27 Ιουνίου 2013

Ecofin: Έτσι θα διασώζονται οι τράπεζες στην ευρωζώνη

Την επιβολή ζημιών στους μετόχους, ομολογιούχους και στους μεγάλους καταθέτες, προβλέπει η συμφωνία για τους κανόνες διάσωσης και εκκαθάρισης προβληματικών ευρωπαϊκών τραπεζών, που επιτεύχθηκε σήμερα τα ξημερώματα στο συμβούλιο Ecofin. Δίνεται όμως στις χώρες, η διακριτική ευχέρεια όσον αφορά την κατανομή των ζημιών.

Επίσης, η συμφωνία επιτρέπει ρητά τη δυνατότητα κρατικοποίησης πιστωτικών ιδρυμάτων στην περίπτωση που αυτά θεωρηθούν σημαντικά για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Προβλέπεται, ακόμη, η επιβολή εισφοράς στις τράπεζες ίσης με το 1,3% των ασφαλισμένων καταθέσεων τους (δηλαδή των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ), καθώς και η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Οι νέοι κανόνες, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα ισχύσουν από το 2018, ενώ θα πρέπει προηγουμένως να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ειδικότερα, οι καταθέτες με αποταμιεύσεις κάτω των 100.000 ευρώ εξαιρούνται από την επιβολή ζημιών, ενώ ευνοϊκότερη μεταχείριση (preferential status) προβλέπεται και για τα φυσικά πρόσωπα και τις μικρές επιχειρήσεις με καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ.
Η ελάχιστη ζημία που πρέπει να επωμισθούν οι μέτοχοι και πιστωτές των τραπεζών αντιστοιχεί στο 8% του παθητικού τους, πριν αποκτήσουν οι χώρες την ευχέρεια να προστατεύσουν συγκεκριμένους πιστωτές από ζημιές σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. 
«Οι μέτοχοι και οι πιστωτές έχουν την αρχική και μεγαλύτερη ευθύνη» όπως δήλωσε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά το Ecofin.

Όταν πρόκειται να υπάρξει κρατική στήριξη, αυτή θα γίνεται πρώτα μέσω των εθνικών ταμείων εκκαθάρισης (national resolution funds) που θα χρηματοδοτούνται από τις εισφορές των τραπεζών (στο ύψος του 1,3% των ασφαλισμένων καταθέσεων τους). Η συμφωνία προβλέπει ότι τα ταμεία αυτά θα μπορούν να συμβάλλουν με κεφάλαια που δεν θα υπερβαίνουν το 5% του παθητικού των προβληματικών τραπεζών, εκτός αν έχει επιβληθεί η πλήρης διαγραφή της αξίας των ομολογιούχων με τίτλους υψηλής διαβάθμισης (senior bondholders).

Ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ κάλεσε τις χώρες και το Ευρωκοινοβούλιο να καταλήξουν σε συμφωνία έως το τέλος του έτους. Ο κ. Μπαρνιέ θα ανακοινώσει σύντομα προτάσεις για τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού αναδιάρθρωσης και εκκαθάρισης των τραπεζών της Ευρωζώνης, ο οποίος θα βασίζεται στους κανόνες που συζητήθηκαν σήμερα στο Ecofin.

_________________
Πηγή: από σχετικό άρθρο στο http://www.kathimerini.gr/ 27.06.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου