21 Ιουνίου 2013

"Ναι" στην κατάργηση της ΕΡΤ είπε το ΣτΕ για δεύτερη φορά

"Ναι" στην κατάργηση της ΕΡΤ επανέλαβε για δεύτερη φορά με την απόφαση της επιτροπής αναστολών το ΣτΕ. Στην πολυσέλιδη απόφαση του δικαστηρίου ακολουθούνται οι βασικοί άξονες της προσωρινής διαταγής που είχε εκδώσει τη Δευτέρα ο κ .Κων. Μενουδάκος.

Από την υπουργική απόφαση αναστέλλεται μόνο το μέρος εκείνο ή η διάταξη εκείνη με την οποία διακόπηκε η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία των διαδικτυακών τόπων. Το δικαστήριο διατάσσει την προσωρινή επαναλειτουργία της δημόσιας ή της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, μέχρις ότου συσταθεί ο νέος ραδιοτηλεοπτικός φορέας. 
Την οργάνωση του μηχανισμού για την προσωρινή επαναλειτουργία της ΕΡΤ αναθέτει όπως και η προσωρινή διαταγή στους υπουργούς Οικονομικών και τον υπουργό Επικρατείας, κ. Κεδίκογλου, προσθέτοντας και τον ειδικό διαχειριστή, κ. Μάναλη που έχει επιφορτιστεί για την ΕΡΤ τις ανάγκες της εκκαθάρισης. 
Σε ότι αφορά το προσωπικό που πρόκειται να προσληφθεί για τη λειτουργία της, η απόφαση αναφέρεται στο «αναγκαίο προσωπικό» και ορίζει ότι «η προσωρινή επαναλειτουργία πρέπει να γίνει στο συντομότερο δυνατό χρόνο με το αναγκαίο πρόγραμμα της εκπομπής και τη λειτουργία των διαδικτυακών ιστοτόπων». 
Στην απόφαση ρητά αναφέρεται η ΕΡΤ ως καταργηθείσα και το δικαστήριο επιφυλάσσεται αυτεπαγγέλτως να ελέγξει τη διοίκηση της αν δεν εφαρμόσει την απόφασή του.

Την απόφαση εξέδωσαν πέντε ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Μενουδάκο. Μόνο ένα μέλος του δικαστηρίου, η σύμβουλός του ΣτΕ, Μαρία Καραμανώφ, διατύπωσε μία μειοψηφία σημειώνοντας ότι για να ήταν απολύτως σύννομη η κατάργηση της ΕΡΤ, όφειλε η κυβέρνηση ταυτόχρονα με την κατάργηση να ιδρύσει το νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Για το λόγο αυτό η κα Καραμανώφ όπως αναφέρεται στην απόφαση πιστεύει ότι η βλάβη που έχει προκληθεί δεν θεραπεύεται και για το λόγο αυτό τάχθηκε υπέρ της αναστολής της απόφασης στο σύνολο της για το κλείσιμο της ΕΡΤ. 
Στο σκεπτικό της απόφασης για όχι στο μαύρο στις τηλεοπτικές οθόνες αναφέρεται επί λέξη ότι με τη διακοπή της μετάδοσης ΡΤ εκπομπών προκαλείται ανεπανόρθωτη βλάβη διότι παύει έστω και προσωρινά να παρέχεται η υπολειτουργική έννοια της δημόσιας υπηρεσίας της μετάδοσης ΡΤ εκπομπών και σχετικών διαδικτυακών εκπομπών. 

_________________
Πηγή: http://www.kathimerini.gr  21.06.2013







yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου