1 Δεκεμβρίου 2021

Βουλή: Σύγκρουση για πανδημία και υποχρεωτικότητα εμβολιασμών

Τα ξίφη τους διαστάυρωσαν, χωρίς να λείπουν και οι «ατάκες», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση σήμερα στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών, για το ζήτημα της πανδημίας και της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.

Κ. Μητσοτάκης: Μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση τον υποχρεωτικό της χαρακτήρα.

Μιλώντας στη Βουλή και αναφερόμενος στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους άνω των 60, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ πολλών άλλων, είπε:

«Από την πρώτη στιγμή δεν έκρυψα ότι η συγκεκριμένη απόφαση με βασάνισε. Είμαι βαθιά φιλελεύθερος πολιτικός και οποιαδήποτε έννοια υποχρεωτικότητας μου είναι αρκετά δυσκολοχώνευτη. Αισθάνομαι βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό. Αντίθετα με άλλους που αναλάμβαναν το ρίσκο να διασπούν το υγειονομικό μέτωπο, προτιμώ να αποδειχθώ πρόσκαιρα αυστηρός και να αποδειχθώ υγειονομικά σωστός»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο πρόστιμο των 100 ευρώ: «Μήπως το οικονομικό μέτρο των 100 ευρώ είναι πολύ αυστηρό; Η απάντηση είναι απλή. Μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση το γνήσιο υποχρεωτικό της χαρακτήρα. Δεν αποτελεί παρά ένα αντίτιμο υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων. Είναι πολύ εύκολο να μην καταβάλει κανείς το πρόστιμο, αρκεί να εμβολιαστεί. Είναι τόσο απλό»

«Είμαι έτοιμος να ακούσω οποιαδήποτε αντιπρόταση, όχι όμως με ληγμένες φωτοβολίδες όπως η διαβόητη προαιρετική υποχρεωτικότητα γιατί μόνο απεγνωσμένη αντιπολιτευτικότητα φανερώνει αυτή η διγλωσσία και το φλερτ με τους αντιεμβολιαστές» είπε ο πρωθυπουργός. Απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα, συμπλήρωσε: «Στο βήμα πριν από 15 λεπτά ήταν ο κ. Πολάκης. Τον άκουγα. Πάλι τα ίδια. Πάλι επίκληση του αριθμού των εμβολιασμένων που έχουν χάσει τη ζωή τους. Πάλι η ίδια επιχειρηματολογία που κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές. Πατάτε σε δύο βάρκες. Είναι καιρός για καθαρές κουβέντες και συγκεκριμένες λύσεις».

«Ο κ. Τσίπρας χαρακτήριζε εξευτελιστική τη σύνδεση του εμβολίου με τα 150 ευρώ στους νέους. Τώρα ζητήσατε οικονομικά κίνητρα για να εμβολιαστούν οι μεγαλύτεροι. Λίγη σοβαρότητα δεν θα έβλαπτε» είπε ο κ. Μητσοτάκης

«Θα ήταν ευχής έργο αν μπορούσαμε σήμερα να στείλουμε ένα μήνυμα ότι αυτό το οποίο εισηγούμαστε μπορεί να είναι αποτελεσματικό μέτρο προτροπής. Μακάρι να μην χρειαστεί να επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο των 100 ευρώ» είπε ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας: Σε απόλυτη σύγχυση η κυβέρνηση

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό προσωπικά για το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους άνω των 60 άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή. Μεταξύ πολλών άλλων είπε:

Η απόφαση και ο τρόπος που ανακοινώθηκε δείχνει πως «σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, πρωτοφανούς κρίσης και ανασφάλειας» ο πρωθυπουργός εμφανίζεται «με αυταρέσκεια» και υποστηρίζει ότι «σώζουν ζωές».

«Είστε σε απόλυτη σύγχυση. Έχετε χάσει τον έλεγχο και βρίσκεστε ενδεχομένως σε πανικό κάτι που αποτελεί πολύ κακή εξέλιξη και διαπράττετε το ένα σφάλμα μετά το άλλο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ . Τσίπρας


Αυτό που κάνετε δεν είναι υποχρεωτικότητα. Υποχρεωτικότητα σημαίνει για όλους το ίδιο. Αυτό που κάνετε είναι οικονομικός εκβιασμός για τους αδύναμους και δυνατότητα εξαγοράς του δικαιώματος άρνησης για τους ευκατάστατους: «Δώσε 100 ευρώ και ξεμπερδεύεις». #Βουλη

«Είσαστε επιταχυντής της κρίσης, έχετε τεράστια ευθύνη για την τραγωδία που βιώνει η κοινωνία. Αυτό που έχετε συνειδητοποιήσει και για αυτό αντιδράτε κατ' αυτόν τον τρόπο, είναι ότι δεν μπορείτε να αποφύγετε αυτή την ευθύνη», πρόσθεσε στη δευτερολογία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Στο τέλος απαξιώνετε την επιστήμη και παίρνετε αποφάσεις πέρα και έξω από αυτά που σας λένε οι αρμόδιες επιτροπές. Βάζετε στη ναφθαλίνη αυτούς που δε σας κάνουν και θεωρείτε τους επιστήμονες κομματικούς ταγούς», είπε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε: «Είστε ο αυτουργός της υγειονομικής τραγωδίας που βιώνει ο ελληνικός λαός».

Κ. Μητσοτάκης: Αποπέμψτε τον κ. Πολάκη

Στη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Τσίπρα, τονίζοντας πως ως κόμμα δεν έχει κάνει τίποτα για να στηρίξει τον εμβολιασμό. Την ίδια ώρα, ακολούθησε έντονος διάλογος με τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος αντέδρασε σε φράση του κ. Μητσοτάκη για "διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ".

«Ναι υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Είναι σε κρεβάτι με φροντίδα. Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς; Δεν έχω... Αν έχετε να τη φέρετε» είπε και απευθυνόμενος στον κ. Πολάκη ανέφερε: «Τι είπατε; Με αντιεμβολιαστές δεν συνομιλώ. Και ανεβάστε τη μάσκα σας παρακαλώ πολύ. Κύριε Τσίπρα σας τιμά αυτή η εικόνα; Ενός βουλευτή, τέως υπουργού υγείας, με χυδαίο και αγοραίο ύφος να προσβάλει τους πάντες και τα πάντα και να κάνει κρυφή καμπάνια υπέρ των αντιεμβολιαστών. Αυτό κάνει και αυτός είναι. Είστε ένα και το αυτό. Το ίδιο πράγμα είστε. Και έρχεστε και μιλάτε για την ανάγκη συνεννόησης... Καμία συνεννόηση δεν υπάρχει με τον κ. Πολάκη. Και δεν μπορεί να υπάρξει με ανθρώπους οι οποίοι κλείνουν το μάτι στους αντιεμβολιαστές. Αποπέμψτε τον κ. Πολάκη απο την ΚΟ σας ομάδα και ελάτε μετά να ξαναμιλήσουμε» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Απαντώντας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε πανικό, αλλάζοντας συνεχώς απόψεις και πρόσθεσε πως σήμερα αποδεικνείε τη δύσκολη θέση με επιθέσεις προς την αντιπολίτευση. «Μας λέτε ψεύτες εμάς, τους υγειονομικούς και τους πολίτες. Είστε αυτουργός αυτής της τραγωδίας που βιώνει η κοινωνία».

Πηγές: Πληροφορίες από kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου