28 Ιουνίου 2013

Κύπρος: Διπλή υποβάθμιση από Fitch και S&P

Η Fitch και η S&P υποβάθμισαν σήμερα την αξιολόγηση της Κύπρου, μετά την χθεσινή ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης για την ανταλλαγή ομολόγων 1 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά της η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι προσωρινά δεν θα δέχεται ως collateral κρατικά κυπριακά ομόλογα.

Fitch: Υποβάθμισε την Κύπρο σε "RD"

Η Fitch υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο (IDR) της Κύπρου σε τοπικό νόμισμα σε "Restricted Default" από "CCC", μετά την επιβεβαίωση από την κυπριακή κυβέρνηση ότι ολοκληρώθηκε η ανταλλαγή ομολόγων που υπόκεινται στο εγχώριο δίκαιο.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch σημειώνει ότι η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να ανταλλάξει ομόλογα ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, τα οποία λήγουν το επόμενο διάστημα, με νέα ομόλογα μακροχρόνιας διάρκειας, αποτελεί με βάση τα κριτήριά του "επώδυνη ανταλλαγή χρέους" (Distressed Debt Exchange), καθώς η επιμήκυνση της ωρίμανσης αντανακλά μια σημαντική μείωση για τους ομολογιούχους.

Ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι υποβάθμισε μόνο τα ομόλογα εγχώριου δικαίου και επιβεβαίωσε όλα τα υπόλοιπα σε "CCC".

S&P: Υποβάθμισε την Κύπρο σε "SD"

Την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου σε "Selective Default" από "CCC" υποβάθμισε και η
S&P, αναφέροντας ότι η υποβάθμιση ακολουθεί την ανταλλαγή ομολόγων εγχώριου δικαίου 1 δισ. ευρώ με νέα μακροχρόνια ομόλογα.

"Κατά τη γνώμη μας, η ανταλλαγή αλλάζει ουσιαστικά τους όρους του επηρεαζόμενου χρέους και αποτελεί αυτό που κρίνουμε με βάση τα κριτήρια μας ως επώδυνη ανταλλαγή" σημειώνει η S&P στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η S&P επισημαίνει ότι μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 1 Ιουλίου, οι πιέσεις στην ρευστότητα θα περιοριστούν και θα αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Κύπρου σε ξανά σε "CCC+".

EKT: Δεν δέχεται ως collateral κρατικά κυπριακά ομόλογα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να αποσύρει προσωρινά την "εγκυρότητα" των εργαλείων χρέους που εκδίδει ή εγγυάται η Δημοκρατία της Κύπρου για την χρησιμοποίηση τους ως collateral στις λειτουργίες του ευρωσυστήματος, αναφέρει σε ανακοίνωση η ΕΚΤ. Η απόφαση αυτή λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Δημοκρατίας της Κύπρου, ως αποτέλεσμα των συναλλαγών που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου στις 27 Ιουνίου του 2013.

Ακολουθώντας τις εγκαθιδρυμένες διαδικασίες, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα εξετάσει ξανά την πιθανή εγκυρότητα των εργαλείων χρέους που εκδίδει ή εγγυάται η Δημοκρατία της Κύπρου, μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω συναλλαγών.

____________________
Πηγή: http://www.euro2day.gr 28.06.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου