7 Ιουνίου 2013

Γιούνκερ: Υπάρχει "θέμα" με τις προβλέψεις Κομισιόν

Όλες οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την οικονομία της Ελλάδας αποδείχθηκαν λανθασμένες και δεν είχαν επιστημονική βάση, όμως οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν σωστές, υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στη συνέντευξή του στο πρακτορείο MNI και στο Euro2day.gr.

Αναφερόμενος στις εκθέσεις του ΟΟΣΑ και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, δήλωσε πως ο ΟΟΣΑ είναι υπερβολικά απαισιόδοξος και πως η ΤτΕ και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται πιο κοντά στην πραγματικότητα για το επόμενο έτος, σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει «καλές πιθανότητες» να βγει από την ύφεση και να επιστρέψει σε μια αδύναμη ανάπτυξη το 2014. «Αν το 2014 η Ελλάδα αρχίσει πάλι να αναπτύσσεται, θα αποδείξει στον λαό και σε άλλους –που ήταν πολύ απρόθυμοι κατά το παρελθόν- ότι ήταν σωστό να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα.

Ερωτηθείς για τις αστοχίες στις προβλέψεις της Κομισιόν για το ελληνικό ΑΕΠ τα τελευταία τρία χρόνια, δήλωσε: «Είμαι πολύ επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις. Μάλιστα, δεν πιστεύω πως αυτές οι προβλέψεις βασίζονται σε επιστημονικούς παράγοντες. Πρέπει απλώς να περιμένουμε. Όμως η εντύπωσή μου είναι ότι η Ελλάδα έχει καλές πιθανότητες να βγει από την ύφεση και η χώρα θα επιστρέψει σε αδύναμη ανάπτυξη το 2014. Όμως δεν θεωρώ αυτές τις προβλέψεις επιστημονική απόδειξη. Διότι όλες οι προβλέψεις που έγιναν αποδείχθηκαν ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».

Στην ερώτηση για το ποιος ευθύνεται γι' αυτό, είπε ότι δεν κατηγορεί κανέναν, τονίζοντας πως πρόκειται για προβλέψεις και όχι για αποτελέσματα. «Είναι δύσκολες οι συνθήκες. Πώς μπορεί κανείς να έχει το θάρρος ναπροσποιηθεί ότι οι προβλέψεις θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;».

Ο κ. Γιούνκερ επέμεινε πως, παρά το γεγονός ότι οι αποφάσεις για τα πακέτα διάσωσης βασίστηκαν σε αυτές τις προβλέψεις, «οι αποφάσεις που λάβαμε ήταν οι σωστές, παρότι οι προβλέψεις ήταν εν μέρει λάθος. Ας υποθέσουμε ότι οι προβλέψεις ευθυγραμμίζονταν με την πραγματικότητα. Ποια θα ήταν τα αποτελέσματα του ελληνικού προγράμματος; Είστε σίγουροι πως αν οι προβλέψεις ήταν πολύ πιο αισιόδοξες ή απαισιόδοξες η προθυμία των άλλων κρατών μελών θα ήταν η ίδια;», αναρωτήθηκε.

_________________________
Πηγή: http://www.euro2day.gr 07.06.2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου