10 Ιουνίου 2013

Γιουνκέρ: Η Ελλάδα και η ευρωζώνη θα βγουν νικήτριες

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών φιλοξενήθηκε τη Δευτέρα 10 Ιουνίου ένας από τους πλέον έμπειρους Ευρωπαίους πολιτικούς και φίλος της χώρας μας καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην επικεφαλής του Eurogroup, για μία διάλεξη με θέμα «Ευρώ: απολογισμός και προοπτικές».

«Όταν η Ελλάδα δέχθηκε μια επίθεση άσεμνη και δηλητηριώδη, ήμουν εκεί για να την υπερασπιστώ... Αισθάνομαι συνιδιοκτήτης της Ελλάδας που αγαπώ», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ξεκινώντας τη διάλεξή του και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω αν είναι σωστό να λέμε πως η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη. Ίσως να είναι πιο σωστό να πούμε πως η Ευρώπη ανήκει στην Ελλάδα».

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβρούργου τόνισε πως τα προβλήματα της Ελλάδας είναι "τραγικά και δραματικά" και ότι δεν μπορούν να εξεταστούν έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

«Θα ήμουν ο μοναδικός επιζήσας του Μάαστριχτ αν δεν επανερχόσουν εσύ στην ηγεσία» είπε χαριτολογώντας ο βετεράνος Ευρωπαίος πολιτικός στον πρωθυπουργό Αντ.Σαμαρά, ενώ στη διάρκεια της ομιλίας του επαίνεσε την "καλή δουλειά" που έκανε ως υπουργός Οικονομικών ο Ευ. Βενιζέλος.

Ανατρέχοντας στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - που φτιάχτηκε από τους "ήρωες πολέμου" - τόνισε: «Με φοβίζει η λήθη. Πρέπει να μιλάμε στους νέους για τον πόλεμο και την ειρήνη. Στη λήθη ζουν οι παλιοί δαίμονες της Ευρώπης, τους οποίους μπορούν να αναβιώσουν χαρισματικοί λαϊκιστές. Το 1914 το μεγάλο κεφάλαιο δεν μπόρεσε να αποτρέψει τον πόλεμο που ξεκίνησε από έναν τυχαίο πυροβολισμό. Σήμερα υπάρχουν 60 εστίες πολέμων και η μνήμη της Ευρώπης είναι πολύ μικρή».

Αναφερόμενος στην κρίση, ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η αφετηρία της ήταν στην Αμερική, όπου «κυριαρχούσε η προπαγάνδα που καλούσε τον κόσμο να πλουτίσει με έναν εύκολο τρόπο: τα λεφτά σας δουλεύουν για σας, ενώ εσείς κοιμάστε, έλεγε». Αυτή ήταν μια πλάνη και η Ευρώπη πρέπει να ανακαλέσει την αρετή της εργασίας, παρατήρησε. Καυτηριάζοντας εξάλλου τους διάφορους "γκουρού", ο ομιλητής ειρωνεύτηκε τις μεταλλάξεις τους, σημειώνοντας ότι όταν ο κόσμος ακολουθούσε τις συνταγές των γκουρού αυτοί άλλαζαν θέση.

Ως προς την Ευρώπη, επεσήμανε ότι «σαν την προέκταση της Ασίας είμαστε, όλη η ήπειρος μαζί είναι το 1/3 της Βραζιλίας και το 50% των ΗΠΑ» και υπογράμμισε πως «το μεγάλο της πρόβλημα είναι ότι οι λαοί της δεν κατανοούν οι μεν τους δε».

Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup παραδέχτηκε ότι κάποιοι επιδίωκαν την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ δεν παρέλειψε να στρέψει τα βέλη του προς πάσα κατεύθυνση, επισημαίνοντας ότι το λάθος ήταν ότι «στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας ακούσαμε τους γκουρού της αγοράς».

Ωστόσο έστειλε ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας, δηλώνοντας ότι η χώρα έχει πολλές πιθανότητες να ανακάμψει και να βγει στις αγορές το 2014.

Αναφερόμενος στο ρόλο της Ευρώπης ως ηπείρου από την άποψη των εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη κοινή αγορά του κόσμου, η οποία όμως βλέπει το ποσοστιαίο ΑΕΠ της σαν συμβολή στο παγκόσμιο ΑΕΠ να βαίνει μειούμενο.

Σημείωσε μάλιστα ότι η αποδυνάμωση της Ευρώπης σε δημογραφικό επίπεδο θέτει επίσης νέες προκλήσεις.

«Υπάρχει ανάγκη για περισσότερη ευρωπαϊκή ενοποίηση, για λιγότερο εθνικισμό, για λιγότερο λαϊκισμό», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup και σημείωσε ότι όποιος χρησιμοποιεί την έννοια έθνος ενάντια στην Ευρώπη, οδηγεί σε απώλειες για όλους και για τον ίδιο, ενώ «όποιος ζητεί περισσότερη Ευρώπη, οδηγεί σε όφελος για όλους».

Μιλώντας ειδικότερα για τη χώρα μας, ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε τη λύπη του για τα «ανήθικα λόγια που με υπεροψία είπαν βορειοευρωπαϊκές χώρες, πολιτικοί και ΜΜΕ για την Ελλάδα, η οποία από το 2010 κάνει σωστά τη δουλειά της».

«Είμαι πολύ περήφανος» τόνισε «που αντέδρασα στο grexit» και σημείωσε: «Η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες ανάκαμψης και θα βγει νικήτρια. Από το βάθος της καρδιάς μου λέω πως η προσπάθεια που κατέβαλε τούτη η χώρα συγκριτικά είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτές που ζητήθηκαν από άλλες χώρες. Θαυμάζω την ταχύτητα ανταπόκρισης της ελληνικής Βουλής και αποτίω φόρο τιμής στο πολιτικό προσωπικό της κυβέρνησης. Θα υπάρξει ούριος άνεμος και οι Έλληνες έχουν μάθει να τραβούν κουπί». Σημείωσε πάντως πως «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην εξυγίανση των δημοσιονομικών. Ανάπτυξη χωρίς υγιή δημοσιονομικά δεν υπάρχει και όποιος το λέει αυτό πρόκειται περί πλάνης».

Αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη καταπολέμησης της ανεργίας των νέων, ο ομιλητής σημείωσε πως «πρέπει να διαγράψουμε από την ευρωζώνη το 18ο κράτος, που είναι το κράτος των ανέργων» και υπογράμμισε πως θα διατεθούν 6 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος.

Ο κ. Γιούνκερ, τέλος, σημείωσε ότι το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους «δεν είναι της παρούσης» και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, που «έχασε το 25% του ΑΕΠ της», έχει «κάθε λόγο να είναι περήφανη για τον εαυτό της».

Και η κατακλείδα της ομιλίας του ήταν «ζήτω η Ελλάς»

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την πρεσβεία του Λουξεμβούργου στην Αθήνα, το Μέγαρο Μουσικής και το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

______________
Πηγές: http://www.tovima.gr και http://www.kathimerini.gr 10.06.13


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου