28 Ιουνίου 2013

Αυστριακά ΜΜΕ για την επιλογή του αγωγού TAP: Νίκη για την Ελλάδα, πλήγμα για την Αυστρία.

Στη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP και στις χώρες, που με κάποιο τρόπο εμπλέκονται με το συγκεκριμένο αγωγό, αναφέρονται πολλά δημοσιεύματα στα διεθνή ΜΜΕ. Όλα χαρακτηρίζουν την Ελλάδα νικητή των εξελίξεων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω της συμμετοχής της αυστριακής εταιρείας OMV στον ανταγωνιστικό αγωγό Nabucco, έχουν τα δημοσιεύματα στα Αυστριακά ΜΜΕ, τα οποία, αποδεχόμενα την ελληνική επιτυχία με την επιλογή του προσφορότερου TAP, μιλούν παράλληλα για πλήγμα στην εικόνα της OMV και στον γεωπολιτικό ρόλο της Αυστρίας. Οι αναφορές αυτές που γίνονται στην αυστριακή αποτυχία, αναδεικνύουν αντίστοιχα και το μέγεθος της ελληνικής επιτυχίας.

Ας δούμε όμως τι συγκεκριμένα γράφουν οι αυστριακές εφημερίδες "Die Presse" και "Der Standard", όπως το "ΕΘΝΟΣ On Line" παρουσιάζει σε σημερινό του άρθρο:


Die Presse:

Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Die Presse είναι «OMV: Τέλος για το όνειρο του παγκόσμιου παίκτη». 
Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η OMV δεν εμφανίστηκε αιφνιδιασμένη από αυτή την εξέλιξη, καθώς στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο γεν. διευθυντής της εταιρείας, Gerhard Roiss, επεσήμανε ότι «είχαμε υπολογίσει τις πιθανότητες για το δικό μας έργο κάτω από 50%». Όλα αυτά τα χρόνια τα σχέδια για τον αγωγό Ναμπούκο έπρεπε να αλλάξουν επανειλημμένα και η έναρξη των εργασιών κατασκευής του είχε αναβληθεί πολλές φορές, όπως επισημαίνει η εφημερίδα. 
Ο «αντίπαλος» αγωγός TAP θα περνά μέσα από την Ελλάδα και θα φτάνει την Ιταλία: αυτή η διαδρομή πρέπει να ήταν καθοριστική για την επιλογή του ΤΑΡ, καθώς η αζέρικη κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ λαμβάνει από την Ιταλία και την Ελλάδα υψηλότερες τιμές για το αέριο. 
Ο G. Roiss κατά τη συνέντευξη τύπου δεν θέλησε να σχολιάσει αν υπήρξαν πολιτικοί λόγοι για αυτή την απόφαση, ενώ η εφημερίδα επισημαίνει ότι εδώ και καιρό η Ε.Ε. υποστήριζε τον Ναμπούκο ως «έργο prestige».

Στην ίδια εφημερίδα δημοσιεύεται κεντρικό άρθρο γνώμης του GERHARD HOFER με τίτλο «Ο OMV μένει άπραγος. Αντί για μεγάλα κέρδη μεγάλο κόστος». 
Το σχέδιο για τον αγωγό Nabucco, με το οποίο ο αυστριακός όμιλος OMV ασχολείτο περισσότερο από δέκα χρόνια, απέτυχε, επειδή οι διαχειριστές του ασχολήθηκαν περισσότερο με πολιτικές παρεμβάσεις παρά με οικονομικούς υπολογισμούς.
Η αποτυχία ήταν πανηγυρική. Παρά το σημαντικό κόστος, πολύ χειρότερη είναι τελικά η ζημία στην εικόνα της αυστριακής εταιρίας, η οποία αποτυγχάνει να παίξει στην διεθνή σκηνή μαζί με τους πραγματικά μεγάλους παίκτες. Επιπλέον, και η Αυστρία χάνει ακόμα περισσότερο σε ισχύ στον γεωπολιτικό χάρτη. Δεν είναι μόνον ο Nabucco, ο οποίος δεν θα υλοποιηθεί, αλλά και ο South Stream, ο οποίος τελικά θα καταλήξει στην Ιταλία και όχι στην Αυστρία.

Όλοι μιλούν για ενεργειακή αλλαγή και στροφή στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, αλλά είναι γεγονός ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο διατηρούν την θεμελιακή σημασία τους. Η απομάκρυνση μάλιστα της Γερμανίας από την ατομική ενέργεια θα έχει σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί η ζήτηση για φυσικό αέριο, κάτι που θα γίνει και για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος.

Το σχέδιο για τον Nabucco ήταν καλό, αλλά η εφαρμογή του τραγική. Αυτή η ερασιτεχνική εφαρμογή πρέπει να χρεωθεί στον OMV και στην κοινοπραξία του Nabucco. Διότι, παρόλο που είναι καταρχήν σωστή η απαγκίστρωση από την ενεργειακή εξάρτηση από την Ρωσία, η προσκόλληση για μεγάλο διάστημα στην προμήθεια φυσικού αερίου και από το Τουρκμενιστάν απεδείχθη ότι ήταν μη ρεαλιστική. Κυρίως το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει κανένα συμφέρον να μεταφερθεί τουρκμενικό αέριο στην Ευρώπη.

Ωστόσο, το πραγματικά μεγάλο λάθος ήταν ότι ένα καθαρά οικονομικό σχέδιο μετατράπηκε σε ένα πολιτικό εγχείρημα. Γι' αυτό και απέτυχε. Το πώς πρέπει κανείς να διαπραγματεύεται με δικτάτορες, αυτό το έδειξαν οι Κινέζοι. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι θέμα, το μόνο που μετράει είναι τα χρήματα. Και μέχρι να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι τι συμβαίνει, οι Κινέζοι αγόρασαν το αέριο του Τουρκμενιστάν. Όταν παρασκηνιακά στις Βρυξέλλες λεγόταν ότι αρκεί η λύση του Trans Adriatic Pipeline (TAP), ο οποίος μέσω της Τουρκίας και της Αλβανίας οδηγεί στην Νότια Ιταλία, ήταν σαφές ότι ο Nabucco δεν έχει καμία ελπίδα. Επιπλέον, ο ΤΑΡ περνά και μέσω της Ελλάδας και εξασφαλίζει στην αδύναμη οικονομικά χώρα όχι μόνον ενέργεια, αλλά και μία κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη πηγή εσόδων. Νίκησε ο πιο φτηνός, πιο αποτελεσματικός και πιο γρήγορα υλοποιήσιμος αγωγός.

Στην Die Presse δημοσιεύεται συνέντευξη του ειδικού σε θέματα Ρωσίας Gerhard Mangott με τίτλο «Δεν είναι καθόλου ευχάριστη κατάσταση από την άποψη της ενεργειακής ασφάλειας». 
Ο Mangott υποστηρίζει ότι η αποτυχία του αγωγού Nabucco δεν συνεπάγεται για τον OMV μόνον ή κυρίως οικονομικές συνέπειες, αλλά δημιουργεί και το πρόβλημα της μεταφοράς του αερίου του από την Μαύρη Θάλασσα στην Αυστρία. Και η Αυστρία χάνει στο γεωπολιτικό πεδίο, καθώς αντί δύο σύγχρονων αγωγών, των Nabucco και South Stream, η χώρα θα μείνει μόνον με τον παλιό αγωγό από την Ουκρανία. Αυτό δεν είναι καλό από απόψεως ενεργειακής ασφάλειας, ειδικά για την Αν. Αυστρία. ….

….Η Ευρ. Επιτροπή εγκαταλείπει ένα ευρωπαϊκό πρότζεκτ. Όμως η Επιτροπή τους τελευταίους 18 μήνες ενήργησε σαν να μην την ενδιαφέρει το πώς θα φτάσει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Ο Nabucco θα είχε για την Ευρώπη πολύ μεγαλύτερη σημασία, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη το πόσο ισχυρά εξαρτημένες είναι η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Πρόκειται μάλλον για μία ήττα της ΕΕ στο ενεργειακό πεδίο, υπάρχει όμως και μία οικονομική ωφέλεια: η Ελλάδα μέσω του ΤΑΡ εξασφαλίζεται ενεργειακά και αποκτά και μία πηγή εισοδήματος.

Der Standard:

Στην αυστριακή εφημερίδα "Der Standard" δημοσιεύεται σχόλιο του Andreas Schnauder με τίτλο «Εξωτερική πολιτική made by OMV». Καταρχάς, η Ευρώπη και η Αυστρία κατάφερναν μέχρι τώρα να ζήσουν πολύ καλά και χωρίς τον Nabucco. Η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο μπορεί να είναι μία δικαιολογημένη αξίωση, αλλά η δημιουργία του αγωγού θα συνέβαλε μόνον κατά ένα μικρό μέρος σε αυτόν τον στόχο. Ωστόσο, η αποτυχία αποτελεί μία βαριά ήττα: πρώτα-πρώτα για τον OMV, ο οποίος δεν κατάφερε να διαχειριστεί σωστά την υπόθεση και τώρα βρίσκεται ενώπιον μίας πολύ αρνητικής κατάστασης για την εικόνα του, αλλά και σε μεγαλύτερο βαθμό για την αυστριακή εξωτερική πολιτική, η οποία τοποθέτησε τον προσανατολισμό της κάτω από τα συμφέροντα του OMV.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η Αυστρία ενέτεινε την πίεση στην Ευρ. Επιτροπή για τον Nabucco. Αρχικά η Επιτροπή με ζήλο αναζήτησε διέξοδο στην Κασπία, όμως η κόπωση των Βρυξελλών ήταν εμφανής εξαιτίας της αύξησης του κόστους και της χρονικής μετάθεσης της υλοποίησης του σχεδίου. Αλλά και ο περιορισμός του αγωγού μέχρι τα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα, δεν ήταν δυνατόν να του δώσει περαιτέρω ώθηση. 

Γιατί οι Βρυξέλλες να επενδύσουν τα πάντα σε ένα σχέδιο, όταν υπάρχει μία οικονομικά συμφέρουσα λύση; Ο TAP είναι σχεδιασμένος να φέρει αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη, όχι από τα Βαλκάνια και την Αυστρία, αλλά μέσω της Ελλάδας και της Αλβανίας. Το κόστος της εγκατάστασης είναι μικρό, αλλά σημαντικός παράγοντας είναι και οι ψηλές τιμές στις χώρες που θα λάβουν το αέριο, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι δεν θα επηρεαστούν τα πράγματα από την έκρηξη του σχιστολιθικού φυσικού αερίου, πράγμα που θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των κερδών για τον ΤΑΡ.
___________________
Πηγη: από άρθρο στο http://www.ethnos.gr με τίτλο: «Διεθνή ΜΜΕ για TAP: Νικήτρια η Ελλάδα» της 28.06.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου