20 Αυγούστου 2021

Επιστήμονες «απαντούν» στον Στέφανο Τσιτσιπά για τα εμβόλια

Αντιδράσεις συνεχίζουν να προκαλούν οι δηλώσεις του Στέφανου Τσιτσιπά ότι δεν έχει εμβολιαστεί, και ότι θα το πράξει μόνο όταν ο εμβολιασμός γίνει υποχρεωτικός, αλλά και η νεότερη τοποθέτησή του, στην οποία υποστήριξε πως «το εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά, είναι καινούργιο» προσθέτοντας: «Για εμάς τους νέους πιστεύω ότι είναι καλό να περάσουμε τον ιό, γιατί θα χτίσουμε ανοσία». Πάνω στο θέμα τοποθετήθηκαν ειδικοί επιστήμονες, αναγνωρίζοντας μεν το ταλέντο και τις ικανότητές του στο τένις, αλλά αποδομώντας τις δηλώσεις του για τα εμβόλια. Πιο αναλυτικά:

Πριν από τρεις μέρες, ο Έλληνας τενίστας, λίγο πριν από την έναρξη του Cincinnati Masters 2021, αποκάλυψε ότι δεν έχει κάνει τον εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. «Δεν έχω κάνει το εμβόλιο, κανείς δεν το έχει θεωρήσει υποχρεωτικό έως τώρα. Είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα εμβολιασθώ, αλλά μέχρι να γίνει υποχρεωτικό, δεν πρόκειται να το κάνω», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ο οποίος πρόσφατα ανέβηκε στο νούμερο «3» στην παγκόσμια κατάταξη στο τένις.

Ήταν μια δήλωση που γενικά επικρίθηκε έντονα από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Διαβάστε επίσης⇒ Σάλος από τις δηλώσεις Τσιτσιπά: «Δεν θα εμβολιαστώ μέχρι να γίνει υποχρεωτικό»

Ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, σε ανάρτήσή του στο facebook, αναφέρει: «Η δήλωση που τόσο απογοήτευσε, γιατί έγινε από επώνυμο που μπορεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη, ας μας προβληματίσει γενικότερα» και επισημαίνει ότι «μόνο το 39% των συμπατριωτών μας ηλικίας 18-24 ετών έχουν κάνει το εμβόλιο».

Προχθες, ο Τσιτσιπάς «επανήλθε» και με ανάρτηση στο Instagram απάντησε στα σχόλια που είχαν ξεσπάσει. «Με το να προσέχεις τον εαυτό σου, προσέχεις επίσης και αυτούς που είναι δίπλα σου», έγραψε.

Θέση, στις δηλώσεις Τσιτσιπά πήρε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, λέγοντας: «Εχει ακόμα χρόνο να αναθεωρήσει απόψεις του. Οι απόψεις αυτές είναι υγειονομικά επικίνδυνες, δεν μπορούν να εκφράζονται δημόσια και είναι και πρόβλημα των θεσμών, το ότι, για παράδειγμα, πώς μπορούν να συμμετέχουν αθλητές σε διοργανώσεις τέτοιου επιπέδου χωρίς να είναι εμβολιασμένοι».

Παρά τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει, ο Στέφανος Τσιτσιπάς χθες τοποθετήθηκε εκ νέου επί του θέματος μετά τον αγώνα του με τον Σεμπάστιαν Κόρντα στο Σινσινάτι. Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι κατά, αλλά δεν βλέπει λόγο για κάποιον στη δική του ηλικιακή κατηγορία να χρειαστεί να εμβολιαστεί.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ο Στέφανος Τσιτσιπάς είπε: «Είμαι νεαρός, είμαι στην κατηγορία κάτω των 25 ετών. Για μένα το εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά, είναι καινούργιο. Έχει κάποιες παρενέργειες, ξέρω προσωπικά κάποιους ανθρώπους που τις είχαν. Δεν είμαι κατά, αυτό να το ξεκαθαρίσω, απλώς δεν βλέπω λόγο για κάποιον στη δική μου ηλικιακή κατηγορία να χρειαστεί να εμβολιαστεί... Δεν είναι κάτι για το οποίο ξέρουμε πάρα πολλά πράγματα και μέχρι στιγμής δεν μας έχει δοθεί ως υποχρεωτικό στο tour. Οπότε δεν υπάρχει λόγος... Για εμάς τους νέους πιστεύω ότι είναι καλό να περάσουμε τον ιό, γιατί θα χτίσουμε ανοσία. Δεν το βλέπω σαν κάτι κακό. Όπως είπα, δεν είναι υποχρεωτικό, ο καθένας έχει την ελευθερία να αποφασίσει για τον εαυτό του τι είναι σωστό και τι δεν είναι. Κάποια στιγμή θα πρέπει να το κάνουμε όλοι, δεν λέω το αντίθετο. Θα έρθει η στιγμή που δεν θα μας δοθούν πολλές επιλογές, αλλά μέχρι τότε θέλω να δω μια καλύτερη εκδοχή του εμβολίου που να μας παρέχει πιο πολλά συν, παρά πλην».

Κληθείς να σχολιάσει τις νέες δηλώσεις του Τσιτσιπά για το εμβόλιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε ότι ο Στέφανος «είναι σπουδαίος αθλητής και η προσφορά του στον αθλητισμό είναι αδιαμφισβήτητη». «Αυτό που αμφισβητείται είναι η ικανότητά του να αξιολογεί την αναγκαιότητα των εμβολιασμών ή αν έχει δοκιμαστεί το εμβόλιο. Δεν έχει ούτε τις γνώσεις, ούτε τις σπουδές, ούτε το ερευνητικό έργο»...

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε: «Μας στεναχώρησαν οι δηλώσεις του κ. Τσιτσιπά καλύτερα να μην είχε αναφερθεί». Στη συνέχεια, καταρρίπτοντας τη γνώμη του αθλητή πως είναι καλύτερο να νοσήσουν οι νέοι, διευκρίνισε ότι «δεν είναι καλό, διότι ναι μεν οι περισσότεροι νέοι θα έχουν μια ελαφριά νόσηση, αλλά θα υπάρξουν άνθρωποι που θα νοσηλευτούν ή νοσήσουν βαριά ή μπορεί να έχουμε και απώλειες».

Τέλος, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος ανέφερε: «Ο Στέφανος μετά και τις επιτυχίες του στον αθλητικό χώρο, μας έκανε υπερήφανους αλλά ταυτόχρονα απέκτησε την ιδιότητα του role model. Δηλαδή, ενός προτύπου για πολλά νεαρά άτομα, του οποίου οι απόψεις έχουν διαφορετική βαρύτητα». Πρέπει όμως, συνέχισε ο κ. Δημόπουλος, να είναι κανείς προσεκτικός όταν κάνει σχόλια για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο «Φάουτσι δεν θα έκανε σχόλια για το τένις».

Πηγές: kathimerini.gr, facebook, Instagram

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου