16 Ιουνίου 2013

ΕΡΤ: Λύση υπάρχει, διάθεση όμως;

Στην προσπάθειά του να συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης, στο ζήτημα που προέκυψε με την ΕΡΤ, το "Εθνος της Κυριακής", όπως το ίδιο αναφέρει, καταθέτει την δικιά του πρόταση, η οποία περιλαμβάνει τα εξείς βασικά σημεία:

Οι κυβερνητικοί εταίροι θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπο ώστε η ΕΡΤ να ανοίξει αμέσως, για μια σύντομη μεταβατική περίοδο, όπου θα εκπέμπει, με το αναγκαίο προσωπικό, δελτία ειδήσεων και πρόγραμμα που ήδη της ανήκει.

Τον έλεγχο και τη διαχείριση της ΕΡΤ θα πρέπει να αναλάβει επιτροπή υψηλού κύρους και κοινής αποδοχής. Στην αποστολή της επιτροπής αυτής εντάσσεται και η προετοιμασία του πλαισίου αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ.

Σε ό,τι αφορά τη Νέα ΕΡΤ, η εφημερίδα προτείνει, η δομή της να διαμορφωθεί με βάση τις πραγματικές ανάγκες της χώρας. Πυρήνα της Νέας ΕΡΤ να αποτελέσουν ένας έγκυρος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός, και ένας που θα εκπέμπει πολιτιστικό πρόγραμμα.

 Προτείνει ακόμη την τη μετάδοση δορυφορικά του προγράμματός της καθώς και την ενίσχυση της ιντερνετικής ΕΡΤ.

Στα ερτζιανά η σχετική πρόταση περιλαμβάνει τη λειτουργία τριών σταθμών, ενός ενημερωτικού, ενός σταθμού για τον πολιτισμό και τη μουσική και ενός αθλητικού.

Πιο αναλυτικά, στο άρθρο του "Εθνους της Κυριακής" με τίτλο "Λύση υπάρχει, διάθεση όμως;", μεταξύ των άλλων, αναφέρονται: 

Πρέπει να υπάρξει έξοδος ασφαλείας για όλους. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι κατανοητό ότι δεν μπορεί να ακυρωθεί τώρα, καθώς θα ακύρωνε ταυτόχρονα τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά οφείλουν οι κυβερνητικοί εταίροι να αναζητήσουν τρόπο ώστε η ΕΡΤ να ανοίξει αμέσως σε μια μεταβατική περίοδο σύντομη (έστω και ενός μήνα), ώστε να αντιμετωπιστούν και οι εντονότατες αντιρρήσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Σε αυτήν τη μεταβατική περίοδο η ΕΡΤ θα πρέπει να εκπέμπει με βάση το αναγκαίο προσωπικό των σχετικών διευθύνσεών της, δελτία ειδήσεων και πρόγραμμα από αυτό που ήδη ανήκει στην ΕΡΤ, αποφεύγοντας εκπομπές και παραγωγές που συνεπάγονται πρόσθετο κόστος.

Τον έλεγχο και τη διαχείριση της ΕΡΤ θα πρέπει να αναλάβει επιτροπή υψηλού κύρους και κοινής αποδοχής που θα εξασφαλίζει την αντικειμενικότητα και την ανεξαρτησία από κομματικές ή άλλες επιρροές. Αποστολή της επιτροπής αυτής δεν θα είναι μόνο η λειτουργία της ΕΡΤ στη μεταβατική περίοδο, αλλά και η προετοιμασία του πλαισίου αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ, με τον καθορισμό της φιλοσοφίας, του σκοπού και αποστολής της Νέας ΕΡΤ, τη δημιουργία του νέου οργανογράμματος και τη διαμόρφωση αδιάβλητου συστήματος για την πρόσληψη του προσωπικού και τη διαχείριση των πόρων της.

Με το μοντέλο αυτό μπορεί να επιτευχθεί ένας αξιοπρεπής συμβιβασμός, να μη διαταραχθεί περαιτέρω η συνοχή της κυβέρνησης και τελικά να επιχειρηθεί η αναδιάρθρωση της ΕΡΤ, με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση να εκπέμπει το σήμα της.

Βεβαίως και σε αυτό το εγχείρημα αναγκαία είναι η συμβολή και των εργαζομένων της ΕΡΤ και των συνδικαλιστικών ενώσεων που θα πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλουν κατά το μέρος που τους αναλογεί σε αυτήν την προσπάθεια για εξυγίανση και αναδιάρθρωση της ΕΡΤ, ώστε το συντομότερο δυνατόν ένας σημαντικός αριθμός απολυμένων να επιστρέψει στις δουλειές του.

Η Νέα ΕΡΤ. Σε ό,τι αφορά τη Νέα ΕΡΤ, υπάρχουν και κατατεθειμένες προτάσεις και μοντέλα ξένων δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων, τα οποία μπορεί να προσαρμόσουν στην ελληνική πραγματικότητα και ιδιομορφίες.

Η δομή της Νέας ΕΡΤ θα πρέπει να διαμορφωθεί όχι μόνο με βάση τις σημερινές περιορισμένες ασφυκτικά οικονομικές δυνατότητες, αλλά και με βάση τις πραγματικές ανάγκες της χώρας.

Η ύπαρξη ενός ισχυρού, αντικειμενικού και έγκυρου ενημερωτικού τηλεοπτικού σταθμού και ενός ακόμη σταθμού, ο οποίος θα εκπέμπει πολιτιστικό πρόγραμμα που θα απευθύνεται και στη νεολαία και θα αναλαμβάνει την κάλυψη των αθλητικών διοργανώσεων, μπορούν να αποτελέσουν τον πυρήνα της Νέας ΕΡΤ. Με εξασφάλιση της μετάδοσης δορυφορικά του προγράμματός της η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα απευθύνεται όχι μόνο στους απόδημους, αλλά και στην παγκόσμια τουριστική αγορά προβάλλοντας τον πολιτισμό και τις ομορφιές της Ελλάδας.

Στην εποχή του Διαδικτύου, η ιντερνετική ΕΡΤ θα πρέπει να ενισχυθεί ώστε να αποτελεί ένα σημαντικό, αξιόπιστο και έγκυρο portal με δυνατότητα αξιοποίησης και του πολύτιμου αρχείου της ΕΡΤ. Στα ερτζιανά η λειτουργία τριών σταθμών, ενός ενημερωτικού, ενός σταθμού για τον πολιτισμό και τη μουσική και ενός αθλητικού, μπορούν να συμπληρώσουν πλήρως το μοντέλο μιας σύγχρονης δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Ούτε χρόνος υπάρχει ούτε οι επιλογές είναι πλέον πολλές. Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων και της δράσης, καταλήγει το άρθρο. 

___________________
Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63843623






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου