθμιστούν από τα project προστασίας του περιβάλλοντς. Αυτή είναι η θεωρία.

Αλλά για να δουλέψει αυτό, θα πρέπει να τηρούνται δύο προϋποθέσεις: Τα πράσινα project πρέπει να δίνουν δικαιώματα ρύπων, που στηρίζονται από διεθνείς οργανισμούς και να μην στοιχίζουν υπερβολικά πολύ. Η ομάδα της Total βρήκε ένα τέτοιο project και έτσι 600.000 δολάρια από το deal πώλησης LNG αξίας 17 εκατ. δολαρίων πήγαν στην προστασία των δασών της Ζιμπάμπουε.

Το αποτέλεσμα τους θέλει όλους κερδισμένους. Η Total τηρεί την υπόσχεσή της στους επενδυτές για περιορισμό του αποτυπώματος άνθρακα και στήριξη φτωχών περιοχών. Ο αγοραστής η China National Offshore Oil Corp. μπορεί να κάνει λόγο για μία «πράσινη» συναλλαγή ενέργειας και η Ζιμπάμπουε λαμβάνει σημαντική βοήθεια.

Αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τέτοιου είδους deals στην πραγματικότητα δεν κάνουν και πολλά στο να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και σίγουρα δεν είναι ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα. «Ο ισχυρισμός ότι μετατρέπεις μία πώληση ορυκτού καυσίμου σε carbon neutral απλά και μόνο επειδή ρίχνεις μερικά δολάρια στη συντήρηση των δασών δεν είναι και τόσο ισχυρός» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Danny Cullenward, καθηγητής του Στάνφορντ και διευθυντής πολιτικής στον μη κυβερνητικό οργανισμό CarbonPlan.

Πηγές: Bloomberg , moneyreview.gr

- Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου