6 Ιουνίου 2013

Διάσταση απόψεων Κομισιόν και ΔΝΤ για το ελληνικό "κούρεμα"

Την "πλήρη και ριζική διαφωνία της" εξέφρασε σήμερα η Κομισιόν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), σχετικά με την άποψη του ΔΝΤ (όπως καταγράφηκε στην έκθεση-αποτίμηση του πρώτου ελληνικού προγράμματος), ότι δηλαδή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (κούρεμα) που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2012 έπρεπε ήδη να είχε γίνει από το 2010

Ο Σάιμον Ο’Κόννορ, εκπρόσωπος τύπου του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Όλι Ρεν, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μία τέτοια κίνηση θα είχε αποσταθεροποιητικές και καταστροφικές συνέπειες και για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη, καθώς δεν είχαν ακόμη στηθεί οι απαραίτητοι μηχανισμοί για την αντιμετώπιση μίας χρεοκοπίας. Μια ελληνική αναδιάρθρωση θα προκαλούσε γενικότερη "επιμόλυνση" της Ευρωζώνης, ανέφερε.

Μολονότι παραδέχθηκε ότι ενδεχομένως να έγιναν επιμέρους λάθη στον προγραμματισμό του ελληνικού Μνημονίου, ο κ. Ο’Κόννορ υπενθύμισε ότι η ελληνική κρίση ήταν μία πρωτόγνωρη και εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση, για την οποία έγινε ό,τι μπορούσε να γίνει δεδομένων των συνθηκών. «Τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ έχουν συλλογική ευθύνη και συνυπέγραψαν όσα αποφασίστηκαν το 2010» είπε ο κ. Ο’Κόννορ.

Αφού δήλωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα είχε μεγάλες επιτυχίες κυρίως στο δημοσιονομικό σκέλος, δεν έκρυψε την έντονη ενόχλησή του με την άποψη που διατυπώθηκε στην έκθεση του ΔΝΤ, ότι η Κομισιόν δεν συνέβαλε με υποβοηθητικές της ανάπτυξης προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

_________________
Πηγή: http://www.kathimerini.gr 06.06.2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου