30 Αυγούστου 2021

Έρευνα Κάπα Research: Εμβολιασμένοι vs Ανεμβολίαστοι

«Οι Έλληνες και το εμβόλιο κατά της Covid-19» – Πανελλαδική έρευνα της Κάπα Research για την πανδημία Covid-19


Οι αρνητές του εμβολίου, πορεύονται με γνώμονα την οργή και με παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς της πολιτείας κι ο αντιεμβολιασμός έχει γι αυτούς χαρακτήρα αντίστασης. Η ελπίδα να μεταπειστούν οι ανεμβολίαστοι εντοπίζεται στους προσωπικούς γιατρούς και φαρμακοποιούς. Αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων, από την έρευνα της Καπαresearch, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1203 ατόμων στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας «Οι Έλληνες και το εμβόλιο κατά της Covid-19 “Crash test: Εμβολιασμένοι vs Ανεμβολίαστοι”» (Αύγουστος 2021) είναι:

· Το δεύτερο καλοκαίρι της πανδημίας έχει οριστικοποιηθεί μια νέα μορφή της ελληνικής κοινωνίας που δεν υπήρχε πέρυσι πόσο μάλλον τον Μάρτιο του 2020. Δεν είναι πια η παρατεταμένη αγωνία για τη δημόσια υγεία και την υγεία των οικείων, ούτε η κόπωση από τα μέτρα πρόληψης ή η ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας που χαρακτηρίζουν την κοινωνία και συνιστούν σημεία που όλοι οι Έλληνες συμμερίζονται. Ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού αντιδρά έντονα, κινείται στα όρια του κοινωνικού εξτρεμισμού χωρίς, ωστόσο, να αποτελεί περιθώριο από αριθμητική σκοπιά.

· Για τους “αρνητές” του εμβολίου, ο αντιεμβολιασμός έχει χαρακτήρα ευρύτερης κοινωνικής στάσης και συμπεριφοράς. Άλλωστε, για αυτήν την ομάδα, η κρίση της πανδημίας είναι περισσότερο οικονομική και όχι υγειονομική.

· Η κεντρική προσέγγιση των αρνητών βλέπει τη χώρα σε αδιέξοδο, κοινωνικό και οικονομικό. Οι περισσότεροι πορεύονται με πυξίδα την οργή, με παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς της ελληνικής πολιτείας, αδιαφορία για πολιτική έκφραση με την κλασική έννοια της καθολικής ψήφου, ενημέρωση από ανεπίσημες πηγές και άτυπα -μη θεσμικά- δίκτυα και, εσχάτως, καταφεύγουν σε ένα αίτημα εκλογών για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού χωρίς όμως να υποδεικνύουν την εναλλακτική που θα προκύψει.

· Η ελπίδα να μεταπειστούν οι ανεμβολίαστοι εντοπίζεται στους προσωπικούς γιατρούς και φαρμακοποιούς.

· Οι εμβολιασμένοι, με μεγαλύτερο ή μικρότερο ενθουσιασμό, είναι συσπειρωμένοι στην προσπάθεια που συντονίζουν οι αρμόδιοι φορείς και η κυβέρνηση.

· Ένα ενδεχόμενο νέο σκληρό lockdown είναι πιθανόν να διακινδυνεύσει τη συσπείρωση αυτή των εμβολιασμένων, να προκαλέσει ισχυρές επιφυλάξεις και κοινωνικές αντιδράσεις.




ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ: Έρευνα Covid-19 – Αύγουστος 2021

Πηγές: ot.gr , in.gr

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου