15 Ιουνίου 2013

Τι ΕΡΤ θέλουμε;

Που εστιάζουν, σχετικά με το θέμα "ΕΡΤ", κάποια πρόσφατα κύρια άρθρα εφημερίδων από όλο (σχεδόν) το πολιτικό φάσμα, με την "παραδοχή" ότι οι εφημερίδες αυτές εκφράζουν την άποψη των πολιτών.
Μια επιγραμματική παρουσίαση (αλφαβητικά) από την ηλεκτρονική έκδοση πέντε εφημερίδων: Αυγή, Βήμα, Έθνος, Καθημερινή, Ριζοσπάστης :


1. από: "Η ΑΥΓΗ" Κύριο Άρθρο στις 12.06.2013
Αρχή του τέλους τους

Η κίνηση Σαμαρά να διαλύσει την ΕΡΤ έχει μεγάλη συμβολική σημασία. Πρόκειται για επίθεση στη δημοκρατία, για επιχείρηση φίμωσης της πληροφόρησης, για εκχώρηση της ενημέρωσης μονοπωλιακά στα κανάλια της διαπλοκής, για υποχώρηση στην υποκουλτούρα των αγοραίων σίριαλ. Καμιά χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη δεν εγκαταλείπει και δεν κλείνει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Αντιθέτως, επενδύει σ' αυτήν ως αγωγό της πολιτισμικής αυτογνωσίας, της δημοκρατικής συνειδητοποίησης των πολιτών, της διαμόρφωσης της εθνικής αφήγησης και της εθνικής παρουσίας διεθνώς.

Η επιλογή Σαμαρά απομακρύνει πολιτισμικά τη χώρα από τον ευρωπαϊκό περίγυρο. Και παραδίδει τον νευραλγικό τομέα της ενημέρωσης στο μεγάλο κεφάλαιο. Η διάλυση της ΕΡΤ (και η ανασύστασή της στα πρότυπα της ΥΕΝΕΔ) οδηγεί στην κατάλυση δημοκρατικών κατακτήσεων, στην έκπτωση του πολιτισμικού κεφαλαίου της κοινωνίας...

Πηγή: http://www.avgi.gr/article/451146/arxi-tou-telous-tous


2. από "ΤΟ ΒΗΜΑ"  
Κύριο Άρθρο στις 12.06.2013Άλλο εξυγίανση, άλλο ξαφνικός θάνατος...

...Η ανάγκη μιας δημόσιας τηλεόρασης που θα προσφέρει πλουραλιστική και αντικειμενική ενημέρωση,που θα δίνει βήμα έκφρασης στις τέχνες, τον πολιτισμό, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα είναι υπαρκτή και δεδομένη. Όπως δεδομένη είναι η ανάγκη να προσαρμοστεί και η ΕΡΤ στις ανάγκες της εποχής και να σταματήσει οριστικά και αμετάκλητα να εξυπηρετεί κομματικές ανάγκες και να είναι όργανο της εκάστοτε κυβέρνησης...

...Ωστόσο είναι απόλυτα αναγκαίο η δημόσια τηλεόραση να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό,με τον πιο ορθολογικό και αξιοκρατικό τρόπο, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία στα πιο ικανά στελέχη της δημόσιας επιχείρησης, χωρίς κομματικές ή άλλες προκαταλήψεις και δεσμεύσεις...

Πηγή: http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=517549


3. από "ΕΘΝΟΣ" ΓΝΩΜΗ  
στις 13.06.2013

...Το επίμαχο ζήτημα της ΕΡΤ μπορεί να λυθεί γύρω από ένα τραπέζι με σωφροσύνη και ανοικτό πνεύμα εκ μέρους των τριών πολιτικών αρχηγών, δεδομένου ότι όλοι τους συμφωνούν πως το παλιό καθεστώς της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης έκλεισε τον κύκλο του.

Υπάρχει κοινός τόπος με το λεγόμενο σχέδιο Αλιβιζάτου που μπορεί να βελτιωθεί ή να τροποποιηθεί αναλόγως, ώστε να αποτελέσει τη βάση μιας συμφωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο εύκολα μπορεί να ανοίξει το συντομότερο δυνατό και πάλι η δημόσια ραδιοτηλεόραση, μακριά και έξω από κομματικές εξαρτήσεις, με ανοικτούς ορίζοντες, στην υπηρεσία του πολιτισμού και της ενημέρωσης.

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22786&subid=2&pubid=63843103


4. από "Η ΚΑΘΗΝΕΡΙΝΗ" Κύριο Αρθρο 15.06.2013
Αλλαγές, όχι εκλογές


Η χώρα δεν αντέχει και δεν πρέπει να περάσει μία ακόμη περίοδο πολιτικής αστάθειας. Θα ήταν αδιανόητο να ξαναμπούμε στον φαύλο κύκλο της ακυβερνησίας λόγω του, προσωρινού, κλεισίματος της ΕΡΤ. Η τρικομματική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να βάλει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Αυτό απαιτεί, καλώς ή κακώς, να «σπάσει αυγά» αυτή η κυβέρνηση και να εγκαταλείψουν και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί τις παλαιοκομματικές αγκυλώσεις του χθες. Ούτε η δειλία στη λήψη αποφάσεων, ούτε όμως και οι εκλογές αποτελούν λύση. Ο δρόμος της σταθερότητας και της αποφασιστικότητας αποτελεί μονόδρομο για τους τρεις αρχηγούς και τη χώρα.
Ο κ. Σαμαράς δείχνει να το έχει αποφασίσει, μακάρι να συμβεί το ίδιο με τους άλλους κυβερνητικούς εταίρους.


5. από ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ 13.06.2013 
Αλληλεγγύη, ενότητα και λαϊκή συμμαχία


...Σήμερα, κανένας δεν μπορεί να λέει ότι δεν τον αφορούν όσα τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη στην ΕΡΤ και στους άλλους Οργανισμούς του Δημοσίου. Για κανέναν δεν πρέπει να πιάσει τόπο η διαιρετική και συκοφαντική προπαγάνδα της κυβέρνησης, που θέλει να φέρει σε αντιπαράθεση τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, τους εργατοϋπάλληλους της ΕΡΤ με τα λαϊκά στρώματα. Οι εξελίξεις επαληθεύουν την ανάγκη να δυναμώσει η ενότητα της εργατικής τάξης, να γίνει πράξη το σύνθημα «ένας για όλους και όλοι για έναν». Να ριζώσει βαθιά και να αναπτυχθεί η συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα, σε γραμμή ρήξης με τα μονοπώλια, τη στρατηγική, τα κόμματα και το κράτος τους. Αυτή είναι η μόνη ελπιδοφόρα διέξοδος για τους εργαζόμενους και το λαό.






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου